Házhoz viszi a specialty kávét a Pécsiközgázos srácok vállalkozása

Mi a véleményed?
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1

A kávé rövid története: Etiópiában pár kecskepásztor rájött, hogy a jószágok egészen máshogy viselkednek, ha a kávécserje gyümölcsét falatozzák. Szóval kipróbálták ők is. Megfőzték belőle a “fekete levest”, majd az Oszmán-Török Birodalmon keresztül egészen Magyarországig utaztatták. A magyarok pedig elkezdték inni. Az elmúlt 200 évben egyre inkább nagy szerepe lett a kávéházaknak (gondoljunk csak Petőfiékre). Az pedig már ugye mindenkinek rémlik, ahogy a szülők a Nescafé 3az1-ben kávéból készült tejeskávét szürcsöltetik velünk gyerekként, majd egyre inkább átterelődött a hangsúly a keserű kotyogósra és Szarvasikra.

Ezt a tradíciót akarja finoman, lépésről lépésre megtörni a KoffeinBox, négy (volt) Pécsiközgázos srác vállalkozása. A KoffeinBox egy olyan kávé előfizetés, ami hónapról hónapra másik magyar pörkölő kézműves kávéját viszi házhoz. A termék mellé pedig edukatív szolgáltatást nyújt: kérdezz tőlük bátran, ha kérdésed van a kávé elkészítésével kapcsolatban, vagy olvasd el a blogjukat, hogy inspirálódj.

„Ez magyar kávé?” – merül fel a kérdés egy-egy alkalommal a Box kinyitásakor, és a válasz az, hogy félig. Természetesen hazánk éghajlati körülményei mellett nem lehet kávét termeszteni: de a pörkölő feladata és szakértelme legalább olyan hasznos és fontos, mint a termelőé.

Ma pedig kicsiny országunkban már több mint 50 pörkölő versenyez egymással a fogyasztók kegyeiért: hamarosan nem csak a sör vagy a bor, hanem a kávé országa is leszünk.

“Miért lesz ettől finomabb a kolis kávém?” – kérdezi az egyetemista

A KoffeinBox nem csak kávét, de barista tippeket, recepteket, alapszabályokat is elrejt a dobozban. 

Így megtudhatod, hogy 

  • a kotyi aljába nem javasolt hideg vizet tölteni,
  • meg csapvizet sem,
  • milyen őrlemény passzol az eszközbe,
  • nem érdemes rommá tömöríteni a kávét,
  • a lefőzés után pedig nem biztos, hogy ecettel kell a kotyit kitisztítani.

De! fejlesztheted magad az alternatív kávékészítési formákban is:, tanuld meg hogy kell elkészíteni egy filterkávét, vagy tudd melyik, hogy melyik eszköz a legjobb tejhabosító.

A kávé a világ negyedik legnépszerűbb fogyasztási terméke, másodpercenként több millió csészét kérnek ki a kávézókban. Az otthoni kávé viszont még mindig sokaknál megáll a sárga Tchibónál és a keserű íznél.

„Egy jó erős presszót kérek!” – hangzik el, holott egy jó filter, vagy egy egyszerű coldbrew sokkal inkább kipattintja a szemeidet.

Van, akinek a kávé kuráltsága a legfontosabb, és van, aki új hobbit talál.

EZT OLVASTAD MÁR?  University during the pandemic – Experiences from assigned medical students

A 10 másodperces nespressózás is egy kávézási forma: az ital gyorsan elkészül, szép a crema rajta, és megannyi ízben kapható.

„Na még egy fél kanálnyi cukrot” – mondja a kolis home barista, miután lefőtt a kapszula. És ezzel nincs semmi gond: mindenki úgy igya a kávét, ahogy szereti.

A kávézás viszont ennél több: a cukoradagoláson felül is hamar egy szexi hobbyvá tud válni. A hétköznap reggeli kötelező napindítóból így hamar a hétvégi “me-time”-ok hangulatfelelőse alakulhat át a kávé fogyasztása. 

Ez is a PTE-ről indult…

Számunkra azért izgalmas a KoffeinBox projektje, mert egy olyan startup vállalkozás, ami 100%-ig PTE kötődésű. Bár a csapat legidősebb és legfiatalabb tagja között közel 10 év a különbség, mind a Pécsiközgáz végzett hallgatói.