Gigantikus pizza – interjú a rekord pizza elkészítőjével

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Szülővárosom, Marcali egyik ikonikus étterme, a Marcello pizzéria híre járta be az országot nemrég. Gigantikus, egy négyzetméteres pizzakülönlegességének mindenhol csodájára járnak. Természetesen én már készültem erre az interjúra, tehát tudom, honnan jött az ötlet. Konkrétan a hatalmas sütő teljes, picivel több, mint 1 négyzetméteres kapacitását kihasználva sikerült létrehozni ezt a szerzeményt. Az óriási pizzát 64 szeletre lehet felvágni, és akár 20 felnőtt is jóllakik vele. Most Egyed Mártont, a Marcello pizzéra üzletvezetőjét kérdezem.

Mióta van jelen az étterem a városban? Mesélj a kezdetekről.

gigantikus-pizza1_PECSI-egyetemistak-magazinjaEgyed Márton: 2008 szeptember 23-án nyitottunk, annak idején a Postaközben voltunk, az egy pici étterem, 5 év után pedig átköltöztünk ide a megnőtt igények miatt. A mostani helyet felújítottam, utána építettem mögé egy kerthelyiséget, amely 150 fő befogadására alkalmas. Majd építettünk egy füstölőt, mellé egy hűtőkamrát, így ezekkel az ételeinken teljesen egyedi ízeket tudunk alkotni. 5 évvel ezelőtt megnyitottuk a látvány disznóvágás nevű programunkat, amelyből jövő hét végén (2020.10.17-18.) lesz az évi első. Teljesen házi készítésű disznótoros tálat lehet ebben az időszakban vásárolni. Abalés rizs, párolt lilakáposzta, sült véres hurka, sült májas hurka, sült kolbász. Ilyenkor ezt áruljuk egy hétig, tél beálltakor havonta van ilyen rendezvényünk.

Voltak hátráltató tényezők?

Egyed Márton: Azon kívül, hogy a városi média tudomást sem vesz rólunk, nem nagyon. A 2008-as válságot nem éreztük meg, a koronavírus sem érintett minket, sőt, meg is nőtt a forgalmunk, növeltük a kiszállítási kapacitást, 4 ember fel lett véve. Jelenleg 2 futár dolgozik 1 műszakban, hétvégén pedig 3. Bár nem csináltunk piackutatást, de valószínűleg más éttermek bezárásából csapódtak le hozzánk vendégek. 30 km-es körzetben bárhová szállítunk és bárhová el is megyünk, tegnapelőtt például Zalaszentgrótra vittünk egy óriás pizzát, ami 62 km innen.

Mit gondolsz erről? Lesz ennél távolabbi rendelés? Ha igen, van maximum távolság meghatározva, ameddig szállítotok?

Egyed Márton: Bízom benne, hogy lesz rekorddöntés, ez a 62 km nyilván már a határt súrolja, mert a pizza minőségének a rovására is mehet a kiszállítási idő.

Egy interjúban azt említették, hogy már másfél éve készülnek ezek a pizzák. Miért csak most ment hírük?

gigantikus-pizza2_PECSI-egyetemistak-magazinjaEgyed Márton: Ez egy nagyon jó kérdés. Mint említettem, helyi szinten tudomást sem vesznek rólunk. Ez úgy történt, hogy 3 héttel ezelőtt a mellettünk lévő faluba, Kéthelyre rendeltek egy gigantikus pizzát, aminek a folyamatáról készítettem egy képsorozatot a Facebook-ra. Ezt annyian megosztották, hogy eljutott egy dombóvári illetőségű, Somogyi Hírlapnál dolgozó hölgyhöz, és ő írt rám, hogy szeretne egy riportot csinálni velem ezzel kapcsolatban, mivel úgy hirdettem, hogy valószínűleg ez az ország legnagyobb pizzája. Felkerültünk a Sonline.hu-ra, onnan átvette a 24.hu, az egy országos hírportál, utána meg hívtak a Tv2-től. Most már rengeteg helyen fent vagyunk, hát így kapták fel.

Van már ötleted a következő újításodra? Ha jól tudom, régóta van nálad szív alakú pizza is.

Egyed Márton: Nekem mindig van ötletem, egyébként a szív alakú pizzát már a kezdetek óta készítjük. Van itt a pizzéria mellett egy focipálya méretű biokertünk, ahol megtermeljük a saját zöldségeinket, a felesleget pedig elsavanyítjuk, majd azt adjuk a téli időszakban az ételekhez. Egyébként most van építési engedélyeztetés alatt a pizzéria kerthelyisége mellett egy húsbolt, ahol a saját készítésű, füstölt termékeket fogjuk árulni. Most épp töpörtyűt sütök, mától az kapható, hétfőtől pedig kocsonya.

Milyen gyakran rendelnek az óriás pizzából?

Egyed Márton: Ez teljesen kiszámíthatatlan. Van, mikor hetekig egyet se, és van, mikor naponta hármat. Mióta van ez a felhajtás, mindennap csinálunk. Ehhez kell ember is, tehát nem úgy van, hogy ketten összeülünk és rendelünk egyet, mert akkor egy hétig ezt eszik. Ez tényleg 15-20 ember étele.

Mit üzennél az pécsi diákoknak, ha véletlen erre járnak?

Egyed Márton: A pécsi egyetemistáknak azt üzenem, hogy sok sikert kívánok a tanulmányaikhoz, és hogy ha egyszer erre járnak, akkor mindenképp látogassák meg a Marcello pizzériát.

Köszönöm az interjút! További sok sikert!