Hétköznapi történetek – a videó podcast sorozat, amely áldozatok valódi történeteit dolgozza fel – interjú Tenki Réka színésznővel

Mi a véleményed?
+1
1
+1
+1
1
+1
+1
1
+1
+1
1

„Velem ez nem történhet meg. Nálunk ilyen nincs. Gyakran erre gondolunk, amikor a hírekben, az interneten az áldozattá válásról hallunk, olvasunk. Noha sajnos az áldozatok ott lehetnek a közvetlen közelünkben, családunkban, ismerősi körünkben, vagy akár mi magunk is válhatunk áldozattá.” – Erre hívja fel többek között a figyelmet az Áldozatsegítő Központ, melynek új videó podcast sorozata bűncselekmények áldozatainak valós történetei alapján készült eseteket mutat be.

Röviden az Áldozatsegítő Központokról

 Az Igazságügyi Minisztérium 2017-ben kezdte meg az Áldozatsegítő Központok hálózatának kialakítását, melynek egyik legfőbb célja, hogy a különböző áldozatsegítő szolgáltatások, mint például érzelmi, pszichológiai segítségnyújtás, tájékoztatás, bűncselekmény miatt felmerült pénzügyi és gyakorlati kérdésekre vonatkozó tanácsadás, az áldozat másodlagos vagy ismételt áldozattá válásának elkerülésében közreműködés minél könnyebben elérhetőek legyenek azok számára, akiknek szükségük van rájuk.

Az első központ 2017-ben Budapesten kezdte el működését és azóta az ország több pontján, többek között 2020. júniusától Pécsett is megnyitották kapuikat az Áldozatsegítő Központok.

Itt találhatod weboldalukat: https://vansegitseg.hu/ 

„Hétköznapi történetek”

Ezen a címen indult el 2020. december 30-án az a videó podcast sorozat, melynek havonta megjelenő epizódjaiban az Áldozatsegítő Központokban előforduló 10 valódi eset alapján készült történetet ismerhetünk meg, neves színészek előadásában. 

Varga Judit, igazságügyi miniszter közösségi oldalán jelentette be a sorozat elindulását, melyben közölte: ,,Olyan történeteket mutatunk be színészek segítségével, amelyek nem csupán az áldozattá válás megelőzésében segítenek, de abban is, hogy felismerjük, ha környezetünkben hasonló helyzetbe kerül valaki.”

Minden történetet szakértői elemzések is követnek, melyekben a témában jártas szakemberek bővebben kifejtik a helyzeteket és azoknak megoldásait. Ezek a beszélgetések segíthetnek megérteni a téma iránt érdeklődőknek az áldozati helyzetek hátterét és körülményeit. 

Első rész: Színes orchideák

Az első epizód, melynek címe Színes orchideák, egy párkapcsolati erőszaknak az esetét dolgozza fel. Sajnos az ehhez hasonló eseteknek a száma 2020-ban jelentősen megnövekedett a koronavírusnak köszönhetően.

A videót itt tudod megtekinteni:

A történetben az áldozat szerepét Tenki Réka magyar színésznő alakította, akinek eddigi pályafutása során nem ez az első, hogy olyan történetben vállal szerepet, mely valós, megrázó eseményeket dolgoz fel. Péterfy-Novák Éva könyve alapján készült, Egyasszony című tragikus eseményekről szóló monodrámában alakította, illetve alakítja mai napig a főszereplőt, melynek történetében a családon belüli erőszak szintén nagy hangsúlyt kapott. 

A nagy sikernek mai napig örvendő előadásról, illetve a Hétköznapi történetek első epizódjával kapcsolatosan kérdeztem őt.

Köszönöm, hogy elfogadtad a megkeresésemet. Mennyire nehéz számodra ilyen mély tartalmú előadásokban az adott szereppel azonosulni, illetve milyen érzéseket vált ki belőled, amikor egy ilyen karaktert kell megformálnod?

EZT OLVASTAD MÁR?  Ezekre a szakokra jelentkezhetsz 2021-ben a Közgazdaságtudományi Karon!

Tenki Réka: Számomra mindig a legfontosabb az ügy, amivel foglalkozik az adott darab, és milyen kihívásokat jelent számomra. Az Egyasszonyt például azért is vállaltam, mert azt mutatja meg, hogy hiába történik meg veled sorozatban a legrosszabb, benned mégis erősebb az élni akarás, a pozitivizmus, a humor, amiből táplálkozhatsz és tovább mehetsz.

A tragédia megtörtént, ezen nem lehet változtatni, de, hogy hogyan folytatod az fontos kérdés. Sok mindenkinek erőt adhat és példaképet Péterfy-Novák Éva Egyasszonya!

Hogyan tudsz lelkileg felkészülni egy ilyen szerepre? Milyen forrásokból táplálkozol? 

Tenki Réka: Az Egyasszony című darab esetében elmentem az egri gyerekotthonba, ahová a regényben szereplő Zsuzsika került. Sokat beszélgettem az írónővel, Évával és Paczolay Béla rendezővel dolgoztunk azon, hogyan hozhatjuk a nézőkhöz minél közelebb ezt a történetet önsajnálat nélkül!

Sokszor talán nem is gondoljuk, hogy a saját környezetünkben is vannak olyan személyek, akik hasonlóan nehéz élethelyzetben élnek. Eddigi életed során találkoztál a környezetedben olyan személlyel , aki kapcsolati erőszak áldozatává vált, de nem tudta, vagy esetleg nem akarta felfedni a környezetének milyen helyzetben is van? 

Tenki Réka: Én nem találkoztam, vagy ha sejtettem, nem voltam olyan helyzetben, hogy bármit tegyek, annyit mondok csak, nézzék meg a Hétköznapi történetek első epizódját, illetve az Egyasszonyt!

Kiknek ajánlod ezt a podcast sorozatot és miért? 

Tenki Réka:  Azért ajánlom mindenkinek, mert sosem tudhatod, hogy te nem estél-e áldozatul, csak azt gondolod ez jár neked, vagy ez a normális.

Ráadásul ezekben a nehéz időkben, ahol 3-szorosára nőtt a családon belüli erőszak száma, családok mennek tönkre, veszítik el az állásukat, még jobban kell, hogy legyen valaki, akit fel lehet hívni! Nem ciki segítséget kérni!!

Ha szükséges, kérj bizalommal segítséget az Áldozatsegítő Központokban vagy az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon a 06 80 225 225-ös telefonszámon!

Források: 1, 2, 3, 4