G-moll, d-dúr, Bach, Haydn és Mozart – Így készüljetek az énekérettségire! Interjú Soós Veronikával

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Énekből érettségi? Igen! Nem gyakran választják a diákok az ének érettségit viszont a KPVK arca, Vera, szuper élménnyel zárta az évet. Elárulja, hogy nem is olyan egyszerű, ahogy néhányan gondolják valamint, megoszt pár szuper tippet, hogyan lehet kihozni a maximumot belőle! 

Köztudott, hogy nagyon kevesen választják az énekérettségit. Elmesélnéd, hogy te miért ez mellett tetted le a voksod? 

vera-kezdolapSoós Veronika: Igazából bennem sosem volt kérdés, hogy énekből fogok érettségizni. Több, mint 10 év zeneiskola után, úgy éreztem, hogy szégyen lett volna, ha nem ebből a tárgyból teszek érettségi vizsgát. Nagy szerepe volt annak is, hogy tanító szakon van egy előalkalmassági vizsga, ahol bizony énekelni is kell, valamint a szak egyik érettségi követelménye az ének is. Nagyon kevesen választják, az való igaz, hiszen tavaly a mi évfolyamunkról 4-en voltunk összesen. Mindenkinek jól sikerült hála Istennek, és sikerünkhöz nagyon sokat hozzátett az énekfakultációs tanárunk is, aki szívvel-lélekkel készített fel minket akár a saját szabadidejét sem sajnálva, szóval neki is szeretném megköszönni az értünk tett munkáját, mert eredményes volt!

 

 

 

Hogy kell elképzelni egy énekérettségit? Miből áll a szóbeli és az írásbeli része? 

Soós Veronika: Az énekérettségi nem olyan egyszerű, mint ahogy sokan azt gondolják. Vannak bizonyos sztereotípiák, miszerint csak énekelni kell, és le is van tudva. Jó is lenne, de még a szóbeli része sem merül ki azzal, hogy egyszerűen csak énekelgetünk. Az egész vizsgához fontos az összes zenei kort ismerni zeneszerzőkkel, és minden apró részlettel együtt. Az írásbeli első része zenefelismerés. Itt zeneszerzők műveit kell felismerni hallás után. Van, ahol a szerzőt is szükséges megnevezni, de van, ahol a kort is kérik a mű címével együtt. Nyilván megjelennek közismertebb zenék, de bizony abból se a legismertebb részt fogják berakni, mert néha direkt nehezíteni akarnak egy-egy feladaton. Ha azt hittétek, hogy ennyivel kimerül az érettségi, akkor tévedtek, mert még csak most jön a java. A következő rész zenetörténeti szövegalkotás. Itt bármit adhatnak, viszont annyi könnyítés van, hogy három téma közül kell választanod egyet. Én tavaly a Szimmetria a bécsi klasszikus művek zenei formálásában című témát választottam. Hagynak 5 oldalt a kifejtésre, de a legjobb, ha minél többet írsz, hiszen azt lehet pontozni. Az üresen hagyott helyet nem. Ezért tanácsolom, hogy mindenhova írjatok valamit! Ezt követi a zenetörténeti kérdéssor. Itt műfajokat, műcímeket és bármit kérdezhetnek. Majd egy kis zeneelméleti kérdéssor és végül egy dallamátírás. Mégse olyan egyszerű, ugye?

Esetleg van valami trükköd, ami segíthet az ének érettségi előtt állóknak? 

Soós Veronika: Mindenképpen azt tudom tanácsolni, hogy hallgassanak nagyon sok klasszikus zenét, mert nagyon nagy előny lesz, nekem sokat segített, illetve a zenetörténeti korokat is tanulják, mert az érettségi alapja az lesz. Én még az előző évi feladatsorokat csináltam éjjel-nappal, és higgyétek el az tud a legnagyobb segítséget adni, mert miután leellenőrizted észreveszed, hogy mit kell még átismételned.

Te hogyan élted meg az énekérettségit? Sikeres volt?

Soós Veronika: Számomra egy hatalmas élmény volt, és nem bántam meg egy pillanatra sem. Mint ahogy mindenki én is nagyon féltem, de ha valaki minden erejével felkészül nincs oka félni. Ráadásul a szorongás csak csökkenti a teljesítményt, szóval felesleges is. Nekem nagyon jól sikerült, mert jeles eredményt értem el. Számomra egy igen nagy eredmény volt ez az érdemjegy, mert tényleg megérte ennél a tárgynál is belefektetni szeptember óta azt a sok kemény munkát. 

Végül, ha újra kezdhetnéd az egész felkészülést, csinálnál valamit másképp? 

Soós Veronika: Úgy gondolom, mindent ugyanígy csinálnék, mint ahogy tavaly, mert a maximálisan felkészültem. Persze, mindig lehet minden jobb, de én az 5-ös eredményemmel maximálisan meg voltam elégedve. Számos tapasztalatot hoztam magammal egyetemre is általa, hiszen mind a kettő félévemben volt ének tantárgyam, aminek a vizsgakövetelménye hasonlít az énekérettségihez, csak nyilván nehezebb. 

Köszönöm Verának az interjút, és nagyon sok sikert kívánok minden érettségizőnek!