GYTK KVÍZ EST – interjú Takács Titanillával

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Takács Titanillát, másodéves gyógyszerészhallgatót, a GYTK HÖK programszervező referensét kérdeztem az általa szervezett és lebonyolított GYTK KVÍZ EST nevű programsorozatról:

Bevezetésként hadd kérdezzem meg, hogy mikor és miért jelentkeztél a GYTK HÖK-höz?

Takács Titanilla: Idén márciusban jelentkeztem kommunikációs referensi pozícióra a Hallgatói Önkormányzathoz, végül az akkori HÖK elnök, dr. Varga Mátyás belátása szerint a programszervezői csapatban kaptam helyet, mint elnöki megbízott. Ettől a szemesztertől kezdődően pedig az új testület tagjaként programszervező referensi pozíciót töltök be.

Az egyetemi tanulmányaim kezdete óta próbálok a lehető legtöbb programon részt venni, és minél több emberrel megismerkedni, kapcsolatokat építeni. Egyrészt szerettem volna látni, milyen is a másik oldal, amikor te magad szervezed meg az eseményt, és tőled tudják meg, milyen programokon lehet részt venni. Másrészt, nekem vannak az életemben olyan személyek, akik nagyon meghatározóak voltak számomra. Én is szeretnék ilyen emberré válni. Úgy gondoltam, hogy HÖK-ösként talán én is az lehetek szaktársaim számára: pozitív energiát sugárzó, a mindennapokba egy kis vidámságot csempésző, közösségkovácsoló személy.

Milyen nehézségekkel kellett és kell megküzdened programszervező referensként a kialakult helyzet miatt?

Takács Titanilla: A legnagyobb probléma az volt, hogy még tavasszal a hirtelen elrendelt karantén miatt minden, már szervezés alatt lévő jelenléti programot le kellett mondani vagy elhalasztani. De az élet nem állhatott meg. A feladat adott maradt: színesítsük a hallgatók mindennapjait! Hiszen pont az ilyen helyzetekben van rá a legnagyobb szükség. Így a programokat helyettesíteni kellett valamilyen online formában elérhetőkkel. A másik nehézségünk az volt, hogy mi, szervezők sem tudtunk személyesen találkozni egymással, így a tanulmányi ügyek és programok megvitatása, megszervezése nagyon nehézkessé vált. A jelenlegi hibrid oktatásra is ugyanezek a dolgok érvényesek. Sajnos csak online formában megtartott eseményeket szervezhetünk, de most is próbáljuk a lehető legtöbbet kihozni az adott helyzetből, minél vidámabb programokat szervezni.

Honnan jött az ötlet a kvízhez?

Takács Titanilla: A HÖK programszervező csapata már az elmúlt években gondolt egy összkari, személyes kvízest megrendezésére a szemeszter berkein belül, amire sajnos eddig még nem került sor. A karantén alatt viszont újra felmerült ez az ötlet, hiszen ez online formában is megvalósítható, illetve muszáj volt fenntartani a kapcsolatot valamilyen módon a csoporttársakkal és az évfolyamokkal. Az ötlet instruktoromtól, anyukámtól, a mostanra már dr. Füstös Karinától származik, ugyanis ő rendezte meg az évfolyamunknak az első GYTK Kvízt, feldobva ezzel a szürke, karanténos hétköznapjainkat. A játéknak hatalmas sikere volt, így több fordulót is készített nekünk. Ennek fényében vetettem fel az ötletet a HÖK-nek is: rendezzünk egy Teams-en keresztül megvalósítható GYTK kvízt az egész karnak! Tovább akartam vinni ezt a kis kialakulóban lévő hagyományt. Annyira elragadott az ötlet, hogy a következő megbeszélésünkre már egy kész kvízzel álltam a programszervezői gárda elé, ami szerencsére elnyerte a tetszésüket, így még az előző szemeszter végén megrendezésre is került az első GYTK Kvíz Est.

EZT OLVASTAD MÁR?  F1 KVÍZ - Mennyire vagy otthon a Forma1 világában?

Pontosan hogyan kell elképzelni ezeket a kvízeket?

Takács Titanilla: Egy félévben három fordulót bonyolítok le. Egy kvíz körülbelül másfél óra, de attól függően, hogy a játékosok hogy boldogulnak a feladatokkal, lehet hosszabb is.  A legutóbbi például végül két és fél órára sikeredett. Minden kvíz első három helyezettje díjazva van egy üveg borral, illetve a félév végén egy összesített eredményhirdetést is tervezünk, természetesen szintén díjazással.

Minden kvíznek megvan a maga témája. A jelenlegi szemeszterben megtartott kvízek I. fordulója például a külföldre utazás korlátozottsága miatt a magyar turizmusról és a hungaricumokról szólt, hogy kedvet adjon a belföldi nyaraláshoz. Az október 29-én megrendezésre kerülő II. forduló pedig az őszi ünnepekről és hagyományokról fog szólni. Lesznek benne Halloweennel, Mindenszentekkel, az októberben esedékes nemzeti ünnepeinkkel kapcsolatos kérdések, és még rengeteg egyéb, ehhez az időszakhoz kapcsolódó dolog.

A játék menete mindig ugyanaz, de a feladatok típusát próbálom változtatni, hogy minden forduló szórakoztató, egyedi és érdekes legyen. Ahogy azt mondtam, maga a játék az MS Teams felületen keresztül zajlik, míg a válaszokat Google forms-on lehet beküldeni.

Mik a tapasztalatok az eddigi kvízek alapján?

Takács Titanilla: Azok, akik visszajelzést adnak a közösségi felületen meghirdetett eseményre, meg is jelennek, így szerencsére előre számítani lehet a létszámra. Általában aki egyen részt vesz, az a következőkre is eljön. A kvíz alatt versenyhelyzetben vannak a játékosok, hiszen a végén az első három helyezett jutalomban is részesül. Ennek köszönhetően nagyobb harci kedvet, érdeklődést látok, és ez miatt a játékosok száma is növekszik.

Miért érdemes részt venni rajta?

Takács Titanilla: Én nagyon szeretek játszani, amit remélem, ezek a kvízek tükröznek is. Amellett, hogy szórakoztatóak, játék közben tanulhatunk, és bővíthetjük tudásunkat. Ez erre a kvízre is érvényes. Próbára tehetjük magunkat, hogy mennyit tudunk egy adott témáról, és közben új információkat is gyűjthetünk. Egy kis időre kiszakadunk a mindennapok monotonitásából, kikapcsolódunk, és ha ügyesen játszunk, még ajándékkal is gazdagodhatunk. Ezért csak bátorítani tudom minden szaktársamat a GYTK Kvíz kipróbálására.

 A következő Kvíz Est október 29-én, csütörtökön este 20 órakor kezdődik, amire sok szeretettel várok minden régi és új játszani szerető GYTK-s hallgatót.

 

 

 

 

1 thought on “GYTK KVÍZ EST – interjú Takács Titanillával

Comments are closed.