Felvételi elsőre… vagy másodjára

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Életünk folyamán rengeteg olyan döntést kell meghoznunk, amely nem egyszerű, nem hagy minket éjszakákon át nyugodni és rengeteg ideig kételkedünk benne, hogy vajon jól döntöttünk e.
Így van ez a tovább tanulással is, amely egy fiatal felnőtt életének meghatározó része, hiszen azzal kapcsolatban kell döntenie, igencsak fiatalon, hogy mivel szeretne majd a későbbiekben foglalkozni. Nem igazán ajánlatos rosszul döntenie, ha olyan szakmát szeretne választani, melyet csak több éves tanulással képes elsajátítani.
Aztán ott van az érettségi és a felvételinek a terhe, amely majd kemény fél év után ad a diákoknak megnyugvást.

Tisztában vagyok vele én is, hogy mennyire nehéz, hiszen Te, aki most ebben a cipőben vagy, ugyan annyira lelkesen várod a végét, amennyire én vártam két éve és sajnos egy éve is.
Milliószor hallhattad már azt a klisé mondatot, hogy „minden okkal történik”. Iszonyat nyálasnak tűnik és mikor ezt valaki kimondta nekem, legszívesebben az arcába nevettem volna és faképnél hagytam volna, mert nem hittem benne, de most már hiszem, hogy ezért történt minden úgy, ahogy.

Én is végig jártam azt az utat, amit most te.
Tudom, hogy mennyire nehéz jól tanulni a 4 év alatt, mindenben helyt állni, eleget aludni, sportolni és mindezek mellett még a családra és barátokra is időt fordítani. Fontos, hogy el kell mélyíteni a tudást, amit órákon megszerzel, hiszen a felszínességgel mit értnél el egy történelem érettségin, ahol bizony tudni kell azt a rengeteg évszámot.
Tisztában vagyok vele, milyen letenni egy előrehozott érettségit 11. osztályban, amikor ott van a választás fontossága, hova akarsz jelentkezni és az év végének terhe, amelynek jegye már bele is számít a felvételi pontszámításba. Rettentő nehéz.
Aztán elérkezik az érettségi, amikor úgy érzed, hogy semmit sem tudsz, minden erőd elszáll, amikor a kezedbe veszed a tollat és meglátod a rengeteg matek feladatot, vagy a sorakozó betűket, szavakat az irodalom szövegértésnél. Minden egyes nap úgy jössz ki az iskolából, mintha csatába indultál volna reggel, de ez így van rendjén, hiszen a saját magad harcát vívtad meg ma is.
Aztán eljön a rettegett nap. Amikor már tudod, hogy mennyi pontod van, mennyi volt a tavalyi felvételi ponthatár. Ott állsz remegő kezekkel és csak könyörögni vagy képes, mert még csak el sem tudod képzelni mi lenne, ha…
Nem vettek fel.

EZT OLVASTAD MÁR?  "Az esszétémák szerencsére eléggé barátiak voltak..." - Ilyen volt a középszintű töriérettségi 2020

Úgy érzed mindennek vége, hiszen az eddigi 4 éved munkáját egy egyszerű mozdulattal dobhattad a kukába. Pokoli érzés közölni mindenkivel, aki kérdezi, hogy mi is az eredmény, olyan mintha egy egész világnak okoznál csalódást, látod a szemükben, hogy szánakoznak és te is sajnálod magadat, pedig nem kell.
Utólag visszagondolva, én sem tudtam elképzelni mit fogok kezdeni magammal, hiszen ez volt minden álmom, pedig az az 1 év kihagyás rengeteg mindent adott nekem és neked is adhat.

Kezdj el tanulni egy szakmát. Több száz olyan képzés létezik országszerte, melyet röpke pár hónap alatt elvégezhetsz és akár iskola mellett is később tudsz benne dolgozni, így az életed során mindig lesz a tarsolyodba valami, amit feltudsz használni.

Végezz el egy nyelvtanfolyamot és tedd le a nyelvvizsgát, amelyet már olyan régen tervezel. Mindenkinek van egy számára kedves nyelv, amelyet örömmel hallgat akár zenéken, filmeken keresztül is. Ha az iskolában tanultál valamit, akkor használd ki, csinálj meg egy kurzust és tedd le a középfokú nyelvvizsgát, melyet a későbbiekben nagyon megfogsz köszönni magadnak, hiszen a diploma megszerzése már a nyelvvizsgára épül, illetve nagyon sok olyan munka van, amelynek feltétele egy beszélt idegen nyelv.

Próbáld meg újra az érettségit, hiszen mit is veszthetsz vele? Akár egy emeltet, akár azt, ami nem sikerült annyira fényesen és talán ez is elég lehet ahhoz, hogy a következő évben már te is gólyának mondhasd magad.
Nekem mindig azt mondták, hogy 3 a magyar igazság és ezt az elvet követve én háromszor mentem el érettségizni annak érdekébe, hogy felvegyenek az adott egyetemre.

Azonban ezt az egy évet nem muszáj csak a tanulással töltened, próbáld ki magad a munka világában, álld meg a helyed egy teljesen új környezetben, ahol már nincsenek tanárok, akik terelgessenek. A lelkednek talán ez kell ahhoz, hogy érezze, mi a helyes és merre kell tovább haladnod majd a későbbiekben.

 

Végül de nem utolsó sorban jelentkezz újra és légy részese egy olyan egyetemi életnek, amelyről mindig is álmodtál!

1 thought on “Felvételi elsőre… vagy másodjára

Comments are closed.