Ez volt 2020-ban a 10 legnépszerűbb könyv a pécsi egyetemisták szerint

Mi a véleményed?
+1
3
+1
1
+1
1
+1
1
+1
+1
+1

A 2020-as év senkinek nem volt a kedvence és szinte mindenki az új (és remélhetőleg sokkal jobb) év kezdetét várta. Azonban vannak dolgok, amik javítanak a bezártság okozta rossz hangulatunkon, így a Pécsi Egyetemisták Magazinja összegyűjtötte az olvasók által legkedveltebb sorozatokat, könyveket és slágereket. Előző cikkünkben a tavalyi év 10 legjobb slágeréről olvashattok, míg most megismerhetitek, hogy 2020-ban mely 10 könyv volt válaszadóink kedvence.

10.: Barack Obama: Egy ígéret földje -Elnöki memoár

A 10. helyen Barack Obama elnöki éveiről szóló megemlékezése található. Az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnöke a tavalyi évben megjelent könyvében részletesen bemutatja a tanulmányait, a politikai pályafutásának kezdetét és azt, hogy miként válhatott az USA első afroamerikai elnökévé. Emellett a könyv betekintést enged az Egyesült Államok akkori belpolitikájának és nemzetközi diplomáciájának alakulásába, valamint az olvasó megismerheti az elnöki hatalom lehetőségeit és korlátait is. Barack Obama őszintén ír mind a politikai ellenfeleiről, mind arról, hogy felesége és 2 lánya hogyan élték meg a Fehér Házban töltött éveket. Karácsonyra én is megkaptam ezt a könyvet és bár eddig csak a bevezetőjét olvastam, biztos vagyok benne, hogy az egyik kedvencem lesz.

9.: Montse Linde – Ivan Tapia: A nagy pénzrablás – A professzor naplója – Menekülő könyv

Listánk 9. helyét Montse Linde és Ivan Tapia krimije foglalja el. A történet középpontjában 2 férfi áll, Sergio Marquina, a Professzor és Jero Lamarca. Sergio még fiatalkorában ismerte meg Jerot, akivel a Sebastiáni San Juan de Dios kórházban töltött évek alatt kötött szoros barátságot. A 2 fiatal kölcsönösen segítette egymást átvészelni a nehéz napokat. Míg Sergio fejtörőket talált ki Jero számára, hogy elterelje a figyelmét a betegségről, addig Jero megtanította Sergiot papírmadarakat hajtogatni.  Állami Pénzverde kirablását követően Jero egy csomagot kap, melynek tartalma egy aláírás nélküli levél, egy füzet, egy lakattal lezárt kis doboz, egy fénykép, egy Dali maszk és egy piros papírmadár. Ezek után Jero biztos benne, hogy valahol odakint Sergio elrejtette számára a zsákmány egy részét, hogy új életet kezdhessen. Nincs más dolga, mint követni a nyomokat, hogy megtalálja az elrejtett dolgokat.

8.: J.K. Rowling: Az Ickabog

J.K. Rowling neve a Harry Potter könyvek alapján lehet ismert. Nem csoda, hiszen a bestseller-sorozat hatalmas sikereket ért el és az írónőnek is lényegében ez hozta meg a világhírnevet. Azonban most az olvasóink egy másik regénynek szavaztak bizalmat, ami a jelek szerint valóban említésre méltó. A könyv leírása gyermekkori meséink hangulatát idézi fel. A történet helyszíne Duskáldia, amely egy gazdag és csodaszép ország. Élén a nagyhatalmú király uralkodott, a birodalomban szinte minden tökéletes volt, kivéve Lápföldét. A hűvös, északi területen a régi rege szerint a félelmetes Ickabog tanyázott. Bár sokan nem hittek benne, de vajon tényleg nincs a legendának valóságalapja?

Ha elolvasod, megtudod.

7.: Tóth Máté: Hát téged meg ki kérdezett?

A hetedik helyen Tóth Máté első könyve áll. Szerintem mindannyian ismerünk legalább egy (ha nem több) Tibi atya mémet, amely zseniálisan bemutatja mindennapi problémáinkat. A „Facebook-pap” megálmodója Tóth Máté azonban saját közösségi oldalain is rendkívül híres, ahol a vicces Tinder-beszélgetéses posztoktól kezdve komoly társadalmi kérdésekben is állást foglal. A Hát téged meg ki kérdezett főleg a közösségi média tudatos használatáról szól, hogy ne higgyünk el mindent, ami a Facebookon vagy Instagramon látszólag tökéletesnek tűnik.

6.: Stephenie Meyer: Midnight sun

Az Alkonyat könyvsorozat írójának legújabb könyve Edward szemszögéből mutatja a vámpírokról szóló híres regény eseményeit. A történetben a Bellával való találkozás mellett Edward múltját és személyiségét is jobban megismerheti az olvasó. Vajon a fiú együtt lehet úgy a szerelmével, hogy nem sodorja bajba?

5.: Sarah J. Maas: Föld és vér háza

A lista 5. helyét Sarah J. Maas: Föld és vér háza című regénye foglalja el. Főhősünk, Bryce Quinlan korábbi tökéletes élete egy pillanat alatt megváltozott. Egy démon megölte a legjobb barátait, így teljesen magára maradt.  Annak ellenére, hogy a tettes börtönben van, a gyilkosságok folytatódnak, és Bryce hirtelen egy nyomozás kellős közepén találja magát. Célja, hogy a barátai miatt bosszút álljon. Megismeri Hunt Athalart, a hírhedt bukott angyalt, akinek kényszerből meg kell gyilkolnia a főnöke ellenségeit. Hunt ajánlatot kap: ha segít Bryce-nak megtalálni a gyilkost, akkor visszaszerezheti a szabadságát. Sarah J. Maas egy másik sorozatáról nálunk is született cikk, ezt ide kattintva érheted el.

4.: Fördős Zé: Megúszós kaják 2.

Fördős Zét legtöbben a Konyhafőnökből ismerhetjük. Már 5 szakácskönyvet írt, amelyekről rendkívül pozitív visszajelzések érkeztek. A Megúszós Kaják második részének is az a célja, hogy akár rövid idő alatt is nagyszerű ételekkel varázsoljuk el a szeretteinket és persze magunkat is. A változatos receptekkel teli könyvben mindenki megtalálhatja a számára kedvező fogás elkészítését.

3.: Mucsi Zoltán -Bérczes László beszélgetőkönyve

A dobogó harmadik helyén egy rendkívül neves magyar színészről szóló könyv található. A beszélgetésből megismerhetjük Mucsi Zoltán életútját, hogy szakmunkástanulóból hogyan vált híres színésszé, aki számos televíziós műsorban és színházi darabban szerepelt. Mindemellett arra is fény derül, hogy a forgatásokat és próbákat hogyan tudta összeegyeztetni a családi életével.

2.: Dezső András: Magyar kóla -A kokain útja Magyarországon

Az olvasóink szavazatai alapján Dezső András Magyar kóla -A kokain útja Magyarországon című műve lett az ezüstérmes. A volt indexes oknyomozó-újságíró ebben könyvben részletesen feltárja, hogy milyen mértékben van jelen a kokainkereskedelem Magyarországon.  A szerző választ ad arra is, hogy hazánkban kiknek a körében népszerű a kokain, hogyan dolgozik egy magyar kokainnagykereskedő vagy egy díler. Emellett megismerhetjük az első magyar kokainkirály történetét is.

Aki kíváncsi rá, hogy milyen is a „magyar kóla”, annak ez a könyv tökéletes lesz.

1.: Meseország mindenkié

A lista első helyét szintén egy magyar könyv foglalja el. A Meseország mindenkié tizenhét kortárs szerző meseátiratát tartalmazza, a legkülönbözőbb adottságokkal, tulajdonságokkal bíró szereplők történetének bemutatásával. Többek között olvashatunk Picur Pannáról, a roma kislányról, aki rátalált Tündérkirályfira, Vas Laciról, az elhagyott és örökbefogadott fiúról idős szülőkkel, Kaineuszról, a fiúvá változott lányról, Rózáról, aki korán elvesztette édesanyját és szenvedélybeteg apjával él együtt és hercegről, aki egy másik herceg mellett találja meg a boldogságot. A könyv célja, hogy bemutassa, hogy mindannyian különbözőek vagyunk és bár más életutat járunk be, az egymás iránti szeretet összeköt bennünket. Voltak olyan politikai szereplők, akik megpróbáltak „fellépni” a kötet elterjedése ellen, azonban mindez az ellenkezőjét váltotta ki: szinte villámgyorsan elfogyott a könyvesboltok polcairól az említett könyv és a Pécsi Egyetemisták Magazinjának olvasói szerint is a Meseország mindenkié volt 2020-ban a legjobb olvasmány.

Úgy gondolom, hogy nagyon jó könyvek kerültek fel a Top 10-es listára, hiszen a fantasy világától kezdve komoly társadalmi kérdéseket feszegető művek is az olvasók kedvencei. Az is örömmel tölt el, hogy 5 magyar olvasmány is benne van az összeállításban, ráadásul a dobogós helyeket elfoglalva. Bár sokszor kevés időnk jut a kikapcsolódásra, ha tehetjük, mindenképpen néha olvassunk el egy-egy könyvet, hiszen ezáltal kiszakadunk a szürke hétköznapokból és a tudásunkat/világképünket is bővíthetjük.

A Top 10 slágert ide kattintva, a Top10 sorozatot pedig ide kattintva érheted el.

EZT OLVASTAD MÁR?  Elkezdődött a Pécsi Ünnepi Könyvhét

Forrás: Libri.hu, shop.humbakmuvek.hu, 21.szazadkiado.hu