Hallgass a megérzéseidre!

Mi a véleményed?
+1
+1
3
+1
+1
+1
1
+1
+1

Veled is előfordult már, hogy gondoltál valakire, majd másnap felhívott vagy véletlenül összetalálkoztatok az utcán? Esetleg megálmodtad valaha, hogy milyen jegyet fogsz kapni a legközelebbi vizsgádra? Történt veled már olyan, hogy miközben izgatottan vártad, hogy behívjanak vizsgázni az egyetemen, nem hagyott nyugodni egy gondolat, ami megsúgta, hogy melyik tételt kellene még átnézned, majd mikor bementél, pont azt húztad? Velem rendszeresen előfordulnak ilyen jellegű dolgok, és mástól is hallottam már hasonlókat, ezért kicsit utánanéztem, hogy mi lehet az alapja ennek a megfoghatatlan „szuper képességnek”, hogyan lehetne fejleszteni, és nagyon sok érdekességre bukkantam. Ha veled is szoktak ilyesfajta dolgok történni, vagy csak érdekel valamennyire a téma, akkor ez a cikk neked szól.

Mi is pontosan az intuíció?

Az intuíció egy folyamat, vagy megismerés, amelynek következtében információszerzés történik, azonban a gondolkodás, és a következtetési folyamatok kizárásával. A biológusok kísérletei szerint a szívünk 4,8 másodperccel az esemény bekövetkezte előtt megérzi, hogy mi fog történni. Három megérző-formát lehet megkülönböztetni. Az első a tisztánlátás, ami azt takarja, hogy  gyakorlatilag azt látja az ember, ami történni fog vele a jövőben (erre példa, amikor valaki megálmodja a jövőt). A második a tisztánérzés, amikor valami megmagyarázhatatlan oknál fogva késztetést érzünk a cselekvésre (ilyen például, amikor egy anyuka késztetést érez, hogy bemenjen a gyermeke szobájába pont akkor, amikor félrenyelt egy apró játékot). A harmadik pedig a tisztánhallás, melyre talán az egyik legjobb példa, amikor egy zsúfolt tömegből, ahol mindenki beszélget, kihallunk egy szót, vagy egy mondatot, ami aztán nem hagy nyugodni. 

Hogyan fejlesztheted?

Szerencsére rövid idő alatt, és kis munkával ki lehet fejleszteni az intuitív képességeket. 

  1. Vezess álomnaplót!

Akármilyen butaságnak is tűnik egy álom, érdemes lejegyezned, mivel a megérzések sokszor az álmainkon keresztül érkeznek. Én például a polgári jog vizsgám előtt két nappal megálmodtam, hogy hogyan fog sikerülni és tényleg úgy is történt.

  1. Meditáció

A meditáció segít, hogy elnémítsa a folyton cikázó gondolatokat és kicsit kitisztítsa fejünket. Ilyenkor van lehetőség, hogy magadra hangolódj és teret adj a megérzéseknek. Manapság rengeteg témájú meditáció közül válogathatunk az interneten, így mindenki megtalálhatja, ami neki szimpatikus.

  1. Játékosabb módszerek

Vannak olyan módszerek is, amelyeket hétköznapi tevékenységeid közben alkalmazhatsz. Ilyen például az, hogy mielőtt csörög a telefonod megtippelheted, hogy ki hív, vagy hogy mit fog mondani. Ha egy ismeretlen területen vagy és eltévedtél, próbálj meg arra elindulni, amerre a megérzéseid súgják (mondjuk ezt csak akkor ajánlom, ha tényleg nagyon sok időd van). Talán ti is játszottátok szüleitekkel a buszra várva, hogy megtippelitek milyen színű lesz az autó, ami legközelebb elhalad előttetek, ezzel is remekül fejleszthető az intuíció.

Érdekesség azokról, akik hallgattak a megérzéseikre

Elias Howe feltaláló volt a 19. században, aki egyik éjjel álmában egy lyukas lándzsát rázó bennszülöttet látott. Amikor felébredt, ráeszmélt, hogy ha a tűn vezeti át a szálat, működőképes lesz a varrógépe. Emellett jó példa Conrad Hilton is, aki köztudottan az egyik híres szállodalánc atyja. A negyvenes években befektetéseivel kapcsolatban a megérzéseire hallgatott, amik ellentmondtak a tanácsadói javaslatoknak, ezáltal milliomos lett belőle. Egy matematikus pedig arra a következtetésre jutott, hogy azokon a napokon, amikor vasúti baleset történik, kevesebben ülnek a járatokon, mint amikor minden rendben megy. Nem zárható ki tehát, hogy az embernek van egy belső radarja, ami figyelmezteti a bajra.

Ne vedd biztosra!

Persze van, amikor csalnak a megérzéseink. Például, ha új helyre költözünk, és megismerjük a szomszédot, de elsőre valami miatt nem szimpatikus, utána akármilyen lelkesen etetheti a kutyánkat, ha nyaralunk, valamiért mindig megmarad vele kapcsolatban az a furcsa ellenszenv, amit először éreztünk. Sosem vetkőzi le magáról, hogy azután csak úgy emlegetjük, a furcsa fickó a szemközti házból.


Ti mennyire szoktatok hallgatni a megérzéseitekre?

EZT OLVASTAD MÁR?  Sorozatajánló: Fekete tükör

Források: 1, 2, 3, 4