Ez történt idén: május

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

2020. Abban szerintem mindenki egyetért, hogy ez volt életének egyik legérdekesebb és legkiszámíthatatlanabb éve, viszont azzal is tisztában vagyunk, hogy kétségkívül rengeteg dolog történt idén hazánkban és a Föld többi részén egyaránt. E heti rovatunkban összegezzük az év legfontosabb történéseit hónapokra bontva. Mai cikkünkben, május kiemelkedő eseményeit szedjük össze. 

Magyarországon , május 5-én megrendezésre került a gimnazisták és a szakgimnazisták legfontosabb írásos megmérettetése, az érettségi vizsga, ami egészen június közepéig tartott. Az idei év különlegessége, hogy a Covid-19 vírus miatt bevezetett intézkedések értelmében a szóbeli vizsgák közép-és emeltszinten is elmaradtak. Ez alól csak a valamilyen hátránnyal küzdő(diszlexia,diszgráfia, stb.) és megfelelő papírral rendelkező diákok voltak kivételek, hiszen nekik inkább a szóbeli vizsga a kedvezőbb. A szóbeli vizsga elmaradása mellett más intézkedések is változtattak a megszokottakon. Iskolák dönthettek, a maszk és a gumikesztyű kötelező viseléséről, a fertőtlenítő használatáról is (Én mint idén vizsgázó tanuló, nem éreztem hátránynak ezeket, pedig nálunk is részlegesen kötelezőek voltak az imént említett dolgok). Egyébként sikeresnek mondható érettségi volt az idei is, hiszen 242.725 egyetemi jelentkező közül 171.846 került be felsőoktatási intézménybe, azaz a felvételizők 87%-a.

Hazánk a hónap közepén csatlakozott a Három Tenger Befektetési Alaphoz (Three Seas Initiative Investment Fund), amiben már több nálunk nagyobb gazdasággal rendelkező állam is részt vesz. Ez a lépés lehetővé teszi hazánknak is a nagyobb infrastruktúrális beruházásokat, így fontos lépés volt az idei politikában.

Nagy viszhangot váltott ki a budapesti Deák téren elkövetett késelés(május 22.), ahol egy kisebbségbe tartozó fiatal, sajnálatos módon két másik vele egykorút is meggyilkolt. Ezek után a Mi Hazánk Mozgalom tüntetést szervezett az Országos Roma Önkormányzat VII. kerületi, Dohány utcai székháza elé, azokra a hírekre alapozva, hogy az elkövető roma származású volt. Bár a koronavírus miatt bevezetett intézkedések által a gyülekezések meg voltak tiltva 100-200 résztvevő megjelent a helyszínenen, akik közül többet a rendőrség igazoltatott és feljelentett. Azután, hogy a résztvevők száma a Deák téren több ezerre dúzzadt és erősen szélsőséges rigmusokat skandáltak, a rendőrök ezuttal nem intézkedtek a tömeg ellen. 

Idén több sportrendezvény is halasztásra került, többek között az idén részben hazánkban rendezésre kerülő Giro d’Italia(május 9-31) 3361 km-es kerékpárverseny is. A verseny főbb hazai helyszínei Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa lettek volna. A teljesen hazai rendezésű Tour de Hongrie (május 13-17)kerékpárverseny is halasztásra került. Az úszásnak is nagy jelentősége lett volna itthon, hiszen Budapest adott volna otthont az idei úszó-Európa bajnokságnak is (május 11-24).

Májusban a világ legfontosabb híreire váltva rögtön azzal kezdeném, hogy az év 5. hónapjában a koronavírus regisztrált eseteinek száma világszerte átlépte az 5 milliót, ami a Föld lakosságának kevesebb mint 1%-a a 2020-as népszámlálás alapján.  

Az év egyik meghatározó esete az Amerikai Egyesült Államokban, május 25-én történő rendőri brutalitás, amiben egy afroamerikai polgár, George Floyd életét vesztette. Ez az eset tüntetéseket szült,amik a Black Lives Matter (Fekete Életek Számítanak) nevében több héten keresztül zajlottak.  Ezeken a megmozdulásokon több amerikai híresség is részt vett és mégtöbb állt ki szóban, videóüzenetben a mozgalom mellett. A tüntetések szlogenjeként szolgált az áldozat utolsó mondata:Can’t breath (Nem kapok levegőt). Érdemes megvizsgálni mindkét oldalról az eseményeket, hiszen a békés tüntetők mellett, erőszakos, zűlött polgárok is részt vettek az utcára való kivonulásban, akik üzletekbe törtek be, molotov koktélokkal dobálóztak, rendőröket inzultáltak, így nem vetettek jó fényt a megmozdulásokra. Többek között hazánkba is elért a mozgalom szele. Már júniusban,  Budapesten szolidarásból összejövetelt szerveztek ellenzéki aktivisták a Szabadság térre, ahol kisebbségbe tartozó polgárok meséltek az őket ért hazai atrocitásokról.  

A hónap lezárásaként megemlíteném, hogy május 30-án (magyar idő szerint 22 óra 21 perckor) a SpaceX és a NASA felbocsájtotta a Crew Dragon nevű űrjárművet, ami hosszú idő után az első űrhajó, amely képes embereket szállítani a Nemzetközi Űrállomásra, mely mai napig egy alacsony Föld körüli pályán kering.

Ezek lettek volna a naptári tavasz utolsó hónapjának legkiemelkedőbb eseményei. Ha érdekelnek az eddigi és a még hátralévő hónapok összegzői is akkor mindenképp olvasd el a többi cikkünket is a Pécsi Egyetemisták Magazinjának oldalán!