Szó szerint a kezünkben van a sorsunk – interjú a regatta győztes kormányosával Gard Richárddal

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Hajóktól hemzsegett a Duna október 2-án pénteken Győrben, ugyanis megrendezésre került a 16. Nebuló Kupa a gimnazisták számára, melyet az Egyetemi Sárkányhajó Magyar Bajnokság követett, a Magyar Sárkányhajó Szövetség és a Rába Sárkányhajó Club rendezésével. Ezen megmérettetés a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség szakmai támogatásával valósult meg, így a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) a koronavírus járványhelyzetre való tekintettel az elrendelt szabályok szigorú betartásának köszönhetően sikeresen került megrendezésre.

Hivatalosan az első MEFOB jutott lebonyolításra a regatta esetében. Eszerint kimondhatjuk, hogy egy emlékezetes eseménynek lehettünk tanúi. Maradandó élményt nyújtott a pécsi egyetemistáknak is, ugyanis a PTE-PEAC válogatott sárkányhajósai egy arany-, (200 méter) és egy ezüstéremmel (2000 méter) térhettek haza szeretett, mediterrán városunkba. Rövidtávon a Testnevelési Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem követte a Pécsi Tudományegyetemet a dobogó fokozatain. Hosszútávon a Testnevelési Egyetem jó fizikumának köszönhetően elsőként futott be, őket követve a Pécsi Tudományegyetem, és a helyi Széchenyi István Egyetem, mely ismét egy bronzéremmel gazdagodhatott. Előfutamok után Kis Döntők következtek 200 méteren, amelyet a Nagy Döntővel zártak. Ezt követte a Marathon Kupa, ami a 2000 méteres távot jelentette. A Magyar Sárkányhajó Szövetség előírása szerint egy vegyes legénység minimum 16, maximum 20 evezőst igényel, ebből egy személy dobos, valamint egyvalaki kormányos szerepet kell képviseljen. Tapasztalt kormányosokat szükség esetén biztosítottak. A mi pécsi sárkányhajósaink saját kormányossal és egyben edzővel – Gard Richárddal – indultak, akit volt szerencsém felkérni interjúalanyomnak egy rövid beszámolóra. Eredményeket tekintve megküzdöttek az elemekkel, helyt álltak a megmérettetésen, és gratulálunk a csapat teljesítményéért! További sikeres evezést és jó versenyzést kívánok!

Hogyan készültetek fel a MEFOB-ra? Heti hány edzésetek volt és ezek hány órán át tartottak?

Gard Richárd: Hetente háromszor tartunk edzéseket és felkészítő versenyeket Pécsett és Ofűn. Egy héten kétszer járunk az Orfűi-tóhoz, kedden és csütörtökön, ahol egy vízi- és egy szárazföldi, erőnléti edzésre kerítettünk sort, ezeket a hétvégi versenyeink egészítették ki.

 

 

Ki, vagy kik állította/állították össze a legénységet és az hogyan épült fel? (férfi-női eloszlás)

Gard Richárd: A legénységet Varga Tamással állítottuk össze közösen, aki csapatvezető szereppel rendelkezik, míg jómagam edzőként és kormányosként állom meg a helyem a csapatban. Hivatalos versenyszabályzat szerint a női evezősöket tekintve minimum 8, maximum 10 főnek kötelező a csapatot erősítenie. Ennek megfelelően állt össze a legénységünk, melynek tagjai: Baranyai Hédi, Bodó Szilvia, Bogdán Dániel, Bordás Diána, Fésüs Ádám, Gáspár Attila, Gáspár Balázs, Gergye Eszter, Harsányi Bence, és Endrei Tamás, Huth Balázs, Kovács Fanni, Kuszi Alexandra, Majer Míra, Ruskó Máté, Simon Barbara, Simon Kristóf, Szabó Gergő, Varga Tamás, Kacs Máté, Horváth Márk, Gard Richárd (kormányos), Horváth Petra (dobos).

 

Hány csapat ellen versenyeztetek?

Gard Richárd: A versenyen 6 egyetem csapata mérkőzött meg (Budapesti Corvinus Egyetem, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Testnevelési Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szent István Egyetem, Széchenyi István Egyetem), ez igencsak nagy létszám, ami gondolatom szerint ebben a vírusos időszakban hatalmas szónak számít.

EZT OLVASTAD MÁR?  Az új generáció részbeni felelősei - Interjú egy leendő óvóbácsival

Milyen érzés volt vízi városok ellen versenyezni?

A csapat erre mindig kihívásként tekintett és motivált bennünket a tradicionális vizes egyetemekkel és városokkal felvenni a versenyt, mint például: Győr, Pest, Szeged (a mostani versenyen nem indult) stb.

Milyen élményt nyújtott 200 méteren legyőzni a nagy riválist, a Testnevelési Egyetemet?

Gard Richárd: Tudatosan készültünk rájuk, tisztában voltunk azzal, hogy fizikálisan egyénenként erősebb csapatot fognak tudni összeállítani, ezért nekünk egy erős egységként, taktikusan kell legyőznünk őket. Nagyon örültünk neki, hogy végül bejöttek a számításaink és sikerült föléjük kerekednünk.

Kormányosként hogyan tudtál helytállni, mi volt a stratégiátok?

Gard Richárd: Kormányosként mindig hatalmas felelősséget érzek, bár nem voltam olyan rutinos, mint a szakképzett evezősök, akiket a versenyen kormányosként biztosítottak. Nagyon erősen kellett koncentrálnom, hiszen akár egyetlen hiba, vagy rossz döntés leronthatja az egész csapat időeredményét. Természetesen a hajóban minden poszton mindenkinek megvan a saját feladata és taktikája a csapaton belül, így a kormányosnak is. 200 méteren például a rajtvonalra való beállásra kellett odafigyelnem a jó rajtolás érdekében, 2000 méteren pedig a kanyarokra fektettem a hangsúlyt. Azt is mondhatnám, hogy a kezemben volt a csapatunk sorsa.

Mi lesz a következő verseny, amire készültök és mikor lesz?

Gard Richárd: A következő versenyünk október 17-én lesz Baján, egy hosszútávú Magyar Bajnokság, ami egyedülálló módon minden évben egy 8000 méteres versenytáv. Szeretném megemlíteni, miszerint tavasszal Franciaországban vettünk volna részt a Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokságon (IDBF), ám a járványhelyzet miatt elmaradt a regatta. Fájó szívvel ugyan, de minden versenyünkre becsülettel készültünk és készülünk továbbra is, amiken minél jobban helyt is fogunk állni a későbbiekben.

Vannak esetleg szponzorjaitok, ha igen, ki(k)nek köszönhetitek a támogatást?

Gard Richárd: A legfőbb támogatónk a PTE Sportiroda. Nekik hálásan köszönjük, hogy támogatnak minket mióta a csapat megalakult.

Évről évre hány új sárkányhajóssal szoktatok gyarapodni?

Gard Richárd: Egyetemi csapat lévén számolnunk kell azzal, hogy minden évben veszítünk csapattagokat, akik végeznek egyetemi tanulmányaikkal, azonban mindig marad egy erős „keménymag”, ezért hozzájuk tudnak becsatlakozni a potenciális regattások. Ez az újonc létszám évről évre változik, átlagban minden évben hat-nyolc új főt tudunk számontartani. Mellesleg bármikor lehet csatlakozni hozzánk és szívesen fogadjuk jelentkezőinket!

Fotókat készítette: Eszenyi Regina