Híres szekták és rémtetteik – 3. rész

Mi a véleményed?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A cikksorozat harmadik részeként az Aum Sinrikjó (Legfelsőbb Igazság) nevezetű szektát hoztam el, melynek típusa terrorszervezet. A csoportosulást Aszahara Sokó alapította meg 1984-ben és nem is olyan régen, 2000 februárjában szűnt meg.

Aszahara Sókó

 

Aszahara Sókó 1955. március 2-án született, Yatsushiro-ban. Szegény családba érkezett és egy veleszületett betegség miatt, a bal szemére teljesen vak volt, míg a jobb szeme is csak részben működött rendesen. Egy vakok számára kialakított iskolába járt, ahol köztudott volt róla, hogy viselkedése közel sem volt teljesen normális. Megverte és zaklatta iskolatársait, ellopta a pénzüket, zsarolta őket. Japánban a vak ember jellemző szakmája az az akupunktúra és a hagyományos kínai orvoslás volt, így Aszahara Sókó is ilyen tanulmányokat folytatott, miután 1977-ben végzett a vakok iskolájában. 1978-ban megnősült és az évek során tizenkét gyermeke született.

 

 

 

Nem meglepő módon, Aszahara a börtönben kezdett érdeklődni a vallás iránt, miután 1981-ben elítélték engedély nélküli gyógyszergyártásért és ellenőrizetlen gyógyszerek eladásáért. Elzárása után minden szabadidejét különféle vallási koncepciók tanulmányozásával töltötte, leginkább a taoizmussal és a kínai asztrológiával. Szabadulása után alapította meg csoportosulását, amit – habár kezdetben vonakodva – a Tokiói Fővárosi Kormány végül 1989-ben vallási társaságként elismerte. A szekta, mint egy szerzetesi rend jött létre, amihez számos laikus követő csatlakozott. A vezető úgy nyert új híveket és hitelességet magának, hogy megjelent a tévében is és néhány magazin borítóján is. Próbálta saját magát úgy ábrázolni, mint egyfajta új és jóságos Krisztus. Hogy ezt nyomatékosítsa híveiben, olyan anime rajzfilmeket készíttetett, melyben külső megjelenésre Jézushoz hasonlította magát. A követők száma folyamatosan emelkedett, még egyetemi előadásokra, találkozókra is kapott meghívásokat. Számos vallásos könyvet is írt.

Aszahara tana leginkább a Biblián, szentírásokon és egyéb vallási szövegeken alapszik. 1992-ben tette közzé a „Kijelentem magam Jézusnak” című írását, amelyben azt állította, hogy ő Japán egyetlen megvilágosodott mestere, az Isten Báránya. A szektavezér azt tartotta küldetésének, hogy mások bűneit magára vállalja és, hogy szellemi hatalmát átadja követőinek. Összeesküvéseket szervezett különböző csoportok ellen, többek között a szabadkőművesek, a brit királyi család, a zsidók és más japán vallások ellen. Úgy, mint sok szektához hasonlóan, a Legfelsőbb Igazság is egy világvége váró közösség volt és a végítélet napját Aszahara meg is határozta híveinek. Úgy gondolták a világvége tartalmazni fogja majd a harmadik világháborút, amely egy nukleáris armageddonná csúcsosodik majd ki. Ezt az armageddont pedig az „emberi megtisztulás” eszközeként tekintették. A csoport jelentős adományokra is szert tett, azonban jövedelmük nagy része bűncselekményekből származott, például csalás és pénzmosás. A befolyt összegből a szekta – professzionális módon – vegyifegyverek gyártásába kezdett. Aszaharának a hatóságok kijátszása sem volt nehéz feladat, hiszen a Legfelsőbb Igazság tagjai között számos rendőr, katona és tisztviselő is dolgozott.

Szarin 

A szarin egy szerves foszforvegyület. Színtelen, szagtalan folyadék, melyet vegyi fegyverként használnak, hiszen ez egy extrém erős idegméreg. A 687-es ENSZ határozat tömegpusztító fegyvernek minősítette. A szarin gyártását és raktározását az 1993-as Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény betiltotta, amelyben 1. osztályú vegyületként sorolták be. Más idegmérgekhez hasonlóan, a szarin is az idegrendszert támadja elsősorban. A legnagyobb veszélyt a szer belégzése és a bőrön keresztüli felszívódása jelenti. A szarin kitettségét követő kezdeti tünetek az orrfolyás, szorító érzés a mellkasban, pupillák összeszűkölése, légzési nehézségek, hányinger és nyáladzás. Az áldozat folyamatosan veszti el az irányítást a teste felett. Hányás és bevizelés is jellemzi a mérgezést. Ezután izomrángás és rángatózás következik, majd eszméletvesztés, végül a konvulzív görcsök sorozata fulladást okoz.

Bűncselekmények

  • Az 1980-as évek végén a szekta kezdte elronta hírnevét a közéletben. A jelentkezőket több esetben is átverték, pénzadományokat erőszakoltak ki maguknak és nem utolsó sorban akaratuk ellenére tartották fogva azokat, akik el akarták hagyni a szektát. 1989 februárjában még meg is gyilkoltak egy ilyen kilépni vágyót.
  • A szekta összetűzésbe került egy ügyvéddel, aki perrel fenyegette a csoportot. Nem túl érdekes módon az ügyvédnek felelségével és gyermekével együtt nyoma veszett. A rendőrség akkoriban nem tudta megoldani az ügyet, később azonban megtalálták a család holttesteit, amiket a csoporttagok rejtettek el.
  • június 27-én a csoport civilek elleni támadást hajtott végre, pontosabban szarin használatával. Ennek végül 8 halálos áldozata lett és 500 sérültet eredményezett.
  • 1995 februárjában a tagok elrabolták a 69 éves Karija Kijosit, egy kilépett és elmenekült tag bátyját, később pedig meg is ölték. Mielőtt elrabolták a férfit, több hívást is kapott a csoporttól, amikben testvére tartózkodási helyéről érdeklődtek. Az áldozat számíthatott valamire, hiszen egy üzenetet hagyott hátra otthonában: „ Ha eltűnök, az Aum Sinrikjó rabolt el.”

Tokiói gáztámadás

1995. március 20-án a Legfelsőbb Igazság tagjai megtámadtak öt Tokióba tartó metrószerelvényt, amelyeken összehangoltan zacskóból szarin ideggázt engedtek ki az utasokra. Ezzel a terrortámadással megöltek 13 embert, súlyosan megsebesítettek 54 utast. A támadás célja az volt, hogy felgyorsítsák a világvége eljövetelét. Az akciót később az amerikaiakra fogták volna, ezzel kívántak kirobbantani egy olyan japán-amerikai háborút, amely végül a Legfelsőbb Igazság világuralmához vezetett volna. Azonban nem sokkal a támadás után sikerült a rendőrségnek felfednie a szekta teljes tevékenységét. A csoport kultusz központjában lefoglaltak különböző robbanószerkezeteket, 4 millió ember megölésére elég vegyi fegyvereket, egy aranyat tartalmazó széfet és még egy katonai helikoptert is. Ezek után már nem kellett hozzá sok idő, hogy a szekta több, mint 150 tagját letartóztatták. Aszahara Sókót május 16-án találták meg egyik kultusz-épületének falaiban bujkálva. Még aznap a csoport levélbombát küldött egy tokiói polgármesternek, ami súlyosan megsebesítette annak titkárnőjét. A szektavezért 23 gyilkossággal és 16 további bűncselekménnyel vádolták meg és halálbüntetést szabtak ki rá. 2018-ban Aszahara Sókót és további 13 szektatagot kötél általi halállal végeztek ki.