Ez történt idén: október

Mi a véleményed?
+1
+1
2
+1
+1
+1
+1
+1

Pécsi óriáskerék? Online oktatás? Az „Ez történt idén” sorozat tizedik részeként bemutatom nektek, hogy milyen események láttak napvilágot 2020 októberében a PTE-n, hazánkban és világszerte. 

A 2020-as év mindenki számára egy emlékezetes év marad. Valaki negatívan, míg más pozitívan élte meg, de egy biztos: rengeteget tanulhattunk belőle. Mind arról, hogy hogyan legyünk hálásak a természetesnek tűnő dolgokért, valamint, hogy minden helyzetben a jóra kell koncentrálnunk. Tehát lássuk is, milyen szuper eseményeknek örvendhettünk októberben. 

Október 1. : Az Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai 2020. október 1-jén kezdték sztrájkjukat az egyetemi autonómia visszaszerzéséért. Háttértörténete röviden: A kormány már nyár elején bejelentette, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember 1-jétől az államtól átkerül alapítványi kézbe, és ezért a tanév kezdetének közeledtével megmozdult az egyetem hallgatósága, akik az utolsó pillanatig abban reménykedtek, hogy a döntés még visszafordítható. De sajnos nem így lett.

Október 2. : Megrendezésre került a 16. Nebuló Kupa Győrben, melyet az Egyetemi Sárkányhajó Magyar Bajnokság követett, a Magyar Sárkányhajó Szövetség és a Rába Sárkányhajó Club rendezésével. Ez az esemény az első MEFOB volt a Magyar Egyetemi-Főiskolai Szövetség életében. A PTE-PEAC válogatott regattásai arany-, és ezüst éremmel térhettek haza.

Október 2. : A PTE Művészeti Kar által megrendezésre került a CO-WORK – Orosz Klára, Roskó Gábor, Szíj Kamilla kiállításának- megnyitója. 

Október 6. : A Sporttudományi és Testnevelési Intézetben Prof. Dr. Wilhelm Márta igazgatói megbízása lejárt. A Pécsi Tudományegyetem Rektora a Természettudományi Kar Kari Tanácsának 2020. szeptember 2-ai ülésén hozott határozata alapján 2020. október 6. napjától Dr. Váczi Márk docens urat bízta meg a Sporttudományi és Testnevelési Intézet intézetigazgatói teendőinek ellátásával. 

Október 10. : A Lelki Egészség világnappá nyilvánítását, a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezte és az elmúlt években világszerte számos szervezet csatlakozott a megemlékezéshez. Az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség javításának elősegítése céljából hívták életre. Szerkesztőtársam egész cikkét a világnapról elolvashatjátok itt

Október 20. : 10 éves lett a Tudásközpont. 2020. október 20-án fotókiállítás nyílik a Tudásközpont elmúlt 10 évnyi rendezvényeiről melyeket a PTE EKTK és CSGYK közösségi oldalain lehet megtekinteni.

Október 20. :  Dubai EXPO2020 világkiállításra 2020. október 20. és 2021. április 10. között kerül sor, melyre 25 millió látogatót várnak. Jelen állás szerint 183 ország fogja képviseltetni magát és a szűkös anyagi lehetőségekkel rendelkező államoknak jelentős forrásokat biztosítanak. Az Expo fő témája az „Elmék összekapcsolása, a jövő építése”.

Október 21. : 2020. október 21-től forog Pécsett az 50 méteres óriáskerék, amely a tervek szerint 2021. májusig üzemel. A látványosság jelenleg hétköznap 16 órától és hétvégén 11 órától látogatható este 22 óráig. Az ajkai Horváth Lunapark Kft., óriáskerekekkel is foglalkozó vállalkozása úgy döntött, hogy Szombathely, Győr és Keszthely után, Pécset is megkoronázza egy csodálatos látványossággal. Az óriáskerékről remek látvány nyílik szeretett városunk nevezetességeire, legfőképp a Zsolnay-negyedre és a Székesegyházra. 

Október 21. : Földünkért Világnap. Szükség van a világnapokra, hisz ezek figyelmeztetnek, hogy egyre nagyobb lábon élünk. 1991. október 21-én a dalai láma szavaival indult útjára a Földünkért kampány, hogy felhívja a figyelmet az első környezeti világtalálkozóra, az 1992-es riói Föld-csúcsra. Ez a nap 29 éve világnap, amelynek célja a  cselekvésre buzdítás és az élővilág megőrzése.

Október 23. : A Pécsi Fordan Táncklub versenyzői részt vettek az október 23-i Balatonfüreden megrendezett Balaton Kupa Országos Táncversenyen, a Magyar Látványtánc Szövetség szervezésében, Molnár Ákos TTK-s végzős történelem-testnevelés tanár szakos hallgatója, a “Dance Flow” junior csapatával első helyen végeztek Dance Show-Pop kategóriában. Ákos a Fordan Táncklubban edzőként és táncosként tevékenykedik. Kiss Brigitta TTK-s másodéves úszóedző szakos hallgató pedig a Sporttáncok-Akrobatikus Rocky kategóriában arany minősítést szerzett az Elysium csapatával. Edzői: Papp Viktor és Majorlaki Ágnes

Október 24. : Gyászhír – Meghalt Veréb Krisztián, olimpiai bronzérmes, kétszeres világbajnoki ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes magyar kajakozó.

Október 30. : Petíció indult azért, hogy rendelje el a kormány a digitális oktatást a felsőoktatási intézményekben és középiskolákban, valamint az általános iskolák felső tagozatában.

Október 31. : Gyászhír – Meghalt Sean Connery Oscar-díjas skót színész, Connery színészi pályafutása a James Bondot alakító filmekkel kezdődött el. 

Eseménydús október áll mögöttünk. Amennyiben kíváncsi vagy év végi összefoglaló sorozatunk novemberi részére, látogass el holnap is a Pécsi Egyetemisták Magazinjára!