Felvettek az egyetemre, de hol fogok most lakni?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A 2020/2021-es általános felvételi eljárásnak a múlt héten a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése vetett véget. Sokan azért sírtak mert bekerültek a kiszemelt egyetem kiszemelt szakára, sokan pedig azért, mert nem nyertek felvételt.

A Pécsi Tudományegyetemen 4850-en kezdhetik meg tanulmányaikat, amely 336 hallgatóval kevesebb, mint 2019-ben. A ponthatárok az idei évben alacsonyan maradtak. A legnépszerűbb szakokon az állami ösztöndíjas helyekre az előző évekhez képest alacsonyabb pontokkal is be lehetett kerülni. A jogász szakon: 414, a fogorvos szakon: 413, az általános orvos szakon: 402, a kommunikáció és médiatudomány szakon: 400, a pszichológia szakon: 419, a gyógyszerész szakon: 382, a gazdálkodási és menedzsment szakon: 400, a pénzügy és számvitel szakon: 400, a kereskedelem és marketing szakon: 400 ponttal.

Az alacsony számok is mutatják, hogy az egyetemre való bekerülés feltételéül támasztott emelt szintű vizsgák eredményei az elmúlt évekhez képest rosszabbra sikeredtek.

Vizsgatárgy
(emelt szintű)
Százalék
2018
Százalék
2019
Százalék
2020
Magyar nyelv és irodalom 65,23 66,26 55,66
Történelem 63,52 65,41 62,98
Matematika 71,53 68,35 61,63
Angol 73,87 76,19 69,28
Német 74,96 76,59 68,62

Miután mindenki kiposztolta az SMS-t instagramra és facebookra, jöhet az igazi feketeleves. A gólyalevelek csomagolása és postázása a héten már megtörtént, így vannak hallgatók, akik már kedden kézhez kapták gólyalevelüket. A boríték tartalmaz nagyon sok fontos és hasznos információt! Érdemes minden szóróanyagot többször is átolvasni!

Miután kezünkben a felvételi határozat már tényleg elhihetjük, hogy szeptembertől egyetemisták leszünk. No, de mi van akkor, ha az egyetem több tíz, több száz kilométerre van tőlünk? Ebben az esetben a gólyacsomagban található EHÖK Kollégiumi tájékoztatót érdemes átolvasni és figyelni a határidőkre! 2020. július 31. pénteken megjelenik a pályázati felhívás, 2020. Augusztus 7-ig megérkeznek postán a NEPTUN kódok, 2020. Augusztus 14. pénteken zárul az elektronikus jelentkezés a kollégiumi férőhelyekre.

No, de mi van akkor, ha úgy döntesz, hogy nem szeretnél kollégiumi szobán osztozni társaiddal, inkább választod az albérletet egyedül vagy csupán egy-két ismerőssel? Ekkor, két opció közül szemezgethetsz a családoddal. Az egyik, hogy béreltek egy lakást vagy szobát tanulmányaid idejére, míg a másik, ha körülnéztek szüleiddel eladó lakások iránt. Amennyiben hosszabb távon tervezel Pécsett maradni, osztatlan szakon kezdesz, mesterképzésre is szeretnél maradni, úgy minden bizonnyal a lakásvásárlás jobb ötlet lehet, hiszen az már egy hosszabb távú befektetés a jövődbe, melyet akkor is kamatoztathatsz, ha mégsem maradsz a városban, hiszen Te is ki tudod majd adni.

A pécsi ingatlanárakat tekintve a pandémia miatt igencsak változóak most az ingatlanok és a bérelhető lakások árai. Az albérletek tekintetében nem mindegy az, hogy merrefelé található az ingatlan, illetve mennyit szeretnél tömegközlekedéssel utazni reggelente. Természetesen az egyetem campusainak közelében az ingatlanárak egy két szobás lakás tekintetében akár a 160.000 forintot is elérhetik. Míg egy külső városrészben, például Kertvárosban ugyanez a két szobás lakás már jóval olcsóbban a tied lehet 70-80.000 forintos havi bérleti díjért. Onnan pedig reggelente a sűrű menetrendnek köszönhetően 10-20 perc alatt a belvárosban lehetsz, így még talán az első órádra is időben beérsz!

Hogy a pandémia miatt pontosan, hogy alakultak az ingatlanok árai arról a Duna House kollégáját, Bőke Normant kérdeztem.

A 2020-as évben a világjárvány begyűrűzése Magyarországra milyen törést okozott az ingatlanpiacon? Érezhető volt-e Pécsett, mint egyetemváros, hogy az oktatási intézmények, kollégiumok bezárása miatt kiürültek az albérletek is, esetleg megszűntek a bérleti szerződések és ezáltal beállt a kiadó ingatlanok piaca?

boke-norman-alberlet-ingatlanBőke Norman: A járvány kezdete után valóban tapasztalható volt, hogy kiüresedtek az ingatlanok, de nem mind. Nagyon sokan gondolkodtak úgy, hogy bent maradnak az albérletükben, nem bontják fel a bérleti szerződésüket, hanem kihasználják az időt és nyugodt környezetben készülnek fel a vizsgáikra.

Most, hogy a korlátozások enyhítésre kerültek és pár nappal ezelőtt kihirdetésre kerültek a Pécsi Tudományegyetemen is a ponthatárok érezhető-e, hogy elindult egyfajta ’fellendülés’? Mit tapasztalsz, a családok elkezdtek albérletek után nézelődni elsőéves hallgatóik számára?

Bőke Norman: Teljes mértékben. Miután 23-a este kihirdették a pontokat, hasonlóan az előző évekhez érezhetően megnőtt a kereslet a kiadó lakások iránt. Mindemellett az eladó ingatlanok piacán is érezhető ilyen tájt a fellendülés, mivel sokan vannak azok is, akik ahelyett, hogy bérleti díjat fizessenek vesznek egy lakást egyetemista gyermekük számára befektetésként, amint az egyetem elvégzése után vagy eladnak, vagy ő maguk is kiadják. Azok akik viszont lakást vásárolnak az egyetemi évekre, már jóval előbb elkezdik a keresgélést, hiszen egy lakásvásárlás sokkal hosszadalmasabb és összetettebb folyamat.

Mennyiben fogja befolyásolni az a tény a pécsi ingatlanpiacot, hogy az egyetemre pár száz fővel kevesebben nyertek felvételt, mint például tavaly?!

Bőke Norman: Egyenlőre úgy gondolom, hogy ezt még nehéz megmondani, mivel még egy hete sincs, hogy kihirdették a pontokat és a kereslet jelenleg még összhangban van a kínálattal.

Mit tapasztalsz, mint ingatlanközvetítő munkatárs a családok inkább beruháznak és vásárolnak lakást gyermeküknek tanulmányaik idejére Pécsett, vagy pedig albérletet fizetnek több éven keresztül? Látható-e ebben bármilyen tendencia?

Bőke Norman: Egyre többen vannak, akik vásárolnak ingatlant gyermekük számára, még akár úgy is, hogy hitelt vesznek fel hozzá. Ennek oka abban rejlik, hogy sok esetben kedvezőbb hitel törlesztővel kell számolniuk a családoknak, mint egy kiadó lakás bérleti díja.

Nem tudom ki mennyivel lett most okosabb, de az biztos, hogy nem szabad sokáig tétlenkedni, hiszen a kollégiumi férőhelyek is végesek, ahogy a legjobb ingatlanokra is hamar lecsapnak!