Határ a csillagos ég! – Érdekességek a NASA-ról

Mi a véleményed?
+1
2
+1
+1
2
+1
1
+1
1
+1
+1

Véges elme számára a végtelen felfoghatatlan, de elgondolható. Mit is jelent ez a filozófiai megállapítás? Kiskoromban elalvás előtt párszor belegondoltam a világegyetem keletkezésébe és annak kiterjedésébe. Mégis mekkora és milyen anyagból van? Vajon van élet a Földön túl? Miért létezünk egyáltalán? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések jutottak eszembe és okoztak álmatlan éjszakákat… Vagyis a megállapítás szerint, elképzelhetjük, hogy milyen is a végtelen, de mivel mi végesek vagyunk testben és értelemben is, a végtelen fogalmát nem tudjuk értelmezni a maga valóságában. De mégis, ki keresi a világűr rejtélyeire a válaszokat? 

Az űrkutatás

Az űrkutatás egy rendkívül érdekes és összetett tudomány, amellyel fontos szervezetek foglalkoznak nap mint nap a világon. A legfontosabbakat kiemelve ilyen például az amerikai NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és az Orosz Űrügynökség (RKA). A II. világháború után rakétákat kísérleteztek ki, melyek segítségével az emberiség egyik legnagyobb álma vált valóra, elhagyhattuk a Földet. Az első műhold, melyet ember Föld körüli pályára állított, az orosz Szputnyik-1 volt 1957-ben. Ezzel egy új korszak kezdődött az emberiség életében, az űrkorszak. A 60-as évek elején a kutyák, majmok, majd a teknősök után az ember is kipróbálhatta az űrhajózás szépségeit. 

Tudományos intézmény, történelmünk egyik alakítója: a NASA

Biztosan mindenki hallotta már azt a mozaik szót, hogy NASA. Nos, ezalatt az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb repüléstani, űrkutatási és űrrepülési szervezetét értjük. 1958-ban hozták létre az amerikai állampolgárok pénzéből, eredetileg az ország nem katonai űrkutatásának irányításának és a világűr és űreszközök békés felhasználásának ösztönzésére. Az iparszerű űrkutatás működtetésének érdekében űrközpontokat hoztak létre. Ezek közül az egyik legfontosabb a NASA számára a Kennedy Űrközpont Floridában, amely egyben az 5. legnagyobb épület a világon. Az épület olyan hatalmas, hogy belül felhőképződés történt, melyre több milliárd dolláros megoldást kellett kitalálni.

Az álmok valóra válnak, de az ördög sosem alszik…

Az űrhajózás történetének számos sikere van, azonban történtek katasztrófák is, illetve olyan esetek , amikor az űrhajósoknak éppen csak sikerült elkerülniük a tragédiát. Az amerikai űrprogram történetének első halálos tragédiája a Challenger-katasztrófa volt. A tragédia repülés közben következett be 1986. január 28-án. A Challenger űrrepülőgép 73 másodperccel az indítás után megsemmisült, mely a fedélzetén tartózkodó hét űrhajós halálát okozta. A tragédiáról készült felvétel itt tekinthető meg:Vásznon egy igaz történet: A számolás joga

EZT OLVASTAD MÁR?  Ha belépek, gazdag leszek? – A pilótajáték, a piramisjáték, és az MLM-rendszer közötti különbségek

A film három afroamerikai nő történetét mutatja be, akik a NASA-nak dolgozva segítették John Glennt (amerikai politikust, űrhajóst) feljutni az űrbe. Látható volt, hogy a második világháborút már csak a levegőben lehet megnyerni, azonban az ehhez szükséges szaktudásból hiány volt. Férfi matematikusokat, fizikusokat alig lehetett találni. Mivel a szükség nagy úr, így segítségül kellett hívják azokat, akiket amúgy másképp eszükbe se jutott volna, a nőket. Elgondolkodtató film, amelynek középpontjában a diszkrimináció és a faji előítéletek állnak.

Űrhajós szeretnél lenni?

Nincsenek űrhajósképző iskolák. Ha ez az álmod, akkor európaiként egyetem után jelentkezhetsz az Európai Űrügynökséghez. Előnynek számít a mérnöki-műszaki területen szerzett diploma, de pályázhatsz rakétamérnökként, informatikusként, matematikusként, vagy akár orvosként is. Egy idegen nyelvet mindenképp szükséges elsajátítanod, például az angolt, de mellé oroszul is érdemes lenne megtanulnod. Az űrhajósoknak nagyon szigorú pszichológiai és egészségügyi követelményrendszernek kell megfelelniük, szóval készülj fel! Ha Te szeretnél lenni a következő Farkas Bertalan , győződj meg az alábbi linken arról, hogy megfelelsz a következő feltételeknek.

Pár kérdés, amikre biztosan Te is szeretnéd végre tudni a választ:

Tényleg öregszünk a világűrben? – Kicsit lassabban, mint a Földön, de öregszünk.

Miért fekete a világűr? – Mert a szemünk nem elég érzékeny ahhoz, hogy befogadja az összes távolabbról érkező fényt.

Lehet hallani a hangokat az űrben? – Az emberek nem képesek hallani a világűr hangjait.

Mi a helyzet a mosdóhasználattal? – Erre egy speciális rendszer van kiépítve, aminek használatára megtanítják az űrhajósokat.

Utolsó kérdés, van a világűrnek vége?

Erre sajnos nem tudjuk a választ…

Képek forrás: 1, 2