Ha belépek, gazdag leszek? – A pilótajáték, a piramisjáték, és az MLM-rendszer közötti különbségek

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Gyorsan és könnyen meggazdagodni. Majd beutazni az egész világot, vagy megvenni bármit, amit szeretnénk… Ki ne vágyott volna már csak egyszer is erre? Na de mindenáron?! Sokszor hajlandóak vagyunk elcsábulni egy-egy szuper ajánlat hallatán, azonban kellő körültekintés és tudás hiányában könnyen csapdába eshetünk!

Hasonlóan a piramisjátékokhoz…

Az elmúlt hetekben a Facebookon szinte futótűzként terjedő játékra lettem figyelmes, ami ihletet adott a cikkem megírásához. A „Titkos tesó visszatért” elnevezésű játék lényege, hogy egy kétezer forint körüli ajándékot kell küldened a „titkos tesódnak”, cserébe Te is ajándékokat, csomagocskákat fogsz majd kapni. Persze, mindez szuper lehetőség a kapcsolatépítésre, főleg ebben a bizonytalan időszakban, viszont lehet kicsit óvatosabbnak kéne lennünk. A piramisjátékok rendszeréhez hasonlóan működő játékról van szó, vagyis a kockázat, hogy a későbbi becsatlakozók ajándék nélkül maradnak, elég nagy. Érdemes tehát átgondolnunk a játék feltételeit, hiszen mindig lesznek, akik mások kárából szeretnének profitálni…

Mit értünk piramisjáték alatt?

Mielőtt tisztázzuk a piramisjáték fogalmát, érdemes előbb megismerkednünk a pilótajátékok problémakörével. A pilótajátékban nincs termék, csak belépési díj, és az újabb és újabb tagok után járó jutalékos rendszer mindaddig működik, amíg össze nem dől. Valódi gazdasági tevékenység nélkül realizálódik jövedelem, épp ezért illegális. A magyar köztudatba 1988-ban robbant be, mint egy új, gyors és akkor még legális pénzszerzési lehetőség. Pár évvel később vált Tribuszer Zoltánné, avagy Aranyos Margit is ezáltal az ország egyik legsikeresebb és legismertebb pénzügyi szélhámosává. Vállalkozása a pilótajátékok logikáját követte. A komlói „pilótajátékosról” bővebben itt olvashattok.

Térjünk át a piramisjáték lényegére! A pilótajáték azon változata, ahol egy olyan látszat termék van jelen, amely kereskedelmi forgalomban nem kapható, csak és kizárólag a belső rendszeren belül, tagdíj befizetése ellenében. A rendszert tehát a tagdíjak és toborzási jutalékok működtetik, így akkor is működőképes lesz, ha nincs benne termék. Nem a termékforgalom, hanem az új emberek „beléptetése” lesz inkább kulcsfontosságú.

Steven Spielberg is a piramisjátékok csapdájába esett

A Madoff-féle piramisjáték a történelem egyik legnagyobb piramisjátéka, amely évtizedeken át működött és ez idő alatt 65 milliárd dollárt lopott el összesen 4 ezer befektetőtől, többek között a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendezőtől, Steven Spielbergtől. Bernie Madoff elismert pénzügyi szakember volt, befektetői bizalommal voltak felé. Régebbi befektetőinek pénzét az új befektetők pénzéből finanszírozta, így valódi haszon sosem volt, csupán a frissen kapott pénzt adta oda régebbi ügyfeleinek.

EZT OLVASTAD MÁR?  „Gondolkodás nélkül újra ezt a szakot jelölném.” – Interjú Knopf Gergely, végzett kereskedelem és marketing szakos hallgatóval

Gonosz átverés vagy a világ legnagyobb lehetősége?

Biztosan neked is ismerős a szituáció, amikor egy rég nem látott osztálytársad, ismerősöd, vagy akár egy számodra ismeretlen személy az Facebookon, esetleg Instagramon rád ír és érdeklődik a hogyléted felől. Majd kis idő elteltével beszámol a világ legjobb üzleti lehetőségéről, és arról, hogy Téged is milyen szívesen beavatna ebbe.

A történet itt két irányba folytatódhat. Az egyik opció, hogy megdöbbenten nézed az üzenetet és azt gondolod, hogy egy hálózat csapdájába került, vagy egy csúnya átverés áldozata lett… Megköszönöd a lehetőséget és tájékoztatod az illetőt, hogy Te most ebben nem szeretnél részt venni. Mindenki szomorú. Te elhalasztottad a mesés meggazdagodás lehetőségét, neki pedig újabb személyt kell felkeresnie. A másik opció, hogy igent mondasz. Innentől kezdve rajtad múlik minden…

Nos, az MLM-rendszereket sokan keverik a pilótajátékokkal, azonban ez a fajta gazdasági tevékenység teljesen legális. Itt valódi termékekkel van dolgunk, ha nem lenne termék, a rendszer is összeomlana. A hagyományos marketingmegoldások, reklámok helyett a termékeket a hálózat tagjai népszerűsítik, akik az alájuk beszervezett értékesítők/fogyasztók forgalmából több szint mélységig részesednek egy kifizetési terv alapján. Ezeknek a hálózatoknak számtalan gazdasági előnye van, azonban csak nagyon kevés képes hosszútávon nyereségesen működni. Ez legtöbbször az úgy nevezett MLM sérülteknek (akik nem tudtak a hálózaton belül profitálni) „köszönhető”.

Sikersztori

A rendszerváltás után szinte berobbant a magyar piacra a multi-level marketing (MLM) módszere. Az első cég az amerikai Amway volt, amely akkor Magyarországon háztartási és kozmetikai cikkeket forgalmazott. A céget 1975-ben beperelték illegális piramisjáték vádjával, azonban a bíróság kedvező ítéletet hozott. Magyarországra az Amway után az elsők között érkezett az Avon, a Herbalife, a Forever Living Products és később a NuSkin Enterprises.

Belátható, hogy az MLM hírnevének legnagyobb ellenségei a piramisjátékok. Érdemes tehát alaposan tájékozódni, mielőtt belevágunk egy ilyen üzletbe. Nem mindig könnyű kiszűrni a csalókat, hiszen egyre kifinomultabb eszközökkel dolgoznak a piramisjátékok szervezői, egyre trendibb és összetettebb álca mögé bújtatva az “üzletet”.

Forrás: 1, 2

Képek forrása.