Garantált egészség – gránátalma

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sokan hivatkoznak erre a növényre úgy, mint a férfiak gyümölcsére. Gyakran azonban onnan tudják az emberek melyik gyümölcsről is van szó, amikor a nehézkes és roppant körülményes kibontásáról beszélnek.  Terítéken az egyik legérdekesebb almafajta, a gránátalma.  Számomra nagyon nagy kérdőjel, hogy miért nem vált szuperétellé, hiszen nincsen olyan terület, ahol ne gyakorolna jótékony hatást az emberi szervezetre. Miben is segít ez a különleges alma? Cikkemből kiderül!

Pomegrante, te csodás

Egy átlagos termés közel 600 darab magot tartalmaz. Innen is a neve, a granum latinul ugyanis magot jelent. Ezek fogyasztása azonban nem okozhat gondot, de mégcsak egészségügyi problémát sem. Sőt! A gránátalma magjai viszonylag puhák, nem is tűnik fel az embernek a rágásból. A bogyók ugyanis egy mag köré csoportosult cseppecskék, így ha enni szeretnéd, azt nagy körültekintéssel tedd.

Dél-, Nyugat-, és Közép-Ázsia területén őshonos. Az évek során igen sok gránátalma levet kóstoltam már meg, és bátran állíthatom, hogy Irakban készítetik a legfinomabb ivólevet! De előfordul Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, és még sok más régióban is. Azóta, mióta csak ismerik a világon szinte mindenhol elterjedt.

Egyiptomban nagyon hamar ismertté vált az egzotikus gyümölcs. Nem is csoda, hiszen azon kívül, hogy egyáltalán nem hasonlít az állaga egy almára, egy igazi afrodiziákum!

alma

Diétázók figyelem!

A gyümölcs társad lehet a fogyókúrában is. Bizony, jól hallottad, egy gyümölcslé, amit bátran fogyaszthatsz! A többi lé, vagy koncentrátum számtalan hozzáadott cukrot tartalmaz, azt pedig ismerjük, hogy a szénhidrát túlzott fogyasztása nem éppen pozitív irányban mozdítja el a mérleg nyelvét. A magok fogyasztása viszont rengeteg élelmi rostot tartalmaz. Ezáltal javul az emésztésünk, és az anyagcserénk is gyorsabbá válik. Azonban figyeljetek arra, hogy az ivólevek tartalmaznak-e plusz cukrot, vagy édesítőszert.

Patikában, vagy gyógyszertárban vásárolva, de akár a bioboltokban is, jellemző, hogy nyers, frissen facsart gránátalmalét forgalmaznak, így ha ott vásárolsz, ezért ne aggódj. Kalóriadús étel, viszont mire megiszod, vagy megeszed, úgy érezheted, hogy le is izzadtál. Fogyasztása ugyanis roppant problémás is tud lenni, mivel nem egy igazi alma, amit harapni lehetne. Egy kis gyakorlás, és minden tökéletesen fog menni, csak úgy, mint egy edzésen!

alma

A férfiak gyümölcse

Igen sokszor hivatkoznak rá úgy, mint a férfiak eledelére. Nem csoda, hiszen a metabolitjai hozzájárulnak a prosztata működéséhez, és betegségei elkerüléséhez. Érdemes is fogyasztania az erősebbik nemnek, hiszen lenyűgöző eredményeket értek el a kutatók a prosztatarák kivédésében. A szerv leggyakoribb betegségével szemben is kiváló megoldás, azaz a prosztata jóindulatú megnagyobbodásával. Ezeken kívül persze nemcsak a férfi nemi szervekre van jótékony hatással. A hatásmechanizmus az ereken keresztül fejti ki hatását, de ár az erekben is. 

A szívünk igazi barátja

Szintén bizonyított tény, hogy a gránátalma segít a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulása ellen. Teszi ezt úgy, hogy gátolja a LDL-koleszterin („rossz koleszterin”) kialakulását, csökkenti az oxidatív stressz miatt kialakult szabadgyökök kialakulását, továbbá az érfal minőségét is jelentősen javítja. A gyümölcs akár 2 héten keresztül való fogyasztása jelentős változásokat garantál!

Mindemellett a magas vérnyomással küzdők is segítséget lelhetnek benne. Két hétig vizsgálták őket is, és a kísérletben kiderült, miért is csoda-lé. A vérnyomásunkért a RAAS rendszer (Renin-angiotenzin-adrenalin system) felelős. Ezek gyakorlatilag hormonok, amelyek nagyjából bármilyen külső-, vagy belső hatásra megemelik a vérnyomást. Bármilyen áron, és bármilyen mechanizmuson keresztül.

Tudtad, hogyha szomjas vagy, már attól is képes emelkedni a vérnyomásod? A gránátalmában található egyik hatóanyag angiotensin-átalakulás gátló hatással rendelkezik, így az egyik útvonal nem lesz járható út a vérnyomás emelkedésében. Ezeken felül a plakk kialakulását is gátolni tudja, és a vírusfertőzések miatt kialakuló szövődményekben is eredményes hatással rendelkezik. Egészséges, és kezelt betegek bátran fogyaszthatják. Csalódni biztos nem fognak. 

alma

Vitamin szint biztosítva

A tömegesebb megfázások idején, leginkább ősszel érdemes elkezdeni fogyasztását. A C-, és a K-vitamin mennyisége a gyümölcsben az egekben van. ( A K-vitamin szintén elengedhetetlen a szívünk egészség megőrzésében!) A C-vitamin az egyik leghatékonyabb antioxidáns, így a szabadgyökök ellen talán az egyik legtökéletesebb megoldás. Nap C-vitamin szükségletünk körülbelül 10%-át fedezi. Nemcsak a megfázás ellen jelent problémamentességet, de egy seb gyógyulásában, vagy akár egy gyulladásos folyamat idejének csökkentésében is szerepet játszik!

 Igyekeztem cikkemben földhöz ragadt maradni, viszont nagyon nehéz volt, mert egyenesen rajongok a gyümölcsért. Számos kultúrában tekintik királyi, és fenséges eledelnek. Nem csoda, hiszen a hatásai mellett a gyümölcs tetején tündöklő korona-szerű képződmény is ezt a tényt támasztja alá. 

Képek forrása: Pexels

1 thought on “Garantált egészség – gránátalma

Comments are closed.