jakabhegyi_kollegium

Ezért válaszd a Jakabhegyi kollégiumot!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A kollégiumok mindig is egy olcsó alternatívának számítottak a diákok körében, ha továbbtanulásra adták a fejüket. Egyszerűen el kell fogadni, hogy nem mindenkinek van lehetősége albérletet fizetni, esetleg nem is akar, mert jobban szereti a társaságot, amiből bizony a kollégiumokban nincs hiány. 

Amikor júliusban megkapjátok a várva várt felvételi értesítést, nyilván lakhatás után néztek. Sajnos én is tudom, hogy milyen ez, amikor segítség nélkül belecsöppen valaki ebbe az egészbe, az elérhető anyagok nem elégségesek, és semmiről nincs fogalma az embernek. Ezért mi, a Pécsi Egyetemisták Magazinjánál megkönnyítettük a dolgotokat, írtunk minden egyes kollégiumhoz egy bemutatást, amelyet az oldal jobb felső sarkában lévő keresés gombbal találhattok meg. A következő szavakra kell rákeresnetek: Szalay, Szántó, Boszorkány, Laterum.

Ebben a cikkben szeretném bemutatni a Jakabhegyi kollégiumot, amelynek én is lakója voltam, mielőtt – megint – beütött a vírus.

Elhelyezkedés 

Talán a legfontosabb szempont az elhelyezkedés. Mindenkinek kényelmesebb 5 percet sétálva beérni a karra, mint buszozni 10 percet, amit le lehet késni, a bérlet sem olcsó, illetve ilyen időszakban nem is túl higiénikus. Az sem hátrány, ha a közelben ott van minden üzlet és bolt, amire szükségünk lehet. A Lidl egy kellemes sétára található, illetve Sparból is van 2 egy köpésre. Ezek alapján javasolt a kollégium keresésénél ezt a szempontot venni fő prioritásnak. A Jakabhegyi ebben a tekintetben tehát egyszerűen verhetetlen. 5 perc sétára van a BTK-TTK épület és az ÁOK, ezen karok tanulóinak valószínűleg ez a legjobb választás. Na meg persze az sem elhanyagolható tény, hogy a felsőbb emeletekről rá lehet látni az egész városra, ami elképesztően szép. 

jakabhegyi_kollegium

Felszereltség

Egy fontos kifejezés, amelyet tisztáznunk kell, ha kollégiumokról van szó, az a blokk. A blokk maga a „lakás” egy kollégiumban, amelyben 2 szoba található. Ezek a szobák lehetnek 2×3, illetve 2×2 fősek. A 2×3 fős blokkok nyilván nagyobbak és jobban felszereltek. Ilyen a Jakabhegyi is. Hogy mit is jelent ez? Amint belépünk a blokkba, van egy hosszú „folyosó”, amit nevezzünk előtérnek. Itt van az ebédlőasztal, a konyhabútorok, a hűtő, a tűzhely és a mosogató. Ahogy látjátok, így el sem kell hagyni a blokkot, ha esetleg főzőcskézni szeretnétek, vagy ha áthívni lenne kedvetek valakit egy kellemes csevejre. A 2×2-es blokkokban értelemszerűen nincs konyha. A mosást mindegyik kollégiumban egy külön helyiségben lehet megoldani, ami bejelentkezés alapján működik.

A szobák – ahogy korábban írtam – kettő- és háromágyasak lehetnek. A háromágyasak a kettőhöz képest hatalmasak, van középen egy nagy és üres tér is, ahol akár táncolni is tud több ember. A kettőágyasnál ezt nem lehet elmondani, csupán egy szűk „út” van a kettő ágy és íróasztal között. Továbbá mindegyik – kettő- és háromágyasban – blokkban található fürdőszoba, illetve vécé. 

Az egyetlen hátránya – ha nem ismerősökkel fogtok össze a felvételt követően -, hogy nagyobb esély van kifogni egy rendetlen, későn és zajongva hazaérő szobatársat. 

Közösség

Létezik egy csoport, amelynek neve „Jakabhegyi get together!”. Erre a beköltözéskor mindenkinek alaposan felhívják a figyelmét. Ajánlott belépni, ugyanis ebben segítik egymást a kollégium lakói. Ha szükséged van valamire, legyen az habverő, töltő, kis liszt, csak kiírod, pár percen belül a sok száz lakó közül már valaki jelzi is, hogy melyik szobába lehet menni érte.

Árazás

A mai albérletárakat elnézve nem csoda, ha ez egy kritikus pont mindenki számára. Azonban nem kell félni, teljesen diákbarátra van kialakítva. 2020 őszi félévében a lakhatás havi összege 9320 forint volt, ami egy ekkora nagyvárosban igazán testvériesnek mondható annak tekintetében, hogy nincs kaució, nincs rezsi, illetve fel van szerelve. Annyi az egyedüli „kellemetlenség”, hogy szeptember 22-ig be kell fizetni az október hónapot is. 

Összesítve tehát a Jakabhegyit saját tapasztalataim alapján a BTK-TTK, illetve az ÁOK hallgatóinak ajánlanám. A jó elhelyezkedés, szép kilátás, kiváló felszereltség mind biztosítják az ott lakó diákokat, hogy a legjobb döntést hozták. 

 

 

Képek forrásai: 1, 2

 

1 thought on “Ezért válaszd a Jakabhegyi kollégiumot!

Comments are closed.