joe

Folytatódik Joe, a pszichopata könyvesboltos története – „You” sorozatajánló

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

Október 15-én folytatódik a harmadik évaddal a népszerű Netflix sorozat, a „You” (magyarul „Te”), mely egy kezdetben könyvesboltban dolgozó pszichopata, Joe Goldberg történetét meséli el nekünk.

Vajon képes-e egy ember felhagyni a múltjával és új, tisztességes életet élni? A szeretteink védelme vajon mentség-e a gyilkosságra? Többek közt ezeket a kérdéseket boncolgatja a sorozat, melynek folytatása pénteken válik elérhetővé a Netflix előfizetői számára.

A történet

Igyekszem tömören összefoglalni a történet lényegét, anélkül, hogy bármiféle spoilert beleírnék, bár ez elég nehéz vállalkozás, tekintettel arra, hogy az egész történet nagyon összetett, és az egyes szálak megértéséhez szükséges bizonyos háttérinformációk tudása. A történet középpontjában Joe Goldberg (Penn Badgley) áll, aki egy New York-i könyvesbolt eladójaként dolgozik, és akinek a szemszögéből látjuk, és narrálása által követhetjük végig az események láncolatát.

A sorozat elején sokat nem tudunk meg róla, csupán annyit, hogy egy bizonyos lány, Guinevere Beck (Elizabeth Lail) – a barátai számára csak Beck – után kémkedik, kezdetben csak a közösségi médián keresztül, később pedig már a háza előtt, sőt a lány otthonába betörve is. Megszállottan próbálja a lányt megvédeni a volt barátjától, valamint a barátaitól is, még a gyilkosságtól sem riad vissza.

Miután Joe összejön Beck-el kicsit fellélegezhetünk, hiszen a srác a kapcsolat elején felhagy a lány utáni nyomozással, gyakorlatilag a tenyerén hordozza, de később újra gyanakvóvá válik, és a dolgok végzetes fordulatot vesznek, melyben szerepe van Beck pszichológusának is. 

A második évad új helyszínen, Los Angelesben játszódik, ahol Joe ezúttal álnéven, Will Bettelheim-ként próbál új, jobb életet kezdeni. Egy szupermarketben kezd el dolgozni, ahol hamar összefújja a szél Love-al (Victoria Pedretti), akiről kiderül, hogy a szupermarket tulajdonosa. Hamar egymásba szeretnek, és ezzel újabb bonyodalmak veszik kezdetüket. A történetben nagy szerepe van még Love öccsének, Forty-nak (James Scully), Joe új szomszédjainak, Ellie-nek (Jenna Ortega) és Delilah-nak (Carmela Zumbado), valamint volt barátnőjének, Candace Stone-nak (Ambyr Childers), aki már az első évadban is feltűnik Joe emlékképei által, és aki igyekszik leleplezni Joe pszichopata mivoltját újdonsült ismerősei elől.

Bár Joe törekszik arra, hogy jobb emberré váljon – főleg Love kedvéért – a barátai és a szerelme védelmében elkövetett gyilkosságok most sem kerülik el. De vajon szüksége van Love-nak ilyen védelmezésre, vagy ő maga is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint Joe? A történet során rengeteg titokra derül fény, melyek az első évad történéseit is megmagyarázzák.

Vélemény

Számomra a sorozat az elején abszolút nem volt követhető, totálisan elvesztettem a fonalat az első két rész alatt, amihez az is nagyban hozzájárult, hogy a kissé vontatott kezdés a figyelmemet sem tudta teljesen lekötni. Ez azonban átfordult. Egyre jobban kezdtek kibontakozni az egyes karakterek személyiségei, belső érzései, elkezdtek kiderülni a titkok, amiket hordoztak, és amik magyarázattal voltak az általuk véghezvitt cselekedetekre.

Az első évadot lezáró hatalmas fordulat után nagy izgalommal álltam neki a második évadnak, ami egyébként hasonlóan vontatottan kezdődik, és 1-2 részt át kellett szenvedni ahhoz, hogy beinduljon a történet, és el tudjunk igazodni a rengeteg szál útvesztőjében. Ugyan Joe bizonyos tettei teljes mértékben elítélendők, mégis a nézők számára egy abszolút szerethető karaktere a sorozatnak, akiért végig aggódhatunk, hogy csak le ne tartóztassák, és rá ne jöjjenek, hogy ő követte el a gyilkosságok nagy részét. 

joe

A sorozat tanulságai

Bár alapvetően a maga nemében szórakoztató sorozatról beszélünk, mégis rengeteg, a való életben is aktuális kérdést felvet, valamint nagyon sok tanulságot tudunk levonni belőle. Ami számomra az első, és talán legfontosabb volt, az a közösségi média használata. Ahogy Joe az első évadban Beck után nyomoz az Instagram, a Twitter, vagy a Facebook által, nagyon elgondolkodtathat minket, hiszen a való életünkben is rengeteg dolgot megosztunk magunkról a világhálón, amiket gyakorlatilag bárki megnézhet, és nem is gondolnánk, hogy ez mennyi veszélyt rejthet.

A másik – akár a való életünkbe is átültethető tanulság – az, hogy senkiben nem bízhatunk meg az első pillanattól kezdve 100%-osan. Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy minden ember egy pszichopata lenne, de sose tudhatjuk azt, hogy ki mire képes, milyen régi sebeket hordoz magában, milyen elfojtott indulatai vagy érzései vannak, nemcsak a gyilkosságokra nézve, hanem egyéb más cselekedetekre is gondolva.

A második évad lezárása, valamint a harmadik évad előzetese alapján bizton állíthatjuk, hogy izgalomban, és fordulatokban most sem lesz hiány, aki pedig még nem látta az első két évadot, az péntekig még bepótolhatja. Jó sorozatozást!

Képek: kiemelt kép, kép1, kép2, kép3