Hangolódjunk a vizsgaidőszakra!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
1
+1

A decemberi hónap az ünnepi hangulat megtestesítője az évben, rengeteg esemény van ekkor, amelyek felkészülést és sok igyekezetet igényelnek, hogy sikerrel és a terveink szerint zárhassuk le ezt az évet. Ilyenkor a legtöbben a karácsonyra és a szilveszterre készülnek, azonban akad az embereknek egy amolyan „elfajzott” csoportja, akik az ünnepeket a háttérbe tolják, és még a karácsonyfa alatt is a kötelességeiket teljesítik: ők az egyetemi hallgatók. Ahogy minden évben, így 2020 rémségei között is ebben az időszakban a legfélelmetesebb fenevaddal kell farkasszemet nézniük, amely magát vizsgaidőszaknak nevezi. Ilyenkor nem karácsonyi dalok zengik be az álmatlan éjszakákat.

De miért ne hallgathatnál zenét tanulás közben?

Biztosan hallottad már: a zene orvosság. A zene, és kimondottan a klasszikus zene, oldja a stresszt, a depressziót, a szorongást, amelyekkel a megfáradt hallgató gyakran találkozik a vizsgák során.  Mindezek mellett segíti az összpontosítást, fejleszti az emlékezőképességet, tehát valóban felkészíthet és motiválhat téged a tanulásra.

Vajon ez hogyan derült ki? Létezhet ilyen csodagyógyszer?

Frances H. Rauscher, a wisconsini Oshkosh Egyetem idegtudósa vizsgálatot végzett, mely során azok a diákok, akik 10 percen keresztül hallgattak egy részletet Mozart D dúr szonáta két zongorára című művéből, jobban teljesítettek egy térbeli logikát igénylő teszten, mint azok, akik kortárs zenét hallgattak vagy nem részesültek zenei élményben. A kísérlet résztvevőinek adtak egyet a három formális absztrakt térbeli logikát vizsgáló tesztlap közül, miután különböző hallási hatásoknak vetették alá őket: egy szonáta Mozarttól, egy ismétlődő relaxációs zene és csönd. Kiderült, hogy a résztvevők a koruknak megfelelő átlag IQ-hoz képest 8-9 ponttal jobb eredményt produkáltak Mozart hallgatása után. Innen ered a Mozart-hatás kifejezés. Mozart segít neked még a matekban is!

Miért is érdemes zenére tanulni?

  • Hatékonyabban tanulhatsz!

A hangok stimulálják az agyat, ezáltal nőhet a befogadóképessége, könnyebben veheted a felmerülő akadályokat. Bekapcsolja egy újabb érzékedet, a hallást, amely a csendben háttérbe szorul. Minél több érzékszervvel történik a tanulás, annál hatékonyabb és emlékezetesebb!

  • Rendszerezheti a teendőidet!

A tanulásban is fontos a mértékletesség. Ahogy neked is, az agyadnak is kell egy kis szünet időközönként, hogy ne terheljen meg túlságosan a feladatok serege. Ha összeállítod a saját, munkádat segítő lejátszási listádat, ügyelve arra, hogy 20-30 perces időtartamot öleljen fel, akkor a lejártával tudod, hogy itt az idő egy rövid lazításra, mielőtt újra a nyeregbe lendülsz! Fontos a kötelesség, de legalább annyira a pihenés is!

  • Hangulatnövelő hatású!

Hatással van a hangulatodra, hogy milyen zenét hallgatsz. Érdemes olyan dalokat választani, amiket szeretsz. Ám vannak olyan stílusok, amelyek nem feltétlen segítik a koncentrációt, és előbb-utóbb zavaróvá válhatnak, esetleg elvonhatják a figyelmedet. Ilyen például a metal, mert kisvártatva zavaróvá válhat a dübörgés, avagy a rap, mert annál a stílusnál a szöveg a lényeges. A nyugodtabb, dallamosabb szólamok a háttérben megfelelő hangulatot képesek teremteni, természetesen Mozart mellett ide tartoznak Beethoven és Bach remekművei, illetve a jelenkor számai is. Már az is jó dolog, ha általa jobb kedvvel ülsz le az asztalhoz tanulni, nem igaz?

Az, hogy kinek milyen módszerek segítenek a legjobban a feladatok során vagy hogy melyik számára a leghatékonyabb, mindenki esetében egyedi. Van, aki a csendben leli meg a nyugalmat a teljes elmélyedéshez és a legtöbb részlet megértéséhez, feldolgozásához, és van, aki számára a hétköznapi zajok megszokottá váltak olyannyira, hogy a csönd zavaró, és alapzaj nélkül nem tud eléggé koncentrálni. Ezt ki kell tapasztalni, többféle lehetőséget kipróbálni, mert nem tudhatod, hogy annál a rendszernél, amit most használsz, nem találsz-e valami hozzád jobban illőt, amivel kihozhatod magadból a legtöbbet és elérheted a legnagyobb sikereidet.

Ha olvasnál még hasznos tippeket arról, hogyan is hozhatnád ki a maximumot a vizsgaidőszakból, akkor érdemes ezekre a korábbi cikkekre is egy pillantást vetni:

5+1 TANÁCS, AMIKET ÉRDEMES MEGFOGADNI A VIZSGAIDŐSZAKRA VALÓ KÉSZÜLÉSHEZ.

LEGJOBB REGGELIK VIZSGA ELŐTT- EGYÉL JÓL, HOGY JÓL TELJESÍTS.

STRESSZKEZELÉSI MÓDSZEREK A VIZSGAIDŐSZAKRA:

Sikerekben, kitartásban gazdag vizsgaidőszakot kívánok mindenkinek!

1 thought on “Hangolódjunk a vizsgaidőszakra!

Comments are closed.