atalmas-robbanas-bejrut2-egytemistak-magazinja

Hatalmas robbanás volt a libanoni fővárosban, Bejrútban

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hatalmas robbanás történt kedden este a libanoni fővárosban, Bejrútban, ami sok halálos áldozatot követelt, és rendkívül sokan meg is sérültek a katasztrófában. Az esetről mind a külföldi, mind pedig a magyar sajtó is beszámolt, többek között a CNN is tudósított a helyszínről, a magyar hírportálok közül pedig a 24.hu, az Origo és a Mandiner is lehozta a hírt.

Az első értesülések szerint a kikötő közelében egy tűzijátékraktár gyulladt ki, amely ezek után felrobbant. Később a CNN hivatalos forrásokra hivatkozva már azt írta, hogy a raktárban veszélyes robbanószereket tároltak, amelyeket még a hatóságok koboztak el. A Mandiner tegnap esti cikkében olvasható a libanoni egészségügyi miniszter, Hamad Hasszán tájékoztatása, miszerint „több mint ötvenen vesztették életüket és 2700-an sebesültek meg”. Ugyan a libanoni vöröskereszt vezetője szerint kevesebb a sérültek száma, de így is bőven meghaladja a 2000-et. A kialakult katasztrófahelyzet és szerencsétlenség miatt számos ország vezetése fejezte ki együttérzését és ajánlotta fel a segítségét Libanonnak, például az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, valamint Izrael és Irán is.

Sajnos Magyarországot is érinti az eset abban a tekintetben, hogy a robbanás által az ottani magyar nagykövetség épülete is megsérült, álmennyezetek szakadtak le és ablakok törtek be, szerencsére azonban a magyar munkatársaknak nem esett bajuk és egyelőre egy magyar állampolgár sem kért segítséget a követségtől. A magyar kormányfő is részvétét fejezte ki levélben a libanoni kollégájának, Hasszan Diabnak, és a már fentebb felsorolt országokhoz hasonlóan segítséget és támogatást ajánlott fel neki.

       hatalmas-robbanas-bejrut-egytemistak-magazinja

Az, hogy mi volt a robbanás oka, még igencsak vitatott és még vizsgálat alatt áll, de a jelenlegi válasz erre az, hogy egyszerűen csak baleset történt, illetve Abbász Ibrahim, a libanoni biztonsági erők főnöke azt nyilatkozta, hogy „a detonációt nem pokolgép okozta, hanem egy olyan térségben történt, ahol az évek során elkobzott, erősen robbanékony anyagokat tárolták”. Erről azonban másképp vélekedik az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump, aki tegnap este azt nyilatkozta, hogy tábornokai valószínűbbnek tartják, hogy a robbanást egy robbanószerkezet okozhatta, az izraeli külügyminiszter viszont ezt az eshetőséget elvetette.

Mindenesetre annyit azért biztosan elmondhatunk, hogy akár baleset volt, akár egy előre eltervezett támadás, ez a katasztrófa most igazán nem hiányzott az országnak, hiszen komoly gazdasági és pénzügyi problémákkal küzd, ehhez pedig társulnak még védelmi és politikai kihívások is, amelyeknek megléte már eleve megnehezíti egy állam megfelelő működését, de egy ilyen új humanitárius válsággal való megküzdést voltaképpen lehetetlenné is teszi.