Ez történt idén: november

Mi a véleményed?
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

November 1: Mindenszentek napja idén csendesen zajlott, a kormány arra kérte az embereket a vírushelyzet miatt továbbra is maradjanak otthon. Az emberek megfogadva ezt: valóban jóval kevesebben látogatták elhunyt szeretteiket Magyarországon.

November 2: A trendként felkapott száraz november kezdetét vette. A közösségi médiában többször visszaköszönt ránk a kifejezés, egyre többen csatlakoztak az alkoholtól mentes hónaphoz.

November 3: Az Amerikai Egyesült Államokban zajló elnökválasztás eredményeképp Joe Biden lett az USA 59. elnöke. 

November 4: A Pécsi Akadémiai Bizottság 2020. november 4-én rendezte meg a “Magyar Tudomány Ünnepe 2020” című, központi rendezvényét online.

November 5: Az 50 éves jubileumát ünneplő Közgazdaságtudományi Kar szervezésével kezdetét vette a Változás, újratervezés és fejlődés nevet viselő, két napig tartó tudományos konferencia. 

November 6: A kormány bejelentése szerint 90 nap múlva esedékes a koronavírus elleni vakcina érkezése, mely egyben azt is jelenti, hogy közel járunka a vírus terjedésének megfékezésében.

November 7: Ismét veszélyhelyzetet hirdettek, a vírus miatt továbbra is érvényben van a kötelező a maszk használata. A továbbiakat december elején tárgyalják, hogy szükség lesz-e a további szigorításokra.

November 8: Az USA-ban továbbra is az elnökválasztás körül forog minden, itthon pedig a COVID elleni küzdelem körül. Szabályszegés miatt több budapesti szórakozóhelyet is bezártak, szigorúan büntetve a szabályszegőket.

November 9: Örményország és Azerbajdzsán aláírja az Oroszország közreműködésével tető alá hozott 2020-as hegyi-karabahi tűzszüneti megállapodást, mellyel vége lett a háborúnak.

November 10: Elsöprő többséggel megszavazták a rendkívüli jogrendet, mely lehetővé teszi, hogy a veszélyhelyzet idején hozott, akár törvényeket is felülíró kormányrendeletek két héten túl is érvényben maradjanak.

November 11: Életbe lépett a kijárási tilalom este nyolc órakor Magyarországon, ami azt jelenti, hogy hajnali öt óráig csak azok lehetnek az utcán, akik dolgoznak és erről igazolással rendelkeznek, kutyát sétáltatnak, versenyszerűen sportolnak, akik egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzetben vannak.

November 12: A Kisebbségi Jogvédő Intézet tudományos konferenciát szervez, a járványügyi helyzetre tekintettel, online formában: Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében címmel. A konferencia három napon át tartott.

November 13: Bezárnak a bevásárlóközpontok és az iskolák is Ausztriában, egyre nagyobb szigorítások lépnek életbe. Az ő mintájukra itthon is megkezdték az óvodák bezárását.

November 14: Ingyenes internetet rendelt el a kormány a digitális oktatásra átállt tanároknak és diákoknak, beleértve a szakmai képzésben részt vevő felnőtteket is. A decemberi számlán kerül mindez feltüntetésre az érintettek esetében.

November 15: Biztossá válik, hogy a Pfizer-féle vakcina már decemberben Európában lesz. Az oltás első körben az egészségügyben dolgozókat érinti, majd a veszélyeztetettség mértékét tekintve építik fel a sorrendet.

November 16: Ezen a napon volt a tolerancia nemzetközi napja, mely egy nemzetközileg megtartott ünnepnap, amit az UNESCO kezdeményezésére ünnepelnek 1996 óta.

November 17: További 7 nagyvárosban emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon.

November 18: Balázs Fecó kórházba került, állapota válságos volt. Benkő László, az Omega alapítója elhunyt.

November 19: A COVID vakcina ingyenes és önkéntes alapú lesz. A regisztráció megkezdődött.

November 20: A PTE Operatív stáb gyűlést tartott.

November 21: Kezdetét vette az Európai Hulladékcsökkentési Hét 

November 22: Három lépcsőben oldja fel fokozatosan 2021-ig a francia kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett általános karantént. Közleményükben kifejtették ennek a folyamatnak a részeit.

November 23: Újra bevezették az idősek vásárlási sávját, hétköznapokon 9 és 11, hétvégén 8 és 10 óra között.

November 24: WOP EVENT – Kisvállalati pénzügyek címmel Rózsahegyi Gábor tartott előadást online formában a Közgazdaságtudományi Karon.

November 25: Elhunyt Diego Maradona

November 26: Ezen a napon zárult a Kutatók éjszakája című programsorozat regisztrációja. 27-én vette kezdetét az online előadás sorozat.

November 27: A Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata 9. alkalommal rendezte meg az „Interdiszciplináris Doktorandusz Konferencia” elnevezésű, nemzetközi programot.

November 28: A koronavírus-járvány elleni védekezés hatékonyságának fokozása érdekében december 1-től bővül azon autóbusz-állomások köre, ahol megszűnik a jegyértékesítés.

November 29: Rekordmagas az új fertőzöttek és az elhunytak száma is.

November 30: Joe Biden bejelentései következtében az alakuló vezetőség egyre pontosabban rajzolódik ki. Trump vitatja a választási eredményeket.

November 31: Az egészségügyi dolgozók tesztelése folyamatosan zajlik.