Egy háztartás vezetése és hétvégi munkába járás egyetem mellett – 2. rész

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nekünk elsősöknek közel sem volt egyszerű dolgunk az első egyetemi évünkben, 2020 novemberében, amikor bejelentették, hogy a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar online oktatásra tér át, amely sokunkat elkeserített. 

Valószínűleg senki nem a számítógép előtt képzelte el az első egyetemi évét, mindaz, amit az idősebb ismerőseinktől hallottunk, bulik, barátokkal találkozások, elmaradtak. A még kialakulóban lévő barátságokat nehezebb volt fenntartani, hiszen két hónap alatt még alig volt lehetőségünk megismerni egymást.

A munka és az online oktatás összeegyeztetése

A diákmunkák a mozikban, színházakban és egyéb hasonló jellegű helyeken a pandémia ideje alatt lecsökkentek, de akinek már előtte is állandó munkahelye volt, például étteremben, annak akár még többet is kellett dolgoznia. Bakonyvári Zsanit, Kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatót kérdeztem arról, hogyan élte meg az online oktatás nehézségeit mindazok mellett, hogy folyamatosan dolgozott egy étteremben és háztartást is vezetett. 

Gólyaként hogyan élted meg az online oktatást? 

munkaBakonyvári Zsani: Nekem ez volt az első évem, hogy online kellett részt venni az órákon, először nagyon furcsa volt, de egy hét után már hozzá tudtam szokni, a tanáraink is jól alkalmazkodtak a kialakult helyzethez. Habár én még mindig a jelenléti oktatást preferálom, sokkal jobban tudok figyelni, jegyzetelni és persze a légkör is nagyon hiányzott.

Mi hiányzott a legjobban az egyetemi életből?

Bakonyvári Zsani: Legjobban a szaktársaim, barátaim, a közös programok, szórakozás, közös iszogatások, az elmaradt gólyabál és maga a város is nagyon hiányzik.

Hogyan tudod összeegyeztetni a munkádat és az egyetemi tanulmányaidat? 

Bakonyvári Zsani: Az első két hónapban, amikor jelenléti oktatáson vettünk részt, sokkal nehezebb volt, olyankor mindig csütörtök délután jöttem haza, és pénteken, illetve szombaton mentem dolgozni. Novembertől viszont, amikor nem voltak óráim, mindig dolgoztam. Fontos volt, hogy nem szerettem volna egy órát sem kihagyni, szerencsére a főnökeim és a munkatársaim is megértőek voltak. Mivel kedden és csütörtökön csak fél 3-ig volt órám, így be tudtam menni fél 4-re dolgozni, hétvégenként pedig végig dolgoztam délelőtt fél 10-től este 9-ig. A hétfőim mindig szabadok voltak, és azok a péntekek, amikor óráim voltak. Ilyen szempontból számomra sokkal kedvezőbb volt az online oktatás.

Egy háztartás vezetése mennyire megterhelő a tanulás mellett?

Bakonyvári Zsani: Az egyik nővéremmel lakom együtt egy albérletben, minden itthoni munkát felosztunk. Mivel már 18 éves korom óta külön élek édesanyámtól, és már a középiskola mellett is dolgoztam, így számomra nem volt olyan megterhelő. Persze többször előfordult, hogy csak halogattam a dolgokat, aztán egyszerre sokkal több mindent kellett megcsinálnom. Hétfőnként csináltam meg minden rám eső részt az itthoni teendőkből. Több napra meg is főztem, hogy egyszerűbb legyen, amikor pedig dolgoztam, akkor bent ettem a munkahelyemen. Vizsgaidőszakban csak három napot jártam dolgozni, ami a tanulást és az itthoni munkák elvégzését is megkönnyítette.

munka

Mit csinálsz a szabadidődben? 

Bakonyvári Zsani: Mindig is szerettem sportolni, nagyon sok sportot kipróbáltam vagy versenyszerűen űztem, ilyen volt a futás, a kézilabda, általánosban még grund birkóztam is, de egyik sem állt hozzám közel. Két éve kezdtem el edzőterembe járni súlyzós edzésekre, először még csak egyedül, majd edzővel. Azóta a mindennapjaim része, és heti 4-5 alkalommal járok minden héten. Ez az online oktatás ideje alatt is így volt. Sokszor 5-kor felkeltem, hogy el tudjak menni még az óráim vagy munka előtt. Edzeni két hónap kivételével végig tudtam járni, addig itthoni tornával próbáltam meg helyettesíteni, de az nem volt az igazi. Persze, ha volt egy kis időm még, akkor általában sorozatokat szoktam nézni vagy olvasni. Most, nyáron a legtöbb szabadidőmet igyekszem a barátaimmal tölteni.

Vannak már terveid a szeptemberi félévre?

Bakonyvári Zsani: Nagyon pozitívan állok a következő félévhez, minden szempontból. Mivel olyan sok minden kimaradt ebből az évből, ezért szeretnék minden alkalmat megragadni arra, hogy a barátaimmal lehessek, új barátságokat kössek, illetve minél több programon részt tudjak venni.

Én is igyekszem fényesen látni a jövőt, és arra gondolok, hogy hamarosan újra láthatom a szaktársaimat, barátaimat. Igyekszünk majd minél több programot megszervezni, és bepótolni a kimaradt élményeket. 

Gyakori, hogy az egyetem mellett munkát vállalnak a diákok, ilyen témakörben nyilatkozott Gálberki Réka is.  

Képek forrása: 1. 2.