gyermeknap_2021

A pécsi egyetemisták így emlékeznek vissza a gyermeknapokra

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Május utolsó vasárnapján, gyermeknapon, a kicsiké a főszerep, hiszen ilyenkor őket ünnepeljük. Országszerte változatos programok várják a lurkókat, és az idei évben végre részt is tudnak venni a családok a különböző rendezvényeken. De mikor is alakult ez az ünnep? Hogyan emlékeznek vissza rá a pécsi egyetemisták? A cikkből megtudhatjátok.

A gyermeknapot a világ számos országában ünneplik, Magyarországon a mostani menete – miszerint május utolsó vasárnapján tartják, – 1953-tól bevett szokás. Nálunk Nagyatádon minden évben nagy rendezvényt szervez a város. Színpadi fellépők, akadályversenyek, ugrálóvár várja a kicsiket, és a helyi nyugdíjas klubok tagjai rengeteg palacsintát sütnek, amiket a gyerekek az akadályversenyen összeszedett pecsétek ellenében kérhetnek el. Kisebb koromban mindig nagyon vártam ezt az eseményt. Otthon is meg lettünk ünnepelve, mindig kaptunk valami kis csekélységet a szüleinktől, nagyszüleinktől. Kíváncsi voltam, hogy a szerkesztőtársaim hogyan emlékeznek vissza ezekre az eseményekre, páran pedig Veletek is megosztják az emlékeiket.

Telegdy Blanka: Én a gyereknapot azért vártam, mert király programok voltak az általános iskolában (kosár- és focimeccsek, keresőkutya bemutató, mini gokart, kézműveskedés, finom kaják, este “sulidiszkó”, és persze egész nap nem kellett tanulni semmit). Itthon Anya mindig olyan ételt főzött, amit mi kértünk.

Pátkay Petra: Mi mindig a Pesten, a 18. kerületben a Meteorológia Intézet által szervezett gyereknapon voltunk. Édesapám unokatestvére ott dolgozik, ezért mi is hivatalosak voltunk. Igazi kis kedves programok, játékok voltak, kisebb gyerkőcöktől egészen az idősebbekig. Mocsáron lépegetés, aranyhal halászat medencéből, lufifújó verseny, bowling fabábúkkal, meg jöttek ilyen “lovagok”, akik felállítottak sátort, és lehett náluk kardot csinálni (ami amúgy annyi volt, hogy volt egy ilyen basic kard alapjuk különböző méretekben, és arra raktak szivacsot, és olyan színű szigszalaggal tekertük körbe amilyennel szerettük volna, beöltöztettek minket, és azzal lehetett játszani) és minden állomáson kaptunk pecsétet a füzetünkbe, meg valami apró cukorkát, és mentünk körbe a zöld területen és gyűjtöttük a pecséteket lelkesen… Nyilván volt nagy közös bográcsozás is. Aztán később már inkább a cseresznyefák vonzottak minket, azokra mászkáltunk a többi gyerekkel és szedtük a finom cserkót mindenhova, ahova csak fért… Zsebbe, gatyába, pólóba… Emellett mindig volt egy hőgömb felengedés, aminek akkor és most sem tudom a szakszerű nevét. Nálunk ilyen volt.

Szép Adrián: Nálunk a gyereknap mindig Pesten volt megtartva. Általában a Millenáris Parkba vagy bármilyen másik gyereknapi rendezvényre mentünk ki. Talán kimondhatom, hogy az évben a szülinapom után a gyereknapot vártam leginkább. 11-12 éves korom után is megmaradt nálunk a gyereknap hagyománya, és mindig elmentünk anyával egy cukrászdába vagy valami hasonló helyre ünnepelni. A gyereknap egy pár éve már mást jelent nekem, hiszen két unokahúgommal és a születendő unokaöcsémmel már nem én vagyok, hanem ők az ünnepelt gyerekek és ezt még jobban élvezem.

Nektek milyen emlékeitek vannak a gyereknapokról? Írjátok meg nekünk!