Fájdalomcsillapító és alkohol – mit lehet és mit nem?

+1
1
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

Itt a fesztiválszezon és a többnapos rendezvényeken akarva-akaratlanul is előfordulhat, hogy az előző esti buli következményeként jelentkező macskajajt egy jó fájdalomcsillapítóval akarjuk elnyomni a partizás mihamarabbi folytatása érdekében. Azonban ez nem feltétlenül jó ötlet.

Na de nézzük meg először is mi történik a szervezetünkben az alkohollal és a gyógyszerrel 

Az alkohol legnagyobb mennyiségben a vékonybél kezdeti szakaszán szívódik fel, de kis mennyiségben a szájüregben, nyelőcsőben, illetve a gyomor és vastagbél nyálkahártyáján keresztül is bekerülhet a véráramba. A vérben lévő alkohol kb. 2-10 százaléka változatlan formában távozik a tüdőből a kilélegzett levegővel (ezt használják ki a szondáztatás során rendőri ellenőrzéseknél), a vizelettel és az izzadsággal. Az alkohol jelentős részét a szervezetben a máj fogja hatástalanítani, ez a folyamat pedig több útvonalon keresztül is történhet. 

fajdalomcsillapito_es_alkohol

Az egyik út, hogy az alkoholt a májsejtek az ún. alkohol-dehidrogenáz enzim segítségével acetaldehiddé bontják, amely azonnal tovább alakul ecetsavvá. 

Azonban, ha nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztunk, akkor már egy másik útvonal is aktiválódik és működésbe lép az endoplazmás retikulumban található CYP2E1 (széles specifitású monooxigenáz) és ez fogja végezni az alkohol acetaldehiddé alakítását. A CYP2E1 a citokróm-P450 enzimcsalád tagja és az alkohol-dehidrogenázzal ellentétben indukálható. Normális esetben az alkohol átalakításának kb. 30%-át, indukált állapotban 65-70%-át ez az enzim végzi.

A harmadik útvonal a kataláz enzimnek tudható be. Ez az enzim hidrogén-peroxid segítségével oxidálja az alkoholt, ennek következtében pedig acetaldehid és két vízmolekula keletkezik. Kis jelentőségű útvonal, az összes alkohol maximum 5-10%-ának átalakításáért felelős.

A gyógyszerek lebontásával kapcsolatos kulcsfontosságú enzimcsalád az citokróm-P450 enzimcsalád. Ez több száz különböző enzimet foglal magába, és rengeteg kémiai anyag lebontására képes, többek közt az előbbiekben is említett etil-alkohol lebontására is (CYP2E1). 

fajdalomcsillapito_es_alkohol

Igazából el is érkeztünk az alkohol-gyógyszer interakciók kialakulásához, mivel az etil-alkohol befolyásolni fogja a citokróm-P450 rendszert, mégpedig úgy, hogy növelni fogja a teljesítményét, ergo nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása az enzimeket indukálja, azaz egységnyi idő alatt nagyobb munkára képesek. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ugyanazon mennyiségű gyógyszer rövidebb idő alatt bomlik le, tehát a terápia hatásosságához szükséges gyógyszerkoncentráció a vérben vagy ki sem alakul, vagy a kelleténél rövidebb ideig áll fenn. Így a gyógyszer hatása nem érvényesülhet.

fajdalomcsillapito_es_alkohol

Az alkohol tehát befolyásolja azon készítmények hatását, melyek a citokróm-P-450 enzimrendszer útján bomlanak le. Gyakorlatilag minden betegségcsoport gyógyszerei közt találunk olyat, amely ezen az úton inaktiválódik és lebomlik. Minden esetben olvassuk el a gyógyszeres dobozban található betegtájékoztatót!

De mit vehetünk be, ha nagyon muszáj?

A fájdalomcsillapítók esetében elméletileg nem okoz nagy gondot, ha alkohollal vegyítik, de inkább csak ha ibuprofen-tartalmú gyógyszerről van szó. Más esetben viszont drasztikusan felerősödhet az alkohol hatása, és nem utolsósorban toxikus is lehet a májra.

Az alkohol és az ibuprofen egyaránt irritálja a gyomor és a belek falát kinek erősebben, kinek gyengébben. Azonban, ha a kettőt egy időben keverjük, olyan mellékhatásokat generálhatunk, amelyek súlyossága az enyhe és a súlyos között változik, attól függően, hogy az illető mennyi alkoholt fogyasztott. Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) szerint általában biztonságos a fájdalomcsillapítók, köztük az ibuprofén használata kis mennyiségű alkohol fogyasztása esetén. Itt a hangsúly a kis mennyiségű alkoholon van, ez természetesen a legtöbb ember számára egy fesztivál kellős közepén tarthatatlan, de valamit valamiért. 

fajdalomcsillapito_es_alkohol

Lényegében, ha időnként beveszünk egy-egy ibuprofen hatóanyagú fájdalomcsillapítót, például fejfájásra, akkor 4-6 óra után anélkül ihatunk alkoholt, hogy komolyabb probléma lenne belőle (tehát célszerű pár órát hagyni a gyógyszer beszedése és az első pohár alkohol között). Viszont, ha naponta több tablettát is beveszünk, akkor lehetőleg ne igyunk, hogy ne terheljük meg nagyon a gyomor nyálkahártyáját.

Ibuprofen tartalmú gyógyszerek például: Advil, Algoflex, Nurofen.

Az acetaminofen (paracetamol) hatóanyagú fájdalomcsillapítók szintén gyakoriak. Ez a hatóanyag található például a Coldrex-ben, a Neo Citran-ban, Panadol-ban, Rubophen-ben. A hatásmechanizmusuk azonban eltérő, ugyanis ezek a májunkra is terhet rónak, tehát, ha a szedésük mellett alkoholt is fogyasztunk, egy olyan enzim is működésbe léphet, amely megnöveli a máj károsodásának mértékét.

Alkoholfogyasztás kánikulában

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a nagy melegben a legjobb megoldás egy jó hideg sör vagy egy fröccs. Tény, hogy az első hűvös kortyok felüdülést hozhatnak, azonban egy idő után intenzívebben fogjuk érezni a meleget. Ez köszönhető az alkohol értágító hatásának, vagyis a hő könnyebben jut el a bőr felszínére és előfordulhat, hogy szervezetünk nem tudja hatékonyan szabályozni a testhőmérsékletünket, így a túlhevülés és hőguta rizikója is megnő.

fajdalomcsillapito_es_alkohol

Az alkohol emellett vízhajtóként is működik, ami kiszáradásközeli állapotot is előidézhet súlyos esetben.

Természetesen, nincs semmi akadálya annak, hogy alkoholt is igyunk, csak ezt tegyük kellő tudatossággal, odafigyelve. Az alkohol mellé mindig legalább kétszer annyi tiszta vizet is igyunk, lehetőleg ne akkor kezdjünk alkoholos italokat inni, amikor a legnagyobb a meleg! Várjuk ki ezzel a kora estét, amikor már egy kicsit enyhül az idő.

 

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, kiemelt

Képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5