Hatvanéves korában elhunyt Diego Armando Maradona

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Az argentin futball legenda depressziója miatt került be egy La Plata-i kórházba novemberben, ahol aztán meg is kellett műteni koponyaűri vérzés miatt. Az operáció sikeres volt, viszont műtétje után elvonási tünetek jelentkeztek nála, így nem akarták hazaengedni. Egyik orvosa, Alredo Cahe kijelentette, hogy Maradonának gyógykezelésre van szüksége ahhoz, hogy abbahagyja az alkoholfogyasztást, hiszen családja szerint kezelhetetlenné vált az egykori labdarúgó. 

Az első argentin sajtóhíreket követően aztán az Argentin Labdarúgó-szövetség nem sokkal később hivatalos Twitter-csatornáján erősítette meg Diego Armando Maradona halálhírét. Alberto Fernández argentin köztársasági elnök a hír hatására háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Diego Armando Maradonától a brazilok háromszoros világbajnoka, Pelé az alábbi szavakkal búcsúzott: „Remélem egy nap majd együtt rúgjuk a labdát ott fenn az égben.”

Az argentin legenda első profi csapata az Argentinos Juniors volt, majd innen igazolt 1981-ben a Boca Juniorshoz, ahonnan mindössze egy év után távozott is a Barcelona kedvéért. A katalánoknál eltöltött két éve alatt aztán 36 bajnokin lépett pályára, amelyeken 22 találatot szerzett, azonban 1984-ben már a Napolihoz igazolt. Olaszországban aztán igazi klubikonná vált, a Nápolyban eltöltött hét éve alatt 188 összecsapáson 81-szer vette be az ellenfelek kapuját. A nápolyiakkal kétszer is olasz bajnoki címet nyert, egyszer elhódították az Olasz Kupát, valamint az Európa-kupát is. Az argentin válogatottban 91 mérkőzésen lépett pályára, amelyeken 34 gólt szerzett, 1986-ban pedig világbajnok lett hazájával.

Pályafutása talán legemlékezetesebb pillanata az 1986-os mexikói világbajnoksághoz kötődik: az angolok elleni negyeddöntőben az 51. percben kézzel juttatta a kapuba a labdát, amit a rossz szögben álló partjelző megadott. 

Diego Armando Maradona 1997-ben vonult vissza, ezután folyamatosan egészségügyi problémákkal küzdött, 60. születésnapját október 30-án töltötte be.