Ha nem vagy bölcsész, ez nem a te cikked – Bölcsész Kisokos

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Bölcsészek! Veletek is előfordult már, hogy hónap vége van és a fizetés napig már csak egyetlen ezresből gazdálkodhattok? Engedjétek meg, hogy bemutassunk nektek egy ötös listában néhány praktikát és taktikát a bűnös élvezetek legolcsóbb kielégítésére.

Mielőtt belekezdenénk, szeretnénk, ha megértenétek, mégis miért írjuk ezt. Sok szegényes estén vagyunk túl, de rájöttünk, hogy a barátaink társasága megéri a kellemetlenségeket. Nem buzdítunk senkit az igénytelenségre. Ez a kis iromány szolgáljon egy humoros útmutatásnak, mely megfogalmazza miért is nem vagy kevesebb attól; ha nem a drága cigarettát szívod, mint az asztaltársaság másik fele; ha nem tudsz minden este több ezret elkölteni a legjobb italokra; vagy csak ha nincs lehetőséged minden koncerten ott lenni. Olvassátok figyelmesen a következő sorokat, csatoljátok be az öveiteket, és ahogy a cím is figyelmeztet, ha nem vagy bölcsész lehet, hogy nem lesz gyomrod az alábbiakhoz. Jó szórakozást!

  1. Fecske

A bölcsész nem szív dobozos cigit! Ezt mindannyian tudjuk. De a tekerős dohány sem 10 forintba kerül. Hónap végén igen gyakran megesik, hogy nincs meg az 1290 forintunk egy száraz, kaparós Pepe dohányra. Elmondjuk mi a teendő! Minden dohányboltban van a „tiltott részleg”, amit a hipotalamuszunk is kizár. Ezek az úgynevezett szivarkák. Ezekre 10.-étől 3.-áig rá sem nézünk, azonban eme büszkeségünket kukába hajítva szemezgetünk a sárga dobozos, celofánon keresztül is büdös Fecske szivarkával. Nem kell félni, nem magában szívjuk el. A procedúra a következő: a két alapkomponense a dohánytermékek Ferenc Keserűjének, a szivarka és a cigipapír. Nyilván papírból is a legolcsóbbat vásároljuk meg, hogy legyen pénzünk még legalább egy kobra energiaitalra a finom, füstös íz mellé. Miután megvásároltuk a hozzávalókat és a frissítőt, a blokkból csigát tekerve megkezdjük a folyamatot. A szivarkában lévő dohányt nagy nehezen kiimádkozzuk a dohánylevélből a papírra, majd kellően hosszú sodrás után kész is a B kategóriás cigaretta utánzatunk. (nem kell félni, jól ég) Fogyasszátok egészséggel.

  1. Májkrémes melegszendvics

Ha már nincs se buszjegyre, se vonatjegyre pénzünk, amiből hazatérünk szerető családunk körébe és nincs lehetőségünk az otthoni étkek elfogyasztására, akkor minden bölcsész gasztronómia doktorrá avanzsál a Penny barátságos polcai között. Az előző tippünkhöz hasonlóan ez a recept is két összetevőből áll. Első körben érdemes megkeresni a legköltséghatékonyabb, lehetőleg leértékelt toast kenyeret. Miután ezt az állagában fűrészporra hasonlító, kenyérnek jó szívvel sem nevezhető „gabona” terméket nagy gonddal kiválasztottuk, jöhet aznapi betevőnk esszenciája. Ez nem takar mást, mint az alsó polcos, igényes emberek elől gondosan elrejtett sertés kenőmájast. Az elkészítés folyamata ugyan nem igényel túl sok időt, de annál több tapasztalatot és odafigyelést. Több hónapnyi elrontott májkrémes kenyér és több oldalnyi hőtani elemzés szükségeltetik, míg a halandó de kreatív bölcsész elsajátítja a májkrém és a melegszendvicssütő reakciójának tudományát. A mennyei manna tökéletes elkészítésének titka, hogy nagy gonddal kiválasztott kenyerünk felszínére megfelelő mennyiségben kerüljön a fentemlített alkotóelemből.

  1. Lafi

Sokak számára a La Fiesta egyet jelent az igénytelenséggel és a kulturálatlan alkoholfogyasztással, de ha ténylegesen belegondolunk, az Antarktisz fagyos jégsapkáin sem utasítjuk vissza a kabátot csak azért, mert nem Louis Vutton. Vannak alkalmak és időszakok, mikor az ember nem válogathat. Ez a bölcsészek esetében akkor kezdődik, mikor július vége felé megkapják a keserédes sms-t, miszerint „Gratulálunk, felvételt nyert a BTK-ra”. A hónap végén sok minden ad okot az örömre. Egy jól teljesített ZH, egy kellemes együttlét a barátokkal, vagy egy új recept felfedezése egy bölcsész kisokosban. Ilyenkor nyilván kényelembe helyeznénk magunkat és meginnánk egy pohár bort. Megtehetjük, de épp úgy, mint a párválasztásnál, itt is képesnek kell lennünk kompromisszumokat kötni. Nem számít, hogy a fehéret vagy a vöröset szereted-e. Édes, száraz? Ebben viszont nem is kell döntened. A La Fiesta, a Dankó és a Dínom Dánom pincészet megkímél téged a száraz borok okozta sznobizmustól. Édes bor, édes élmény!

  1. Millenium
EZT OLVASTAD MÁR?  Milyen szakok várnak a BTK-n 2021-ben? 2. rész

Az egyetem okozta stressz levezetésére mi sem lenne előnyösebb, mint egy rendkívül igényesen megszervezett és zenei ízlés tekintetében univerzális mulatság. Mikor ilyen és ehhez hasonló szórakozóhelyekre gondolunk, először az Est Café, vagy az Amper Club juthat eszünkbe. Azonban ne felejtsük el, hogy a hónap utolsó ezresét nem feltétlen kell az indokolatlanul nagy létszámú embertömegben és unásig ismert zeneszámok hallgatásával eltölteni egy olyan helyen, mely levegőjének szesz-tartalma konvergál a 100%-hoz. Az utolsó forintunk elköltésének méltányos módja szórakozóhely tekintetében mindenképp a saját komfortunk kielégítésére kell, hogy szolgáljon. Erre kifejezetten alkalmas a Szabad kikötőben megrendezett techno és hasonlóan közkedvelt zenei stílus, a drum and bass különleges atmoszférája, mely partyk a Millenium jóvoltából valósulhatnak meg, viszonylag gyakori előfordulással. Tekintve, hogy a rendezők is tisztában vannak a rendezvény színvonalával, hatalmas előnye ezeknek a felettébb igényes eseményeknek, hogy nagyjából 500 forintért kiélvezhetjük az elektronikus zene nem mindennapi élményét.

  1. Szerencse söröző

„Elmegyünk este Csinosba?” „Megiszunk egy pohár bort vasutasban?” „Egy csocsó Vödörben, azt zsa Nappali?” Nem tudom megszámolni hányszor kellett könnyek közepette komoran elutasítanunk ilyen ajánlatokat, mert hát ugye hónap vége volt, de mint az elmúlt négy pont is mutatja, frappáns bölcsészek vagyunk, kik rájöttek a titok nyitjára. Nem kell egyedül ülni a dobozos Rákóczival és nézni bingelni a Netflixet, hiszen az utolsó ezer forint egy csodálatos estét okozhat külvárosi helyeken. Unod már, hogy a Nappaliban ötszáz forintot kérnek el egy korsó sörért? Ne csüggedj! Olyan helyeken, mint a kertvárosi Szerencse söröző, vagy a meszesi Aplov, ennek feléért adják kezedbe a komlóból készült csodát.

Reméljük hasznotokra válik Bölcsész kisokosunk tartalma, ha másért nem, legalább azért, mert nevettek egy jót az egyetemi élet keserédes részletén, a nincstelenségen. A felsorolt ötleteket csak saját felelősségre és csak az utolsó ezresből valósítsátok meg ha egy mód van rá. Zárásként sok sikert és kitartást kívánunk a hallgatói élethez hozzátartozó nem könnyű, de annál emlékezetesebb időszakhoz.

Társszerző: Imre Medárd