Ez történt idén: március

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
1
+1
+1

Elérkeztünk sorozatunk 3. részéhez, melyben összefoglalom nektek mi történt 2020 márciusában. Azt hiszem jogosan mondhatom azt, hogy ez volt az év egyik legnehezebb időszaka. Hirtelen a nyakunkba szakadt minden. Megérkezett a világjárvány hazánkba is, mindenki hallgatta a #maradjotthon reklámokat Győrfi Páltól és talán ez a hónap a legtöbbünket nagyon megviselte lelkileg… De nézzük is, hogyan alakult ez a csodás március a PTE, Magyarország és a világ szemszögéből.

Március 1. – Elhunyt Balsai István, korábbi igazságügyi miniszter, alkotmánybíró.

Március 2. – Erik Slooten a Műszaki és Informatikai Kar leendő díszdoktora, aki az IT Services Hungary ügyvezető igazgatója, egy teltházas székfoglaló előadáson a Mesterséges Intelligencia és jövőbe tekintés témáját boncolgatta.

Március 3. – A Nyitott Egyetem keretein belül előadást tartott Dr. Fenyvesi Csaba A kriminalisztika elmélete és gyakorlata címmel, és Dr. Szilovics Csaba Közpénzek és közerkölcsök címmel.

Március 4. – Magyarország miniszterelnöke bejelentette az első regisztrált koronavírus fertőzöttet.

Március 5. – Felkerült egy PTE-s videó a youtube-ra, melyben a PTE Nemzetközi Szakácskönyvéből készített bosnyák bureket Kandász Andrea Lokodi Ákos kreatív séf segítségével.

Március 6. – Elhunyt Ütő Géza olimpikon, Európa Bajnoki ezüstérmes evezős.

Március 10. – A PTE International Spring rendezvénysorozat keretein belül megrendezésre került egy ünnepi megnyitó, melyen Wei Xiang képzőművész képeit állították ki. A műveiből származó bevételt Wei Xiang felajánlotta a Pécsi Gyermekgyógyászati Klinika számára. 

Egy horvát musical (Stibor erdeje) elkészítésére is sor került a rendezvénysorozat egy részeként, melyben több hallgató, leendő tanító, tanár, zenepedagógus, színész és jelmeztervező is részt vett. 

Olaszország teljes területén karantént rendelt el az olasz miniszterelnök a vírus gyors terjedése miatt.

Március 11. – A magyar kormány vészhelyzetet rendelt el a koronavírus-járvány miatt. 

A WHO világjárvánnyá nyilvánította az új típusú koronavírus-járványt. 

Elhunyt Gyuricza József, Világ Bajnok és olimpiai bronzérmes vívó és Churdinák Alajos újságíró, aki a szocializmus ideje alatt tevékenykedett aktívan.

Március 12-13-14. – A Pécsi Tudományegyetem rektora teljes körű oktatási szünetet rendelt el.

Március 13. – Dr. Jakab Ferenc, a PTE professzora lett az országos koronavírus-kutatócsoport vezetője. 

Eddig a napig az összes pécsi kollégiumból ki kellett költözniük az egyetemistáknak. 

Csehország szükségállapotot hirdetett 30 napra a koronavírus-járvány miatt.

Március 15. – A szokásos központi ünnepség megrendezésére idén nem került sor. Viszont az ünnep alkalmából a PTE oktatói számos kitüntetésben részesültek. Dr. Ács Pongrác, a PTE ETK Fizioterápiás és Sporttudományi Intézet igazgatója és dr. Menyhei Gábor, a PTE ÁOK Érsebészeti Klinika igazgatója a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta. További díjazottakról itt olvashattok

Március 16. – Megkezdődött a közép- és általános iskolákban a digitális oktatás.

Március 16-22. – A Pécsi Tudományegyetem előre hozta a tavaszi szünetet.

Március 17. – Az Európai Bizottság javaslata alapján beutazási tilalom lépett hatályba az Európai Unió egész területén. A nem magyar állampolgárok nem léphettek be Magyarországra.

Március 18. – Oroszország korlátozza a külföldi állampolgárok belépését az országba.

Március 20. – Elhunyt Kenny Rogers, amerikai zenész, színész.

Március 23. – Elkezdődött a PTE-n is az online távoktatás a Teams felületén keresztül.

Március 26. – Megnyílt a „PTE digitális táncterem” a PTE Sportiroda és a Táncoló Egyetem közreműködésével. A táncolni vágyók 16 különböző mozgásforma közül választhattak. Az oktatók online videók formájában tartották a kurzusokat, segítve ezzel az emberek lelki és fizikai jóllétét. A Táncoló Egyetem facebook oldalán további táncos kis videókkal találkozhattunk.

Elhunyt Bodon Tibor, válogatott labdarúgó.

Március 27. – Elhunyt Kovács Zsuzsa, Jászai Mari-díjas színésznő.

Március 28. – A magyar kormány kijárási korlátozást hirdetett. Csak munkavégzés, és az alapvető szükségletek ellátása céljából volt elhagyható a lakóhely. Az élelmiszerboltokon, piacokon, patikákon és drogériákon kívül minden bezárt. 9-12 óráig csak a 65 év felettiek látogathatták a boltokat. Nyilvános helyeken 1,5 méteres távolságot kellett tartani.

Március 30. – A PTE MK Zeneművészeti Intézet hallgatói és oktatói közösen, online elénekeltek egy Rahmanyinov művet. A videót itt tekinthetitek meg. 

Összességében eléggé embert próbáló hónap volt ez a március. A járványügyi korlátozások miatt a szociális életünk a minimálisra csökkent. Örültünk, ha a boltban maszkban felismertünk valakit és tudtunk pár mondatot beszélgetni. Mind a fizikai, mind a lelki állapotunkra kihatott a #maradjotthon időszak. Sajnos, ami itt elkezdődött, annak még mindig nincs vége… Remélem hamarosan megszabadulunk a kedves Covid-19-től. Ha kíváncsi vagy az év többi hónapjának összefoglalójára, holnap is látogass el oldalunkra. Ha pedig az előzőeket sem olvastad, itt találod a januári  és a februári összefoglalót. 

kép források: 1, 2, 3