Hogyan befolyásol bennünket a közösségi média?

Mi a véleményed?
+1
4
+1
+1
+1
+1
1
+1
+1

Manapság minden fiatal felhasználója a különböző oldalaknak, alkalmazásoknak, és nem telik el úgy nap, hogy ne nyitnák meg az ilyen felületeket új tartalmak után kutatva. 

Téged befolyásolnak mások tökéletes képei? Észreveszed magadon, hogy olyan fotót nem posztolsz, ami nem a kitűnő életedet mutatja? 

Az influenszerek és más hírességek fotói azt illusztrálják, hogy az életük remek és a kinézetük is kifogástalan. Ugyanez igaz a legtöbb ismerősünkre, nem töltenek fel olyan képet, amin nem tűnnek szépnek vagy boldognak. A legtöbb márka olyan standardokat állít lányok és nők milliói elé, melyek nem elérhetőek, melyek nem igaziak. 

Ugyanakkor, akadnak olyan cégek, akik azon dolgoznak, hogy bemutassák, hogy mindez hamis és húsvér nőkkel dolgoznak. A Dove kampánya kiemelkedő ezek közül, minden testalkat és bőrszín megjelenik, illetve bemutatják, hogy mennyi utómunkát alkalmaznak a reklámok.

A hírességek mellett az ismerősök is kellemetlen érzést kelthetnek bennünk. A modellek olyan életet mutatnak be, ami elérhetetlen és hamis, számukra az ilyen platformok munka miatt szükségesek, minél népszerűbbek, annál több lehetőségük van nagyobb márkák alkalmazásába kerülni. A legnagyobb probléma abban rejlik, hogy ezek a celebek nem vallják be, hogy mennyi smink van rajtuk, hány plasztikai beavatkozáson estek át, és hogy mennyi időt töltöttek a photoshoppal. A Kardashian lányok a legjobb példái a túlzott szerkesztésnek, felismerhetetlenek a saját profiljukon található képeken, de ha egy paparazzi fotóval hasonlítjuk össze, akkor szembetűnő a különbség.

Az életben számos kihívás, akadály kerül utunkba, amivel nehéz megbirkózni és stresszt is generál számunkra, így extra nyomást gyakorol ránk az ilyen „tökéletes fénykép vagy életszituáció” megtekintése a közösségi oldalakon.

Az állandó elégedetlenség belülről jön, de hogyan alakult ki? Ahogy a gyerekek felnőnek, úgy formálódik a felfogásuk és ezt az őket körülvevő felnőttek alakítják legtöbb esetben. Napjainkban a közösségi média vette át ezt a szerepet, méghozzá igen nagymértékben. Azt táplálják a nőkbe, hogy szépnek kell lenni, mert akkor lehetsz csupán sikeres, a férfiaknak izmosnak, és keménynek kell magukat mutatniuk, nem jó, ha érzelmesek. Nem csak az egyik nemet befolyásolják, hanem mindenkit, csak épp máshogy.

Az Instagram képek megváltoztatják a valóságról kialakított képet, amit látunk elfogadjuk igaznak, és azt szeretnénk elérni, mert a saját életünk kevésbé tűnik fényesnek. Az odavezető út azonban lehetetlen, mert egy valótlant üldözünk, mondhatni olyan, mint egy délibáb a sivatagban, azt hihetjük, hogy ott van, közel hozzánk, de ahogy odajutunk, csak homokot találunk. Ugyanez történik a fiatalok körében, szeretnének szépek lenni, szeretnék, ha csodálnák őket. A probléma abból fakad, hogy lehet több a lájk és a követő, de sosem lesznek elégedettek magukkal, nem képesek elérni az áhított boldogságot, mert az egy mítosz. 

A leginkább okolhatók az influenszerek és modellek a jelenlegi helyzetért, ők kezdtek posztolni a tökéletes kinézetükről, már-már versenyt csinálva abból, hogy ki tud mesterségesebben kinézni. Az Instagramon több funkció is van, ami segít javítani a fényképen, de számos applikáció is megjelent a piacon, hogy egy képből a lehető legtöbbet lehessen kihozni. Ez nem is teljesen pontos megfogalmazás, mert ezek az appok bármire képesek, mutathatják azt is, hogy épp Balin nyaralunk, mert a hátteret tudják kicserélni.

Manapság nem csak hírességek csinálják ezt, mindannyian áldozatául esünk ennek, a legjobb arcunkat, a legboldogabb, legsikeresebb pillanatainkat szeretnénk megosztani a követőinkkel, barátainkkal. Lehet, hogy neked rosszul esik, hogy Palvin Barbara szépséges és nőies minden képen, de azt a félénk lányt a gimiből, a te képeid befolyásolják.

Az emberek nem tökéletesek, mégis egy maszk mögé bújnak és azt mutatják, amit szeretnének, hogy mások higgyenek róluk. Fontos, hogy figyeljünk a környezetünkben lévő családtagok, barátok reakcióira! Mi magunk próbáljunk dicsérni és nem a társadalmi elvárás standardjaihoz mérni őket. 

Abban az esetben, ha rossz érzést kelt bennünk mások kifogástalan élete, nem muszáj őket követnünk, mert a saját lelki egészségünk fontosabb. Végső esetben felfüggeszthetjük, vagy megszüntethetjük a felhasználói fiókunkat és ekkor arra lehetünk figyelmesek, hogy nyugodtabbá válunk, nem érezzük a nyomást, a kényszert, hogy azt bizonyítsuk, hogy a mi életünk a fényűzőbb.

Felhasznált forrás: 1, 2, 3, belsőkép