Figyelem, slam szűz következik!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Pécs az alternatív művészetek melegágya. Sok underground zenekar indult innen és ami kevésbé ismert, számos slammer, későbbi költő kezdte itt a pályafutását. Az ilyen ambíciókkal rendelkező többnyire fiataloknak, de persze bármilyen korosztálynak, ad helyet a pécsi Sopianae Slam Poetry Klub.

Tekintve, hogy a műfaj sem túl régi, a pécsi klub megalakulása is elég friss. 2009-ben kezdtek foglalkozni vele helyileg, majd 2011-ben fordult komolyra a helyzet, és egy maroknyi alter arcból elkezdte kinőni magát a pécsi slam, olyannyira, hogy már az ország más részeiről is látogatnak ide fellépők.

SLAM

Röviden a slamről mint posztmodern művészetről annyit, hogy teljesen kötetlen stílusban írt versek, haikuk, rappek, amik az előadó emócióit, benyomásait hivatottak átadni a hasonló érdeklődéskörű közönségnek. Ezt a definíciót most helyezzük bele a pécsi környezetbe, azon belül is a sokszínű, közismert Nappali elnevezésű vendéglátó egységbe. Itt kerül megrendezésre havi rendszerességgel az amúgy felszabadult hangulatú slam poetry, amely mindig baráti légkörben telik el. Maga az esemény két részből áll, az első az úgynevezett open mic, mely mindössze fél óra, ide előre jelentkezni sem kell, akár a versenyre várakozó hallgatóságból, két sör között is elmondhat bárki bármilyen írást, amiről úgy gondolja, hogy szeretné megosztani másokkal. Ezt követően kezdetét veszi a verseny, amelyhez a közönség soraiból jelentkezés alapján összeáll az ötfős zsűri. Miután ez megtörtént, a főszervező stand up stílusban megkezdi a konferálást. Többek közt ez is adja a rendezvény érezhető kötetlenségét, barátságosságát. Ez nagyjából 2-3 órát vesz igénybe, a versenyzők számától függően, akiket az elmondani kívánt szöveg előadása után a zsűri pontoz.

Akad néhány alapvető előírás a pontozás terén, mint a 3,15 perc keretidő átlépéséért járó mínusz egy pont, vagy ami kivételesnek számít abból a szempontból, hogy csak Pécsett létező szabály, a plusz pont a szöveg memorizálásáért és fejből való elmondásáért. Természetesen a megmérettetéssel jár, hogy nyereményeket osztanak ki az első 4 helyezett között, melyek hűek maradva a program típusához; könyv és mozijegy. Mint említettem már, ezek teljesen szabadon választott témájú alkotások, mégis valamiféle támpont adott. Minden alkalommal egy-egy szó, ami bármilyen értelmezésben belefoglalható a költeményekbe.

Rendkívüli élmény meghallgatni mások ötleteit, akár rímekbe foglalva, akár elrappelve, akár szólóelőadásban akár csoportosan bemutatva. Ez utóbbira általában a rutinosabb slammerek vállalkoznak, akik már nem remegő lábakkal állnak a mikrofon mögött és volt idejük összeszokni, duóvá vagy csapattá kovácsolódni, de persze több alkalommal ők is egyedül állnak színpadra. Annak ellenére, hogy országos szinten ismert a pécsi slam, és minden alkalommal látogatnak ide átmenetileg új előadók, vagy újonnan ideköltözött tagok, adott egy keménymag, akik rendszeres résztvevői a versenynek. Ennek következménye, hogy tapasztaltak, az alkotásaiknak megvan a sajátos stílusa, és a közönség nagyjából tudja mire számítson.

Szép Gergely

Szep GergelyKi is emelnék egy tagot közülük, leginkább azért őt, mert eddig vele volt szerencsém néhány szót váltani a slammerkedésről. Szép Gergely szemléletes példája annak, hogy hogyan ismerkedik meg valaki ezzel a műfajjal és hogyan lesz a szerelmese. Az egyetemre kerülése által sikerült közelebb kerülnie a műfajhoz, azóta amellett, hogy a BTK hallgatója, lelkes és sikeres fellépője a Sopianae Slam Poetry Klubnak. Ezen kívül járt már Győrben és Szombathelyen is, valamint országos versenyen is részt vett.

Minden esemény alkalmával akadnak új figurái a versenynek, akik még soha sehol nem mutatták meg írói képességüket, őket egész egyszerűen slam szüzeknek nevezi a slammer szubkultúra. Ez mindig izgalmas pillanat, hiszen még nem ismeri a közönség az új jövevény stílusát, szójárását. Mindenesetre ez adja a slam sokszínűségét, élénkségét, amikor újabb nézőpontokkal találkozunk mind új, mind régi fellépők előadásában.

EZT OLVASTAD MÁR?  10 millió fa - Faültetés a Jubileumi Ligetben!

Különleges élményt nyújt minden egyes Sopianae Slam Poetry Klub, mivel elkezdve az egyéni történetek rímbeszedésétől, a társadalmi kérdések metaforákban való bemutatásán keresztül a borok színének komikus vizsgálatáig minden téma megtalálható a magyar nyelv maximális kihasználásával. A helyszín alternatív stílusa fokozza az élvezetet, amitől egész lesz a program.

Személyes, és a környezetemből visszajelzett vélemények alapján, mindenkinek ajánlani tudom, aki kicsit is érdeklődik kortárs művészetek, szépirodalmi alkotások iránt vagy akár maga is ír. Meg persze azoknak is, akik még sose próbálták ki magukat hasonlóban, mert igazán inspiráló benyomás lehet számukra is.