Hagyományőrző szilveszteri fogások

Mi a véleményed?
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1
1

Ugyan az idei szilveszter más, mint a többi, de egy dolog nem változik: a finom, régi hagyományt idéző, házias fogások. Azt mindannyian tudjuk a szüleinktől, nagyszüleinktől, hogy amennyiben biztosra akarunk menni, akkor malachúst kell fogyasztanunk. Egyrészt, mert a bőséget szimbolizálja, másrészt mert előtúrja a szerencsét. Elmondható még a hüvelyesekről és a káposztafélékről is hogy szerencsét hoznak, ugyanis ezek a gazdagságot, jólétet szimbolizálják. Most olyan recepteket hoztam nektek, amelyek kihagyhatatlan elemei a szilveszteri és az újévi étkezéseknek!

Az évbúcsúztatást számos hiedelem övezi, mind a gasztronómiába, mind egyéb szokásokban. Ha kíváncsi vagy mik ezek, olvasd el Juhász Johanna cikkét, aki összeszedte nektek milyen babonák köthetők a szilveszterhez!

Hidegtál a szilveszteri partihoz

Számos recept variáció áll rendelkezésünkre, de összességében bármelyikről elmondható hogy egyszerű, nem jár sok munkával és nem is túl drága. Ha vendégeket várunk, akkor nagyon jó ötlet, akár kiegészítésnek is, vagy csak magába a bőséges karácsonyi menüsor után. Íme egy nagyon egyszerű, tojásos sonkatekercs recept, amit biztos imádni fognak a vendégek!

Sonkatekercs töltött tojással

Hozzávalók

  • 5 db tojás
  • 1 doboz natúr vajkrém
  • őrölt bors, só és szerecsendió ízlés szerint
  • 20 dkg sertés sonka
  • trappista sajt
  • petrezselyem díszítésnek

Elkészítés

Főzzük meg a tojásokat, majd pucoljuk meg és vágjuk félbe. Szedjük ki a sárgáját és keverjük össze a vajjal, sóval és a fűszerekkel. Ezzel a keverékkel kenjük meg a sonkákat, szórjuk meg reszelt sajttal és tekerjük fel. A kimaradt tojáskrémet töltsük bele a már félbevágott tojásfehérjékbe, akkor érhetünk el minél esztétikusabb hatást, ha nyomózsákba töltjük. 

Készítsünk egy gyors franciasalátát, adagoljuk egy tálcára, majd helyezzük rá a tekercseket és a tojást. Petrezselyemmel díszíthetjük.

Tipp: Ha nem szereted a tojást, akkor a sonkatekercs töltelékét helyettesítheted körözöttel is.

Nincs újév lencse nélkül!

Hazánkban talán a lencsés ételek mondhatók a legnépszerűbbnek újévkor, a sok recept közül is általában levest vagy főzeléket készítünk. Mindenféle szemes alapanyag megfelel – ha valaki nem szereti a lencsét -, így például a borsó is, ugyanis ezek az aprópénzt szimbolizálják, tehát minél többet eszünk belőle, annál több pénz várható az újévre. 

Hagyományos lencsefőzelék

Hozzávalók

  • 25 dkg lencse
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olaj
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 l víz
  • 2 db babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek finomliszt
  • 1 ek mustár
  • 1 db citrom leve
  • 1 tk cukor
  • só ízlés szerint

Elkészítés

Válogassuk ki és mossuk meg a lencsét, majd áztassuk be. Minimum 1-2 órára, így sokkal hamarabb megpuhul a lencse, de mindenképp érdemes rá odafigyelni, nehogy szétfőjön.

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az áttört fokhagymát és felöntjük egy kis vízzel.  Használhatunk füstölt alaplevet is, ez egy plusz ízt fog hozzáadni a főzelékhez.

Adjuk hozzá a leszűrt lencsét, majd még egyszer öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, tegyük bele a babérleveleket és a sót. Ha alaplevet használunk akkor kevesebb sóra lesz szükség, mert a lé már sós. Közepes lángon addig főzzük amíg a lencse meg nem puhul.

Keverjük ki a tejfölt a liszttel és a lencséről lekanalazott kevés vízzel, majd habarjuk be a főzeléket, ízesítsük mustárral, a citrom levével és a cukorral. Forraljuk össze, szedjük ki a babérleveleket és már tálalható is. 

Tipp: Legjobb füstölt csülökkel tálalni, akkor az alaplé már adott. Ha nincs kapacitás rá akkor tálalhatjuk sült virslivel vagy pirított baconnel is.

Sós sütemények az esti bulira és azokra a bizonyos másnapokra

Ki ne szeretné a sajtos pogácsát vagy sajtos rudat, amit frissen melegen raknak elénk az ünnep alkalmából? Jó hír, hogy még lehet fokozni az élvezeteket és még a szerencsénket is bebiztosíthatjuk egy zseniális virslis kiflivel, amit egy kicsit több időráfordítással frissen tálalhatunk a vendégeinknek az esti bulira és ha marad, akkor a legjobb másnapos reggeli lehet az újévre.

Virslis kifli

Hozzávalók

  • 70 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 kefír vagy joghurt
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 margarin
  • 2 ek cukor
  • 1 ek só
  • 1 tojássárgája a tészta megkenéséhez

Elkészítés

A margarint habosra keverjük a sóval, majd futtassuk fel az élesztőt a tejjel és a cukorral. 

Mérjük ki a lisztet, majd keverjük össze a tojásokkal, a joghurttal, az olajjal és a felfuttatott élesztővel. Pogácsa állagú tésztát kell kapnunk.

Ettől a ponttól kezdve a legcélszerűbb, ha 2 részre osztjuk a tésztát, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. A felét félretesszük. Azzal a résszel, amellyel tovább dolgozunk, téglalap alakúra, kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, hosszában az egyik felét bekenjük a kikevert margarinnal, ráhajtjuk a másik felét. Ezt pedig 15 cm-es sávokra osztjuk és azokból vágunk háromszögeket, mivel ilyen alakból a legkönnyebb feltekerni. Rátesszük a feldarabolt virsliket, feltekerjük és bekenjük a tojássárgájával. Szórhatunk rá sajtot vagy szezámmagot, majd tegyük be a sütőbe 180 fokra és süssük addig, amíg piros nem lesz a teteje.

Tipp: Ha nincs időnk, vagy nem vagyunk elég rutinosak, akkor a tésztát helyettesíthetjük boltban vásárolt fagyasztott leveles tésztával.

Nektek mik a kedvenc szilveszteri receptjeitek?