Hírességek Pécsről I. rész

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Kis kutatás után, úgy gondoltam érdekes téma lenne az, hogy kik is éltek előttünk 20-30 vagy több  éve városunkban. Sok híres ember megfordult már itt, illetve él itt most is. Érdekelheti a kedves pécsi lakosokat, illetve olvasókat kiről kapta nevét a Zsolnay negyed. Valamint számomra mindig érdekes volt a Belváros felé vezető úton a Zsolnay- szobor is. Akárhányszor arra megyek, az összes alkalommal részletesen megnézem, milyen szépen van kidolgozva, emellett az emberek ábrázolása is remek. Ezért arra az álláspontra jutottam, hogy megosztom veletek, kik fordultak meg gyönyörű városunkban, továbbá kik azok a nagy személyek, akik nyomot is hagytak ezáltal.

Gera Zoltán

Elsőként szeretném megemlíteni Gera Zoltánt, a magyar labdarúgás egyik legnagyobb büszkeségét. Gera 1979-ben született, Pécsen. Itt is nőtt fel egy átlagos szinten élő családban. 1997-ben a Pécsi Mecsek Futball Clubba kapott bizalmat, kissé zűrös élete után. A csapat edzője Roth Antal volt, és NBII-ben játszhatott itt. 1999-2000-es szezont ennél a csapatnál kezdte, viszont tavasszal már NBI-es játékosként büszkélkedhetett. Első gólját 2000. április 1-jén rúgta Győri ETO FC ellen. A gólt a 67. percben lőtte és így a csapatának hozta a pontot így az eredmény döntetlen lett. A 26. fordulón április 8-án Vác FC ellen volt küzdelmük. Gera nagyszerűségének köszönhetően a csapat győztesként került ki. A 29. fordulón Nyírség-Spartacus elleni mérkőzésen ismét hozta a formáját és neki hála a pécsiek vezettek. A 34. fordulón május 27-én Nagykanizsa LinAir FC-vel kellett megküzdeni. Ennél a meccsnél egészen a 91. percig Nagykanizsa állt nyerésre, viszont a PMFC itt is ki tudott egyenlíteni. A tavaszi szezonban Gera 15 meccsen játszott, és összesen 14 alkalommal volt bent a kezdőcsapatban. Ez idő alatt 4 gólt rúgott, és 4 sárga lapot is kapott. 2000. július 1-jén a rendkívüli játékost a Ferencváros fogadta be a családjába. Erről a csapatról később a következőként nyilatkozott: „A fradizmus életforma. Illetve az kellene legyen. Nem is tudom, hány millióan vallják magukat fradistának, de meccsre sajnos nem járnak. Pedig az igazi fradista a helyezéstől függetlenül kijön, hiszen ez a csapata.”

Zsolnay Vilmos 

Zsolnay Vilmos egész életét szeretett városunkban töltötte keramikusművészként és nagyiparosként. 1828. április 29-én született Pécsen. Festőművésznek készült, viszont az élet közbeszólt. Apja rábízta családi vállalkozásukat, majd később bátyja az agyagárugyárat. Nevéhez fűződik az úgynevezett porcelánfajansz és az épületdíszítésre alkalmazott fagyálló pirogránit. Több kitüntetés és elismerés is érte élete során. Ilyen például az 1878-as párizsi világkiállítás, ahol a nagydíjat adták neki jutalmul. Felesége Bell Teréz volt, akivel 3 gyermekük született. Zsolnay Vilmos 1900. március 23-án hunyt el. Utókorra igen nagy hatást gyakorolt, hiszen az irodalomban, a filmtörténetben, és az építészetben is előszeretettel emlékeznek nagyszerű munkásságára. Úgy gondolom mi, Pécs város lakói méltón lehetünk büszkék arra, hogy egy ilyen nagy egyén lehetett elődünk.

Hosszú Katinka 

Hosszú Katinka szintén Pécs városából származó pótolhatatlan kincs a magyar sporttörténelmében. 1989. május 3-án született. 1996 és 2002 között a bajai Gyakorló Általános Iskola tanulója volt, ezután szintén Baján folytatta tanulmányait, a III. Béla Gimnáziumban és itt is érettségizett 2008-ban. Az egyetemet nem Magyarországon végezte. Amerikában Los Angeles-i Dél-kaliforniai Egyetem pszichológia szakán diplomázott.  A versenyekre is itt készült és ott is már nagyon sikeres volt az úszásban. Az edzőjével házasodott össze, ám ez a házasság a magánéleti és a szakmai élet problémái miatt véget is ért. Megszámolhatatlan rekordot, és temérdek díjat, illetve elismerést nyert. Ilyen például Az év magyar úszónője, amelyet 8 alkalommal is sikerült megszereznie. Ezen kívül fontos megemlíteni, hogy a Junior Prima díjat is sikerült elérni 2009-ben, valamint Az év úszónője lett 4 alkalommal is. Sorolhatnám mennyi mindent ért el a 31 év alatt, de az talán egy külön cikket érdemelne. Hosszú Katinka egy kincs mind Pécs és mind Magyarország számára. Egy kis motiváló idézetet szeretnék hozni tőle, amit sose felejtsünk el. Így hangzik: „Korábban mindig féltem a kudarctól, attól, hogy valami nem úgy fog sikerülni, mint ahogy elterveztem. És ezt sikerült kiiktatni, mert a kudarcból egyelőre mindig sokkal többet sikerül tanulnom, mint a győzelmekből.”

Eme három ember Pécs városából indult. Voltak nekik is könnyű pillanataik, és nehézségek nekik is támadtak az életükben, viszont a cél ott lebegett a szemük előtt és sose felejtették el. Világhírű emberekké váltak, és boldogan gondolnak vissza arra, hogy egy ilyen szép városban nőhettek fel, és élhették le akár egész életüket, vagy csak bizonyos részét. Ráadásul egy ilyen szép hely minden alkalommal várja őket tárt karokkal haza. 

Források:  kiemelt képKép 3Kép 2Kép 1, Forrás 1Forrás 2Forrás 1

1 thought on “Hírességek Pécsről I. rész

Comments are closed.