HÍRES SZEKTÁK ÉS RÉMTETTEIK – II. RÉSZ – A Menny kapuja

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A tömeges öngyilkosság az öngyilkosság olyan formája, mikor egy csoportnyi ember egyszerre végez magával. Az ilyen események általában vallási vagy háborús körülmények között történnek. Tömeges öngyilkosságot néha politikai tiltakozásként is használnak. Az ilyen öngyilkosságok megítélése helytől, időtől és körülménytől függően változhat, hiszen, ha egy csoport az önkezű halált válassza a behódolás helyett, hősies mítosz is kialakulhat körülöttük.

A Heaven’s Gate (Menny kapuja) nevezetű szekta rögeszméje az volt, hogy egy földönkívüli űrhajó érkezik majd a Földre, és a szekta vezetője jelöli ki az arra érdemes embereket, hogy az űrhajóval elutazzanak a Felsőbb Szintű Létezés formájába.

Marshall Herff Applewhite Jr.

Marshall Applewhite egy texasi származású fiatalember volt, aki több egyetemre is járt és szolgált az Egyesült Államok hadseregében. Miután befejezte az iskolát, zenét tanított, majd pedig Texasban kórusokat vezetett. Érzelmi zavarokra hivatkozva hagyta ott az iskolát 1970-ben. Utólag kiderült, hogy pár ifjú tanítványával nemi kapcsolatot is létesített. Apja halála miatt súlyos depresszió kínozta, elhagyta feleségét és két gyermeküket, valószínűleg ez is állhatott annak hátterében, hogy mikor 1972-ben megismerkedett egy Bonnie Nettles nevű nővérrel, ketten végül arra jutottak, hogy ők isteni hírnökök voltak. Applewhitenak meggyőződése volt arról, hogy ő Jézus második megtestesülése, és hogy közeleg a világvége. A szektavezető úgy gondolta, hogy Isten valójában egy űrlény. Applewhite fejében az is megfordult, hogy kasztráltatja magát, azonban a reinkarnációi és az asztrológiai érdekeltségű nővér lebeszélte róla. Annyira egymásra találtak ők ketten, hogy végül Bonnie Nettles is magára hagyta férjét és négy gyermekét, hogy egy beteg férfival hirdesse az igét szerte Amerikában. 1975-ben Applewhite-ot letartóztatták, miután nem adott vissza egy bérelt autót, így 6 hónapot töltött börtönben, ahol tovább fejlesztette teológiáját. Miután kiszabadult, sikerült egyre több követőt szerezniük maguknak. Marshall Applewhite és Bonnie Nettles teljes önmegtartóztatást követelt híveiktől, illetve megtiltotta nekik a kábítószerek használatát. Ezeken kívül a vezetők arra ösztönözték követőiket, hogy adják át nekik minden vagyonukat, szakítsák meg a kapcsolatot családtagjaikkal, és hogy szigorúan kövessenek egy limonádéból, juharszirupból és paprikából álló étrendet. Erre azért volt szükség, hogy az étrend segítsen megállítani azt, hogy a követők a nemiségre és a szexualitásra gondoljanak. Azonban a szekta számos férfitagját később kasztrálták is. A szektavezetők elmondták híveiknek, hogy földönkívüliek fogják őket meglátogatni, akik majd új testekkel látják el őket. Úgy gondolták, hogy majd felsétálnak az űrhajóra és lelküket egy új testbe fogják helyezni, és hogy ez az űrhajó akkor fog eljönni értük, mikor a Hale-Bopp üstökös megközelíti a Földet. Applewhite esetében azonban a szektából távozni kívánókat nem kényszerítette maradásra. Akik úgy döntöttek, hogy nem hagyják el a csoportot, nekik szigorú fegyelemben kellett élniük, 12 percenként jelentkezniük kellett vezetőjüknél, munka közben csuklyát húztak a fejükre. Mindenkire egy felügyelő vigyázott, aki arra figyelt, hogy a tagokra nem törnek-e rá bűnös, tiltott gondolatok. Hiszen Applewhite úgy gondolta, hogy a szexuális feszültséggel eléri azt, hogy a szív megtisztuljon, ami fontos lépés a teljes megvilágosodáshoz.

EZT OLVASTAD MÁR?  Híres szekták és rémtetteik – I. rész - Népek Temploma

A szekta mindennapjai

A tagok mindennap hajnali négykor keltek, felpillantottak az égboltra és ott keresték az igazi otthonukat. Ezekután együtt megreggeliztek, majd nekiláttak a munkának. Az étkezések során csak limonádét és gyümölcsöket fogyasztottak, plusz egy kis koffeint, hogy éjszaka is tudjanak dolgozni. Vegetáriánus étrendet folytattak, az alkohol tilos volt. Ezek mellett a Mennyek kapuja megalapította saját kis weboldalát, hogy az interneten keresztül is hirdessék az igét. 1976 és 1979 között a csoport kempingekben élt, „kvázi” nomád életmódot folytatva. A tagoknak új, bibliai neveket kellett felvenniük, amik kivétel nélkül „-ody”-val végződtek. Le kellett mondaniuk a családjaikról, barátaikról, a médiáról, a drogokról, ékszerekről, az arcszőrzetről és a szexualitásról. A tagoknak kérdés és kivétel nélkül, folyamatosan engedelmeskedniük kellett a vezetőknek. Mikor 1985-ben Applewhite partnere, Bonnie Nettles elhunyt, Applewhite azt mondta a követőknek, hogy a nő a „következő szintre utazott” és ezért elhagyta a testét. Ezután a férfi depressziós lett, majd egy szertartást szervezett, melynek keretei között szimbolikusan feleségül vette híveit.

Hale-Bopp üstökös feltűnése

Az üstökös közeledtével a szektavezér azt mondta a tagoknak, hogy a Földnél egy négyszer nagyobb UFO közeledik feléjük, hogy magával vigye a lelküket és ezzel hátra hagyhatják földi testüket. Március 22-én került a Hale-Bopp üstökös legközelebb a Földhöz, így március 23-án a szektatagok egyforma ruhában (ing és fekete melegítő, Nike cipő) zsebükben pár dollárral, összecsomagolt holmikkal, a kaliforniai Rancho Santa Fe kúriában szigetelték el magukat. Az első csoport, amely 15 fős volt, pudingba vagy almaszószba kevert fenobarbitál nevű mérget fogyasztott és vodkával öblítették azt le. A testeket lila lepellel takarták le, ezekután újabb 15 ember végzett magával. Három napot vett igénybe az, hogy végül mindenki – pontosan 39-en – végezzen magával. Búcsúzóul hátborzongató videókat hagytak maguk után. Applewhite holttestét a ház fő hálószobájában találták meg. A helyszínelők szerint fulladás okozta a bedrogozott tagok halálát.

 

2 thoughts on “HÍRES SZEKTÁK ÉS RÉMTETTEIK – II. RÉSZ – A Menny kapuja

Comments are closed.