Gyerekkorunk meséi

Mi a véleményed?
+1
3
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Szinte minden gyereknek voltak és vannak kedvenc mesesorozatai. Amikor még nem volt internet és számítógép, nem tehettünk mást, hát tévét néztünk. Sokunkat nagyon kellemes emlékek kötnek egy 2005 és 2009 között sugárzó mesecsatornához, amelynek neve Jetix volt. Ennek a helyét vette át 2009-ben a Disney Channel. Számtalan mese futott rajt, melyekre máig szívesen gondolunk vissza, nem mellesleg újra is nézhetjük őket a Youtube-on, ugyanis nagyon sok elérhető közülük. 

Ebben a cikkben személyes kedvenceimet szeretném bemutatni az akkoriban futott mesék közül, melyeket máig bármikor visszanézek és ajánlok bárkinek. 

 

Veszett Jack, a kalóz

Nemzetiség:Amerikai
Évad:1
Részek:13

Bár csak egyetlen évadot, abban is 13 részt élt meg, számomra akkor is gyermekkorom egyik kedvenc meséje volt. Jack és társa, Büdi egy tömlöcben találkoztak, ahova mindkettőjüket behajították. Miután Jack-et meggyőzi a lelkiismerete, hogy menjen vissza érte, elválaszthatatlanok lesznek, és együtt kerülnek vicces kalandokba, többek között megküzdenek a Halállal, múmiával, sárkánnyal, vámpírral, orkkal és boszorkánnyal. Érdekes hibája a mesének, hogy hiába találkoznak először az első részben, legalábbis nem utal semmi rá, hogy ismernék egymást, egy másik rész a gyerekkorukra való visszaemlékezésre van szentelve, ahol együtt vannak a kalóziskolában. 

 

Kölykök a 402-es tanteremből


Nemzetiség:Amerikai
Évadok:2
Részek:52

Azt hiszem, kimondhatom, hogy ez a mese volt számomra mind közül a legkedvesebb. Talán azért lehetett sokunk kedvence, mert egy iskolai osztály hétköznapjairól és tanulóiról szóltak az részei, akik mind más személyiséggel bírtak, és akik helyére oda tudtuk képzelni saját osztálytársainkat a tulajdonságaik alapján. A jó tanuló, a lusta, a bajkeverő, a stréber, az utánzó, a divatdiktátor, a pletykás, az árulkodó, az új gyerek, na meg persze az, akitől mindenki fél.
Szerepel még a szigorú, de igazságos tanárnő, a picit lökött igazgató, a félelmetes iskolai nővér, aki a halállal ijesztget, illetve a tanítani nem tudó tanárnő. Mindegyik epizód egy bizonyos tulajdonságú gyerek köré épül, aki megpróbálja megoldani a saját gondját, netán megnehezíti a többiek mindennapjait.

 

A három jóbarát és Jerry

Nemzetiség:Svéd-Német-Brit
Évadok:3
Részek:39

Képminőségileg valószínűleg ez a legrosszabb köztük, a karakterek egyszerűek, talán a South Park-hoz lehetne hasonlítani, de ez nem vesz el semmit a sorozat élményéből. A részek a három fiú, Frank, Eric és Thomas barátságáról szólnak, akik egy idegesítő negyediket, Jerry-t, az új gyereket próbálják minden alkalommal lerázni, akinek az ötleteitől mindig bajba kerülnek. Jerry szereti magát másnak beállítani, hogy megkedveljék, sokat hazudik régi iskolájáról. Vágya, hogy befogadják a fiúk a bandába. Központi témája a sorozatnak a népszerűség hajhászása, az udvarlás és a lányok, pontosabban három lány, Linda, Mimmi és Tess elcsábítása, emiatt sok kritika is érte, ugyanis erotikusnak mondható jeleneteket tartalmaz. A fiúk folyamatosan meg akarják lesni a lányokat meztelenül, homoszexuális párok vannak ábrázolva, illetve pénzt nyomtatnak és lopnak, de mentségükre szóljon, utóbbi esetnél azt hitték, kihalt az emberiség. 

 

Louie élete

Nemzetiség:Amerikai
Évad:3
Részek:39

Ennek a kedves rajzfilmnek az a különlegessége, hogy a főszereplő minden egyes rész elején bejelentkezik felnőttként, és ad egy rövid betekintőt a témába, amit az adott epizód feldolgoz. Egy Louie Anderson nevű fiúról és a családjáról szól, akiknek a mese nyomon követi mindennapos megpróbáltatásait az iskolában, otthon és a munkában. Louie nem tartozik a legnépszerűbb gyerekek közé, viszont a baráti társasága megvan, akik támogatják és szeretik. Igyekszik otthonról távol maradni, mert egyrészt fél a szigorú apjától, másrészt sokan vannak testvérek, a ház pedig nem elég nagy. Az iskolában általában bujkál Glenn elől, aki terrorizálja, illetve titkon szerelmes az egyik lányba. Édesapja keményen dolgozik kevés pénzért, nagyon zsémbes, első ránézésre kegyetlennek tűnik, de mindent megtesz a családjáért. 

 

Andy, a vagány


Nemzetiség:Kanadai
Évad:3
Részek:78

A mese középpontjában egy középiskolás fiú, Andy Larkin, családja és barátja, Danny áll. Folyamatosan rosszul teljesít az iskolában, mert magát a világ legnagyobb tréfamesterének állítja be, és igyekszik mindenkit átverni, akivel találkozik. Tréfái rendszerint rosszul sülnek el, és mindig pórul jár. Az epizódok egy-egy átverés kivitelezését mutatják be, amely irányulhat egy, esetleg több ember felé, még egy egész város ellen is. Természetesen itt is központi figura egy lány, Lori, akinek szívéért Andy folyamatosan küzd, de sokszor ő is a csíny áldozatává válik, még ha akaratlanul is. A tréfák előkészítése alatt igyekszik elkerülni Lik-et és Leech-et, akik szívesen terrorizálják az iskola polgárait.

Képek forrásai:
Három jóbarát és Jerry, Andy, a vagány,Kölykök a 402-es tanteremből,Veszett Jack, a kalóz,Louie élete,kiemelt kép