Felvételi vizsga edző és testneveléstanár szakon? – Interjú Benkő Bálinttal, Cserpán Virággal és Telek Istvánnal

Mi a véleményed?
+1
4
+1
10
+1
2
+1
+1
+1
+1

Vannak olyan szakok, ahol a felvételinél az érettségi mellett még külön elméletben és gyakorlatban is bizonyítani kell azt, hogy alkalmas vagy az általad megjelölt képzésre. Ilyen például az edző, valamint a testnevelő tanár szak is a PTE Természettudományi Karának Sporttudományi és Testnevelési Intézetén. A választható szakokról és a ponthatárokról ide kattintva olvashattok.

Ha Neked is az az álmod, hogy a „pécsitesi” tagja legyél, azért meg kell küzdeni a pályaalkalmassági vizsga keretein belül egy motorosképességet felmérő, illetve egy elméleti tudást számonkérő felvételin. Ha edző képzésre kívánsz jelentkezni, akkor részletesen itt olvashattok az induló képzésünkről. 

Az általad kiszemelt osztatlan tanári szakon a testnevelés mellé lehetőséged adódik egy másik szakpár kiválasztásához.  Erről, illetve a követelményhez tartozó információktól itt nyerhettek betekintést.

Azért, hogy segítségetekre legyünk a Pécsi Egyetemisták Magazinja nevében készítettem egy edző és két testneveléstanár szakos hallgatóval egy beszámolót a felvételi eljárásokról, hogy megismerjétek a pályaalkalmassági vizsga kivitelezését és tudjátok, mire lehet számítani a felvételi során. Ismerjétek meg a PTE-TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézet tanulóit: Cserpán Virág negyedéves kézilabdaedző szakos hallgató, Benkő Bálint másodéves testnevelés-biológiatanár szakos hallgató, és Telek István harmadéves testnevelés-földrajztanár szakos hallgató.

 

Kérlek, meséljetek arról, hogyan zajlott az alkalmassági vizsga? Mikor került sor rá, hány fordulóból állt és milyen gyakorlati feladatok voltak?

Cserpán Virág

Cserpán Virág: Az emelt testnevelés érettségi előtt került sor a felmérőre. Előszőr egy biológia szintfelmérőt írtunk, tudásunkat feltérképezve. Véleményem szerint nem volt túl egyszerű, de a középszintű biológia írásbeli érettségihez szerzett tanultakat fel tudtam használni. A következő egy kézilabda írásbeli felmérő volt, melyet sportági múltam lévén egyszerűnek találtam. Egy adott sportágnál egy ilyen számonkérés nem igényel sok tanulást, ha jártas benne ember. Ezt gyakorlati felmérés követte, ahol sportágspecifikus feladatok voltak. Minden felvételiző olyan gyakorlati felmérésen vett részt, amilyen szakra jelentkezett. Az utolsó forduló egy kézilabdavizsga volt, ahol tételhúzást követően szóbeli beszámolót kellett tartanunk. 

Telek István

Telek István: Virághoz hasonlóan a felvételimre szintén az emelt szintű testnevelés érettségim előtt került sor 2017-ben. A felvételi eljárás két napig tartott egy pedagógiai alkalmassági vizsgával együtt. Az első napon reggel szintén egy biológia tesztírással kezdtünk. Ezt követően egy egész napos motoros alkalmassági vizsgán vettem részt, ami leginkább egy testnevelés érettségihez hasonlított, komolyabb keretek között. Gimnasztika, atlétika, két választható labdajáték (labdarúgás, röplabda, kézilabda, kosárlabda, tenisz), és úszás gyakorlati elemeit mérték fel. Minden sportágban több feladatot kellett végrehajtani, amelyet pontrendszer alapján értékeltek. Ezt igen fárasztónak és megterhelőnek találtam akkor. Azóta ez a felvételi eljárás időintervallumban rövidebb lett. A felvételi második napján egy pedagógiai alkalmassági vizsgán kellett számot adni tudásunkról, ahol pedagógiai és pszichológiai kérdéseket tettek fel nekünk annak érdekében, hogy felmérjék a jelentkező alkalmasságát a pedagógiai pályára.

Benkő Bálint

Benkő Bálint: 2019-ben hasonlóan Istvánhoz, ahhoz, hogy valaki elkezdhesse a gyakorlati részt, először meg kellett írni egy biológia tesztet, ahol minimum 50%-ot szükséges volt elérni. Ha ez sikerült, utána kezdődhetett az igazi felmérő. Kisebb csoportokba osztva, mindenki más helyszínen kezdte a feladatokat. A testnevelés érettségihez hasonlóan, itt is volt atlétika, úszás, küzdősport és labdajátékok is. Két-három hallgató kísért minket helyszínről-helyszínre és minden szakterületen általában két tanár felügyelt és jegyezte fel az eredményeket. Az egész egy napot vett csupán igénybe, körülbelül 3-4 óra alatt lezajlottak az események.

 

Hogyan éltétek meg a felmérőket?

EZT OLVASTAD MÁR?  Interjú Karsai Mirjammal, a PTE szőlészeti-borászati kutatóintézet borászával – avagy milyen is a pécsi bor

Cserpán Virág: Mindig is izgulós típus voltam, de ennek ellenére mind az oktatók, mind a hallgatók, akik a segítséget nyújtottak számomra, nagyon segítőkészek és kedvesek voltak. Visszagondolva, feleslegesen izgultam ennyit.

Telek István: Izgalmas volt, egyedül a biológia felvételin izgultam nagyon. Ám, az egész gyakorlati vizsga napot izgatottan éltem meg. Arra számítani kell viszont, hogy nap végére elfárad az ember. Visszagondolva, a reggelim bőségesebb is lehetett volna. 

Benkő Bálint: Abszolút pozitívan éltem meg, hiszen rengeteg sportban teljesíthettem az elvárt szintet és felmérhettem képességeimet ezalatt. Rendesen el is fáradtam a végére, de egy ilyen nap teljesen kibírható.

Ha valakinek nincsen olyan mértékű sportági múltja (versenyzői, edzői végzettség stb.), milyen eséllyel nyerhet felvételt?

Benkő Bálint: Ahhoz, hogy valaki sikeres felvételt nyerjen akár edző, akár testneveléstanár szakon, széleskörű mozgáskultúrával kell rendelkeznie. Edző képzésen igen, de osztatlan tanár szakon nem elegendő egy-két sportból kiemelkedőnek lenni, mindenből megfelelően kell teljesíteni. Sok-sok gyakorlással és elköteleződéssel a csekélyebb sportmúlttal rendelkező diákok is esélyt kaphatnak a felvételre. Azonban azt érdemes megjegyezni, hogy a pályaalkalmassági vizsgához képest az egyetemen sokkal keményebb megmérettetésekre is számítani kell.

Mit ajánlotok leendő edző és testnevelő tanár szakos hallgatóknak, hogyan készüljenek fel erre a megmérettetésre?

Cserpán Virág: Az egyetem által kiküldött témaköröket érdemes átolvasni, a saját sportághoz mérten. A biológia írásbeli vizsgára célszerű rendesen felkészülni. Ami fontos, hogy ne izguljanak!

Telek István: Lelkileg, szellemileg, és testileg is ajánlom, hogy készüljenek fel erre a két napra. Csak annyi jó tanácsom van, hogy legyenek kitartóak!

Benkő Bálint: Mindenféleképpen gyakoroljanak, majd teljesítsék az összes feladatnál legalább alapszinten az elvárásokat, hogy ne érjen senkit meglepetés. A gyengébb területeket pedig célszerű hetente többször is fókuszban tartani és fejleszteni, hiszen nem egyik napról a másikra tud az ember fejlődni egy-egy sportágban.

1 thought on “Felvételi vizsga edző és testneveléstanár szakon? – Interjú Benkő Bálinttal, Cserpán Virággal és Telek Istvánnal

Comments are closed.