fishing-szep-volt

Szép volt a tavalyi nyár, de az idei még szebb lesz – Fishing on Orfű

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Magyarország híres fesztiváljai közé tartozik, a bár nem túl rég született, mégis közismert alternatív fesztivál, a Fishing on Orfű. 2008 óta kerül megrendezésre minden év júniusában, a többnyire hazai fellépőkkel teli családias légkörű fesztivál.

Az esemény atyjai Kálocz Tamás, aki fejéből pofátlanul fiatalon, 19 évesen pattant ki egy saját fesztivál ötlete miután ő maga is zenélt és zenél napjainkban is. A másik tag, akinek köszönhetjük ezt a remek kezdeményezést, Lovasi András, az egykori Kispál és a Borz, illetve a napjainkban is tevékenykedő Kiscsillag együttes frontembere. Hozzá köthető a fesztivál nevének kiválasztása is, hiszen a jelenlegi zenekarának egyik kislemez címéről keresztelték el az eseményt. Hatalmas előnyt jelent a főszervezők zenei kapcsolódása, hiszen így tökéletesen tisztában vannak a meghívott zenekarok igényeivel, mi több ő maguk is fellépnek.

MÚLNAK AZ ÉVEK

Bár, mint említettem, nem túl hosszú ideje kerül megrendezésre a fesztivál, mégis mozgalmas évekre tekinthet vissza, melyek közül érdemes megemlíteni néhány mérföldkövet. Az indulás éve nyilván nem volt zökkenőmentes, nem volt túl nagy létszámú hallgatóság, de mivel a szervezőknek is új volt a helyzet, talán ez az állapot sikerre vezetőbbnek bizonyult. 2010-re a fesztivál kinőtte magát annyira, hogy érdemes volt más programokkal is színesíteni. Ebben az évben indulnak meg a bor- és sörtúrák. Valamint a Fishing létezése segíti hozzá Pécset a Kultúra Fővárosa díjhoz. 2011 a fesztivál életében nagy vízválasztó, hisz ez az első telt házas év. 2014-ben egy koncert erejéig visszatér a Kispál és a Borz eredeti verziójában, 2015-ben üzemel először a vízi színpad, majd következő évben először nyílik meg a fesztivál területén belül a kertmozi. 2018-ra szinte teljesen szponzormentes a Fishing szervezése és végül, de nem utolsósorban 2019-ben már több mint 130 koncertnek adott helyet az alter fesztivál, melynek idei himnusza a Minden nyár, Ricsárdgír jóvoltából.

ORFŰ

Helyválasztás szempontjából is szerencsés a kivitelezés, hiszen a Pécsi-tó partján, erdős, dombos részen terül el a rendezvény. Így több szórakozási opciót nyújt, például strandolási lehetőséget, mint egy pusztán megszervezett fesztivál, amellett, hogy ad valamiféle többletet a programok hangulatához. Különbség a Fishing és egyéb, nagyobb fesztiválok között, hogy a koncerteken kívül, más típusú, igényes rendezvényeken is részt vehetnek a fesztiválozók. Ezek közé tartozik a Hosszúlépés Fröccstúra, amely a helyi borok ízvilágát mutatja be a résztvevőknek, vagy a Statikus Sörtúra, amelyet már nem kell tovább magyarázni. A gasztronómiát leszámítva találunk olyan programokat is, melyek kevesebb alkoholt és több kalandot tartalmaznak. Gyalogos, biciklis vagy akár lovas kocsis túrák alkalmával ismerhetik meg jobban a környéket a részvevők. A helyszín adta lehetőségeket figyelembe véve, szálláslehetőséget a Panorama Camping biztosít sátorhelyekkel, lakókocsikkal, amelyek tökéletesen beleillenek a fesztivál atmoszférájába.

 

fishing-on-orfu

Fotó: Fishing on Orfű – facebook.com

ZENE

A fellépők tárháza napjainkra számottevően bővült és színesedett. Az esetek többségében a hazánkban nagy hírnévnek örvendő együtteseket, előadókat hallhatja a közönség. Emellett a Fishing rendkívül jó tulajdonsága, hogy feltörekvő, még nem túl ismert, de feltehetőleg nagy jövővel előtt álló zenekaroknak is otthont ad. Ez minden évben valami újat mutat a hallgatóságnak, amelytől megunhatatlanná válik az esemény. A fesztiválon résztvevő együttesek zenei stílusa mind az alternatív hangzást követi. Ez megteremti az rendezvény fantasztikus légkörét, és odacsalogatja az ország minden részéről az underground tagokat. Mivel közel mindenkinek egyezik a zenei ízlése Fishingen, sokkal barátságosabb hangulatot kölcsönöz a rendezvénynek, mint amivel egy nagyobb volumenű fesztiválon találkoznánk. Ehhez hozzátartozik az is, hogy egyrészt a fellépők nem az elérhetetlen sztárok a színpadon, kordon mögött, hanem jelen vannak akár a Fishing egész ideje alatt és együtt szórakoznak a közönséggel. Másrészt, szívesen becsatlakoznak más együttesek előadásába is, vagy önállósítva magukat spontán elkezdenek zenélni a fesztivál területén.

EZT OLVASTAD MÁR?  Újabb fellépők és első körös programbontás az EFOTT-on!

A Fishing különlegessége továbbá, hogy a színpadok névválasztása interaktív. Vagyis a résztvevők szavazzák meg egy adott témakörön belül minden évben a két nagyszínpad nevét. Legutóbbi alkalommal a hazai 2015 után született zeneszámok tárházából válogathattak a szavazni vágyók. Így lett például a kettes számú nagy színpad neve az Eszik a dönert a nagyorrú lányok, számos más kreatív dalcím mellett.
A Fishing on Orfű egy kiváltképp egyedi, bármilyen korosztálynak élményt nyújtó rendezvény, amely törekszik a szponzormentességre és a sokszínűségre megtartva ezzel saját arculatát.