használ

Tudj meg többet a tudatos gyógyszerhasználatról!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A 21. század egyértelműen a digitális társadalom korszaka. Napjainkban már nem igazán akad olyan dolog – legyen az információ vagy árucikk – amihez ne férnénk hozzá néhány kattintással. Szinte bármit elintézhetünk otthonról, majd’ mindent házhoz rendelhetünk, másra nincs is szükségünk, csupán wifi-re.

Az elmúlt évben kitört világjárvány miatt a fennálló helyzet csak tovább fokozódott. A vírus ideje alatt a legtöbb ember igyekezett minél kevesebbet utcára lépni, amit lehetett, próbáltak otthonról megoldani. Ennek köszönhetően a Covid-19 felgyorsította az e-kereskedelem fejlődését, hiszen addig nem látott területeken is megjelent a digitalizáció. Nincs ez másképp a gyógyszerek tekintetében sem. 

Azonban, mint minden másnak, az online vásárlásnak is megvannak a maga hátulütői. A legnagyobb problémát általában az okozza, hogy nem látjuk a saját szemünkkel, mit is veszünk valójában. Ez például ruhák vagy valamiféle elektronikai eszközök vásárlása esetén is okozhat gondot, de legfeljebb annyi történhet, hogy nem megfelelő a típus vagy a méret.

használ

Viszont a gyógyszervásárlást nem kellene egy kalap alá venni más internetes vásárlással. Az online gyógyszervásárlás több rizikófaktort hordoz, mint gondolnánk: hiszen nem lát minket az orvos, aki felírná a szükséges készítményt, illetve nem érintkezünk a gyógyszerésszel, aki tájékoztatna minket a kiváltott gyógyszer használatáról és esetleges mellékhatásairól. Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy az interneten rengeteg fals információ terjed, amit a laikus szemnek nagyon nehéz kiszűrni. Nem segít ki minket a média sem, hiszen a rengeteg reklám minden bajunkra más csodaszert kínál. 

Márpedig a gyógyszervásárlás – és fogyasztás – egy olyan téma, amelyet nem ártana alaposabban körüljárnunk! Éppen ezért ajánlanánk mindenki figyelmébe egy, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának honlapján publikált cikket, mely a tudatos gyógyszerhasználat kérdését járja körbe. A megjelent írásban a Gyógyszerésztudományi Kar dékánhelyettesétől, dr. Fittler Andrástól tudhatunk meg többet az említett témáról.

A cikkből megtudhatjuk többek között azt, hogy miért fontos a szakmai segítség, miért nem kellene „öngyógyítás” címszó alatt, kétes eredetű információk alapján új gyógyszereket kipróbálni, és hogy „miért ne tekintsünk úgy a gyógyszerekre, mint egy ruhadarabra, mint egy eldobható használati tárgyra”.

A cikket ide kattintva olvashatjátok el.

kiemelt kép  (a kép az éppen vizsgázó pécsi gyógyszerészhallgatóról eredeti cikkből származik, fotó: PTE ÁOK/Lókodi Dávid), belső kép