Google a barátunk, de vajon tényleg mindent tud? – A látható web, a láthatatlan web és a sötét web titkai

Mi a véleményed?
+1
2
+1
+1
2
+1
1
+1
1
+1
+1

Manapság ha valami nem jut eszünkbe, vagy csak nem vagyunk biztosak benne, akkor egy kattintás alatt segítségül hívhatjuk az egyik legismertebb keresőprogramot, a Google-t. Az általa kidobott találatok között böngészhetünk és megtalálhatjuk a keresett információkat. Egy mondás úgy tartja, hogy aki keres, az talál. De vajon tényleg minden esetben megtaláljuk azt, amit keresünk? 

Mi is az a Web?

A web szónak több különböző jelentése van, mint például háló, gerinc, vagy pókháló. A szó hallatán mégis legtöbb esetben a világhálóra gondolunk először. A világháló az internet egyik szolgáltatása, aminek segítségével böngészhetünk bizonyos weboldalak között. Egy átlagos felhasználó csak a web felszínén böngészik, vagyis csak az úgynevezett látható netet használja. Beszélgethet más felhasználókkal, híreket, információkat, képeket, videókat oszthat meg. Tipikus látható web, másnéven felszíni webszolgáltatások például a közösségi oldalak (Facebook), videomegosztó oldalak (Youtube), vagy az aukciós oldalak. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa (kb. a világhálón létező adatmennyiség 3%-a), hiszen vannak olyan részek, amiket a keresőmotorok nem találnak meg. Ha ez igaz, akkor hol van web tartalmának több, mint 97%-a?

A láthatatlan web, vagyis a deep web

A láthatatlan/mély web fogalma alatt az olyan webhelyeket, tartalmakat vagy szolgáltatásokat értjük, amiket Google, vagy más keresőprogramok nem tudnak bejárni. Például, ha a PTE működtetett egy belső egyetemi webhelyet a Google, Bing, vagy a Yahoo keresőrobotjai ezt nem tudják feltérképezni, vagyis technikailag a mély web egy szeletének minősíthető. Becslések szerint a láthatatlan web több ezerszer nagyobb, mint látható web. Ha egyszer valaki rájön arra, hogy hogyan tud hozzáférni ezekhez az adatokhoz, akkor óriási mennyiségű információ nyílik meg előtte. A Google mély web keresőmotorja például a DeeperWeb. Ide kattintva találhatsz pár további „segítőkész” keresőmotort, amik a láthatatlan weben kutatnak.

UI.: Bátran használhatod őket, ezek nem bántanak!

Az internet sötét oldala, vagyis a dark web

A sötét web (dark web) a láthatatlan webnek egy kis részét jelenti, ami szándékosan van elrejtve előlünk. Az itt található és működésben lévő oldalakon legtöbbször illegális árucikkek (pl. kábítószerekre, fegyverekre, lopott tárgyakra) adás-vételére bukkanhatunk. Akármilyen rossz is leírni, de vannak olyan felhasználók , akik a dark weben biztosított anonimitást kihasználva képesek gyermekpornográfiával üzletelni, embercsempészettel foglalkozni, vagy akár bérgyilkosokat felbérelni. A weben folytatott illegális tranzakciókat  különféle kriptopénzek (pl.: bitcoin, monero) segítségével finanszíroznak a bűnözők, így teszik lehetővé az anonim fizetést és az illegális kereskedelem serkentését.  A sok szörnyűség mellett a hálózatot használják egyfajta besúgórendszerként is. Ezeket a tartalmakat és adatokat speciális szoftverek telepítésével érhetjük el. A három legismertebb és erre alkalmas szoftver a Tor, az I2P és a Freenet. A legnagyobb forgalmat a Tor (The Onion Router) bonyolítja, hiszen ezen böngésző letöltésével és telepítésével bárki kedvére böngészhet a dark weben. Fontos megjegyezni, hogy bár anonimitás van érvényben az internetszolgáltató látja, ha Tort használ a felhasználó. Bár kiskapuk mindig vannak és lesznek érdemes inkább a web „világos részén” szörfölgetni. Ha mégis kíváncsiságból kis időre „átállnál a sötét oldalra”, előtte nézegesd meg mások élménybeszámolóit Youtube-on!

Kipp-kopp, ki kopog? – Az FBI!

Az Amerikai Egyesült Államok szövetségi szintű nyomozószerve az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda), melynek feladatai közé tartozik a dark weben folytatott bűncselekmények felderítése is. Az első és közbeszédben is legismertebb sötét webes feketepiac a Silk Road volt, amit 2013-ban foglalt le az FBI. Az oldal üzemeltetőjét, Ross Ulbrichtet életfogytiglanra ítélték. A sötét weben található bűnözőknek nem kellett sokáig szomorkodniuk, hiszen egy évvel később elindították a dark net legnagyobb illegális áruházát, az AlphaBayt. Ez a Silk Roadnál tízszer is nagyobb volt és főként drogkereskedőket és illegális termékeket forgalmazó személyeket kötött össze dark webes felhasználókkal. A feketepiacot 2017-ben sikerült leállítani és letartóztatni a 26 éves üzemeltetőjét, Alexandre Cazest, akit pár napra rá holtan találtak thaiföldi cellájában.

Összességében a láthatatlan web hatalmas mennyiségű adata segítheti a technológiai fejlődést, azonban sötét oldal mindig lesz, hiszen ez az emberi természethez hozzátartozik. Félni nem kell, de nem árt óvatosnak lenni! 

Kép forrás: 1, 2