Gerwyn Price nyerte a 2021-es Darts Világbajnokságot

Mi a véleményed?
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1

Gary Anderson-Gerwyn Price mérkőzéssel zárult a 2021-es darts világbajnokság döntője, melyet Gerwyn Price nyert 3-7-re. 

A világranglista harmadik Price szereplése, a világbajnokságon tekinthető papírforma eredménynek is. Ám voltak neki is nehéz megmérettetései. Rögtön az első körben Jamie Lewis ellen szoros mérkőzésen 3-2-re győzött, majd hasonlóan szoros csata következett Brendon Dolan ellen, ott 4-3-as szettarányban tudta legyőzni az Ír-t, döntő legben. Ezután egy viszonylag sima mérkőzés következett Mervyn King ellen, ahol 4-1-re győzött ezután pedig a negyeddöntőben egy szintén döntő leges mérkőzés Daryl Gurney ellen, amin szintén megnyert 5-4-re. Az elődöntőben pedig egy fantasztikus izgalmakat hozó mérkőzésen 4-4-es állásnál kiváló játékot produkálva 6-4-re nyert Stephen Bunting ellen. Ezzel pedig életében először jutott be a világbajnokság döntőjébe.

Gary Anderson szereplése a világbajnokságon némileg meglepetés, hiszen az utóbbi időben nem szerepelt valami jól a kétszeres világbajnok. Jelentősen hátráltatta szereplését a hátfájása, és a térdfájdalmai, ami miatt sok versenyt kellett kihagynia az elmúlt két évben, és ezzel a világranglista 13. helyéig csúszott vissza. A torna elött nyilatkozta, hogy különösebb célok nélkül érkezik a világbajnokságra, csak szeretné jól érezni magát. Az első mérkőzésén a lett Madars Razma-t verte viszonylag simán 3-1 re, majd következett az osztrák Mensur Suljovic, akivel a VB talán legvitatottabb mérkőzését játszották. Történt ugyanis, hogy az amúgy is lassan dobó osztrák direkt, a szokásosnál is lassabban dobott, hogy ezzel kizökkentse Andersont. Ezt szóvá tette a mérkőzés utáni interjújában. Mivel erre vonatkozó szabály nincs, hogy valaki mennyi idő alatt dobja el a három nyilat, ezért egy korábbi világbajnok a Sky Sports szakértője, Wayne Mardle megvédte Suljovicot. A skót erre reagálva csak ennyit reagált Mardle megszólalására: „Ez egy idióta”. A mérkőzés hatására a továbbiakra alaposan felszívta magát, és a nyolcaddöntőben Devon Petersent 4-0-ra, negyeddöntőben pedig Dirk van Dujivenbode-t küldte haza 5-1-re. Az elődöntőben a legnagyobb esélyes Michael van Gerwen-t búcsúztató Dave Chisnall-al játszott, akit magabiztos játékkal vert 6-3 arányban.

Így jutottunk el a döntőig, ami a következőképpen alakult:

 

EZT OLVASTAD MÁR?  Beszámoló – Darts Országos Bajnokság

A Mérkőzés eleje a forma megtalálásával kezdődött mindkét játékosnál, ennek eredményeképp volt egy-két szektorhiba az első szettben. Ebből Gary Anderson jött ki nyertesen és legarányban 2-0ra vezetett. Ezután viszont Price egyenlített és döntő legre került sor, amit a lendületben lévő walesi húzott be 0-1.
A 2. szettben Price megnyerte az első leget, majd Anderson visszavette a kezdési jogát és végül megnyerte a 2. szettet ezzel döntetlenné téve az állást 1-1-re. Ezután Price dominálta a 3. és a 4. szettet is, taktikáját tekintve elképesztően jó kiszállózásával elbizonytalanította Andersont, aki elkezdett idegesen játszani. Egyre több szektorhiba, és kevés tripla szektor jellemezte a játékát. Ezzel Price 1-3-ra módosította az állást.
Ezután Price elképesztő formát mutatott, sikeresen folytatta a versenyt. Gary Anderson szenvedett csak mind kiszállózásban, mind átlagban. egészen 1-5 re elhúzott. Ezután Anderson némileg összekapta magát, és Price is kezdett visszaesni, ezt kihasználva pedig szépített. 2-5. Ekkor a walesi kezdett még jobban elbizonytalanodni, egyre több hibát vétett, azonban ellenfele ezt nem használta ki kellő agresszivitással, mint amennyire ilyen szorított helyzetben lehetne. Ennek az lett a következménye, hogy Gerwyn Price nyerte a szettet 2-6-ra.
Már csak egy szett választotta el a játékost attól, hogy világbajnoknak mondhassa magát. Ám a teher egyre nőtt a vállán, ami meg is látszott teljesítményén. Meglepően sok nyilat, összesen 9-et dobott el a meccs megnyeréséért. Ezt a helyzetet kihasználva Anderson még szépíteni tudott 3-6-ra. Ekkor úgy nézett ki feltámad a skót és 2-0-ra elhúzott a legek arányában a szettben. Price viszont összeszedte magát és végül nem hibázott, így 3-7-re sikerült megnyernie a tornát!
Ezzel a győzelemmel Price nem csak világbajnok lett, hanem a világranglistán elfoglalta az első helyet. 

 

1 thought on “Gerwyn Price nyerte a 2021-es Darts Világbajnokságot

Comments are closed.