„EZT SOHA NEM LEHET MEGUNNI, MERT MINDIG MÁS TERÜLETEN KELL ALKOTNOM.” – INTERJÚ HUSZTA DÓRA KERÁMIATERVEZŐ IPARMŰVÉSSZEL

Mi a véleményed?
+1
1
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1

A Pécsi Tudományegyetem – Művészeti Kar jelenleg a Zsolnay Kulturális Negyedben található. 2010-ben indult el a kerámiatervezés BA szak, az akkor még egy szobrászműhelyként működő kis helységből. Azóta persze sok fejlődésen ment keresztül a tanszék, mesterképzéssel egészült ki, valamint angol nyelvű képzések is színesítik. 

Néhány éve a kezdetben kerámiatervezés BA szak, tárgyalkotás alapképzési szakká alakult. Tavaly ősszel ötvös és üvegtervező specializációkkal bővült. Idén szeptembertől pedig divat- és textiltervezés specializációval egészül ki – a Pécs szerintem egyik legszebb környezetében elhelyezkedő kar.

Ahhoz, hogy valaki elkezdje ezt a szakot, érdemes végig menni, milyen is itt az egyetemi élet, mik azok a fontos tanácsok, amit érdemes megfogadni és hogy egyáltalán egy olyan személytől kapjunk információt, aki már elvégezte ezt a szakot. 

Interjúm során Huszta Dóra kerámiatervező iparművésszel beszélgettem, aki már a mesterképzést is elvégezte az Művészeti Karon és aki sok fontos információval látott el engem, valamint persze Titeket, akik lehet, hogy épp Dóra szavai miatt döntötök majd úgy, hogy a tárgyalkotás szakot választjátok.

Ha jól tudom már általános iskolás korod óta foglalkozol a művészettel, a kerámia végigkísérte egész gyerekkorod. Mi az, ami megfogott ebben a művészeti ágban?

Huszta Dóra: Igen már azóta a kerámiával foglalkozok, már ott elkezdtem kerámia és rajz szakkörre járni. Emlékszem vittek mindenféle rajz versenyre, amiket a különböző általános iskolákban rendeztek meg. Imádtam! 

Talán a legjobban, ami megfogott, hogy egy kézzel fogható tárgyat tudtam a saját két kezem munkájával megteremteni – a semmiből. Nem semmi, ugye?  A mai napig ezt imádom a legjobban a munkámban, és az emberek arcán a kíváncsiságot és örömet, amikor rátalálnak valamire a munkáim között, ami aztán az életük/otthonuk részévé válik. 

2013-ban amikor elkezdtél tanulni Pécsett, akkor még kerámiatervező szakként működött a mostanra tárgyalkotás szakká alakult képzés. Miért pont a pécsi iskola mellett döntöttél?

Huszta Dóra: Megmondom őszintén, megtetszett az épület külseje mikor nyílt napon voltam. Akkor láttam először élőben a Művészeti Kart. Tudtam, hogy Budapesten nem szeretnék élni, sem ott egyetemre járni, így a legjobb döntés Pécs volt. Modern, szinte új épületben, jól felszerelten, a szakmában elismert tanárokkal, ki ne szeretne itt tanulni? 

Milyen tapasztalataid voltak az első évben mikor neki vágtál az egyetemi életnek itt Pécsett?

Huszta Dóra: Mikor elsőévesként bekerültem az egyetemre, mindenre olyan idegenként tekintettem, és azt gondoltam nem vagyok normális, hogy eljöttem 220 km-re az otthonomtól, de talán már egy hét elteltével komfortosan mozogtam. Pécs egy nagyon élhető város, barátságos és családias. Pezseg, de egyáltalán nem a nagyvárosi nyüzsihez hasonló, sokkal közvetlenebb. 

Milyen nehézségűnek értékeled a pécsi képzést?

Huszta Dóra: Az egyetem és a felnőtt élettel teljesen megfelelő párhuzamot lehet vonni. Ha valaki úgy megy egyetemre, hogy szereti, amit csinál, és érdeklődik a szakmájával kapcsolatos területek iránt is, mert manapság már nem mindig elég, ha az ember csak a szakmájában jártas – akkor nem nehéznek mondanám a pécsi képzést, hanem zsúfoltnak-ebből adódott a nehézsége is. Elvárás mindig volt, rengeteg elméleti és gyakorlati órám volt, és nem volt könnyű minden tantárgyból jó eredményt szerezni. Rengeteget kellett olvasni, kutatni, másrészről viszont ott voltak a tervezési feladatok, amit aztán el kellett készíteni. Folyamatosan idő hiányban szenvedtem, de idővel megtanultam, hogyan osszam be az időmet. Így lehetett csak boldogulni az órák és feladatok tengerében. 

Az alapképzés után elvégezted a mesterképzést is. Mit kezdtél 5 év egyetemi élet után? Tanultál még, vagy neki vágtál a nagybetűs életnek?

Huszta Dóra: Tanultam tovább. Elvégeztem a design- és vizuálisművészet tanári szakot, ami egy év kőkemény elméleti és két iskolai gyakorlatot takar. Szerintem a diplomafélévemhez tudnám hasonlítani ezt a két tanár szakon töltött félévet. Nagyon sok elméleti tantárgyam volt, és aztán a második félévtől az elméleti órák mellett, még tanítási gyakorlatot is kellett csinálnom, egy általános- és egy középiskolában. Ezeket nagyon élveztem, nagyon szeretem a gyerekeket tanítani, foglalkozni velük. Ezért is szerettem volna elvégezni a tanár szakot, mert a későbbi terveim között szerepel a tanítás. 

Milyen lehetőségei vannak azoknak, akik elvégzik az alap, majd esetleg később a mesterképzést is?

EZT OLVASTAD MÁR?  A világ túlnépesedése

Huszta Dóra: Mennek tovább tanár szakra, vagy a doktori képzésre, ami 4 év. Ezek elvégzése után, az ember már az általános iskolától a középiskolán át az egyetemig bárhol taníthat.  Csinálhat saját vállalkozást, különböző területről jövő szakemberekkel csoportosulva, létrehoz egy designstúdiót, a mi szakmánk rengeteg területtel van kapcsolatban – a lakberendezésen keresztül, a formatervezésen át a szobrászattal, belsőépítészettel, vagy éppen a kerttervezéssel. Sok porcelánmanufaktúra keresi a friss szellemiségben lediplomázott alkotókat is, iparművészként és kreatív munkatársként akár.

HUSZTA DÓRA MUNKÁJA: A CSEH FIRST LADY-NEK KÉSZÜLT NYAKÉK

Te mivel foglalkozol jelenleg?

Huszta Dóra: Hat évnyi egyetem után nagyon vártam, hogy végre a saját álmomat is megvalósítsam, ami egy stúdió volt. Így hoztam létre a ZHORIA KERÁMIA STÚDIÓ néven ismert kisvállalkozásomat, ami egy pályázat keretén belül valósulhatott meg. Két fő vonalon fut a vállalkozás: az egyik a hölgyek számára készült porcelán ékszerek, illetve a lakberendezési használati- és dekortermékek vonala. Készítek egyedi megrendeléseket, amire egyre nagyobb igényt tartanak a vásárlók is. Főleg azok az emberek keresnek meg, akik valami különleges terméket szeretnének, akár saját otthonukba, akár szeretteiknek meglepetésként. Virágboltokkal is szoktam együtt dolgozni, esküvői vendég- és nászajándék miatt is szoktak hozzám fordulni. Ezt szeretem a legjobban a munkámban – soha nem lehet megunni, mert mindig más területen kell alkotnom. 

HUSZTA DÓRA MUNKÁJA: PORCELÁN PLASZTIKA- MESTER DIPLOMA 2018

Az iskola elvégzése után volt jó pár szakmai munkád. Mik a legkedvesebbek számodra?

Huszta Dóra: Ez még mesterképzésen történt. A pécsi Rektori Hivatal kért fel, hogy készítsek az egyetemre érkező magas presztízsű hölgyek számára porcelán nyakékeket. Többek között a spanyol nagykövet asszony részére és a cseh first lady-nek is készítettem nyakéket. Illetve besegítettem Prof. dr.  Nagy Mártának egy szakmai munkájába, amikor a Rektori Hivatalnak készítette az úgynevezett „Akadémikusok Falát” – gyönyörű lett.  Ezek a legkedvesebbek számomra.

HUSZTA DÓRA MUNKÁJA: EOZIN MÁZAS PLASZTIKÁK, ZSOLNAY-SZIMPÓZIUM

Végezetül kiknek ajánlod ezt a szakot?

Huszta Dóra: Ez a szak olyan embereknek való, akik imádnak alkotni, az alkotás gondolatával kelnek fel reggel és fekszenek le este. Ez egy hivatás, komolyan kell venni. Sajnos azt látom, hogy az emberek nem mindig tudják hova tenni a művészeti kart, idegenkednek talán tőle. Itt funkcionális, használható termékek kerülnek ki a diákok kezei közül – persze vannak képzőművészeti jellegű feladatok is, pont azért, hogy a diákok megtanulják a „dobozon kívüli gondolkodást”.  Néha nem minden fekete vagy fehér, ezért is kell ezt a fajta kreatív gondolkodásmódot fejleszteniük, akik itt tanulnak. 

Van lehetőség kooperációban dolgozni egy-egy feladaton más szakon tanuló diákokkal, ami az emberi kapcsolatok, és a kommunikáció miatt is nagyon fontos. Ezt a szakot, a létrehozni vágyó, kreatív gondolkodásmódú, barátságos és kommunikatív embereknek ajánlom, akik főállásban szeretnének foglalkozni a szakmájukkal, amit az évek során megszereznek majd. Ez a szak valóban arra tanít, hogyan gondolkozz az egyetem után az életben, ha valami nem sikerül, akkor le kell vonni a konklúziót és folytatni tovább.

Ha bővebben elmélyülnétek Dóra munkáiban, akkor ide kattintva megtehetitek.

A pécsi képzésről pedig bővebb információkat ide kattintva érhettek el: