hatalmas-kis-hazugsagok

Miért történik mindez, amikor annyira boldogok voltak? – Hatalmas kis hazugságok

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A társadalomban mindenki igazodik saját szerepéhez, csináljuk a dolgunkat nap, mint nap. Meg van a napi rutin, ami szerint élünk. Manapság, ha összefutunk az utcán egy régi ismerőssel a „Hogy vagy?” kérdésre mit válaszolunk?

Sajnos a mai világ olyan, hogy a pár perces találkozók alatt az emberek gyakorlatilag versenyeznek, hogy kinek van menőbb munkája, autója, kinek a gyereke ment színvonalasabb iskolába és még sorolhatnánk. Legtöbbször a felszínes dolgokról beszélünk, mely azért van, mert az elvárásoknak igyekszünk megfelelni. A cél nem az, hogy Te jól legyél, hanem, hogy azt higgye mindenki, hogy jól érzed magad, boldog és sikeres vagy, még akkor is, ha nem igaz. Valaki azért teszi, mert fél vagy szégyelli elmondani, hogy min megy keresztül, valaki a presztízsvesztés miatt és kevesen azért, mert valóban így van. Tapasztalataink alapján az ember rögtön ítél, vigyáznunk kell, mit mondunk. Sok fél a házasságban bántalmazottá válik, de nem lépnek, nehogy a „tökéletesen élő embertársaik” rosszalló nézésével kelljen szembekerülniük. Ha a bántalmazott szót halljuk, legtöbbször a fizikai erőszak jut eszünkbe, holott ugyanolyan mérvadó a pszichikai erőszak is, amit nem mindig veszünk komolyan. Aki ilyen helyzetben van,  meggyőzi magát, hogy biztosan túlreagálja és inkább hallgat róla.  Emiatt sokan tele vannak lelki sebekkel, fájdalmakkal, ami az idő elteltével csak fokozódik és eljön a pillanat, amikor „robban”. Ez a „robbanás” kimerülhet annyiban, hogy a bántalmazott fél elhagyja a családját, de akár végső esetben gyilkosságba is torkolhat.

Miről szól?

A Hatalmas kis hazugságok című, 2017-ben indult sorozatnak is hasonló az üzenete. Már az első epizódban megtudjuk, hogy valakit megöltek és a halott, illetve a gyilkos személye is ismeretlen. A sorozat két évadból áll, az első évad végén fény derül az igazságra, a második pedig arról szól, hogy ki, hogyan dolgozza fel a traumát. Közben folyamatosan betekintést nyerünk a rendőrségi kihallgatásokba. Öt kaliforniai nőt ismerünk meg, akik egy gyilkossági ügy nyomozásába keverednek bele. Mind az öten ugyanabba az osztályba íratták be gyermekeiket. Madeline (Reese Witherspoon) elvált, majd újraházasodott és úgy tűnik, megtalálta élete szerelmét, a másik édesanya, Jane (Shailene Woodley), egyedül neveli kisfiát, Celeste (Nicole Kidman) tökéletes házban él, tökéletes férjjel és gyermekkel, ahogy Bonnie (Zoë Kravitz) és Renata (Laura Dern) is. Ám ahogy egyre jobban megismerjük a szereplőket, kiderülnek féltve rejtett titkaik. Belelátunk magánéletükbe és elgondolkozunk, hogy vajon sok más családban is ez a helyzet? Egyre jobban szertefoszlik bennünk az az idilli kép, amit a párkapcsolatokról, családról festettük magunknak gyermekként. Madeline megcsalja hűséges és odaadó párját, Jane nem tudja gyermeke apjának kilétét, Celeste a családon belüli erőszak áldozatává válik, Bonnie nem szerelmes a férjébe, Retatanak pedig a tökéletességre való törekvés veszi el az összes idejét, energiáját. Ennek ellenére egyikük sem keres gyors kiutat, hanem meggyőzik magukat, hogy változtatás nélkül is minden rendben lesz, és mindegyikük hallgat. Ez a hozzáállás egy ember halálát eredményezi. A környezetük ledöbbenve kérdezi: Miért történik mindez, amikor annyira boldogok voltak?

Big-Little-Lies-mediaiuris-hatalmas-kis-hazugsagok

Fogadtatás

A kritikusok dicsérték a Hatalmas kis hazugságok c. sorozatot, kiemelve a forgatókönyvet, a rendezést, a színészi játékot, az operatőri munkát és a zenét. Az első évad tizenhat Primetime Emmy-jelölésből nyolcat nyert meg (köztük legjobb színészeknek járó díjakat, melyeket Alexander Skarsgård és Laura Dern vehetett át), valamint több Golden Globe-győzelmet és jelölést is szerzett. Nicole Kidman és Alexander Skarsgård alakításával, Screen Actors Guild-díjakat is hazavihetett.

EZT OLVASTAD MÁR?  A Haribo története

Miért ajánlom?

Én azt gondolom, hogy nagyon jól érzékelteti a sorozat, hogy milyen is a „kulisszák mögötti élet”. A tragikus végkimenetel ellenére igyekeztek humort is vinni a történetbe, ezáltal még életszerűbbnek tűnik. Egy házasságnak mind a jó, mind a rossz oldalát bemutatták, így mindenki szubjektíven ítélhette meg az adott család helyzetét. Az öt főszereplő közül szerintem mindenki tud azonosulni valamilyen mértékben az egyikükkel. Számomra a sorozat tanulsága, hogy figyeljünk oda jobban egymásra, vegyük észre, ha valaki szenved, így elkerülhetjük az esetleges tragédiákat.

Ha kedved támad megnézni, íme az előzetes:

A Media Iuris bátran ajánlja a sorozatot, ha izgalomra vágysz és szeretsz az álarcok mögé látni.