Ez történt idén: június

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Az 2020-as év váratlan események sorozatával szembesített minket, melyek után sokszor csak kapkodta az ember fejét.  Nem volt könnyű, éppen ezért gondolhatjuk úgy, hogy jobb, ha ezeket az eseményeket nem idézzük fel. Mégis, ha visszatekintünk, egyfajta büszkeség tölthet el minket, hiszen akárhogy is, de sikerült ezt az időszakot átvészelnünk. Cikksorozatunkban az év legfontosabb történéseit összegezzük hónapokra bontva, melynek aktuális részében a június kiemelkedő eseményei kerülnek felsorolásra. 

Elmaradt ballagások, diplomaosztók, rendkívüli vizsgaidőszak és sorra lemondott események jellemezték többek között az idei év júniusát. Hazánkban a járványhelyzet kissé enyhülni látszott, míg máshol éppen a tetőpontját érte el. De nézzük is, hogyan alakult a naptári nyár kezdetét jelentő hónap a Pécsi Tudományegyetem, Magyarország és a nagyvilág szempontjából.

Június 1.- A kijárási tilalom ellenére több amerikai nagyvárosban is folytatódtak a zavargások George Floyd halálát követően. Washingtonban és a kaliforniai Long Beachen a Nemzeti Gárdát is bevetették a tüntetők ellen. 

Világszerte több helyen szimpátiatüntetések zajlottak például az új-zélandi Aucklandben, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Németországban is.

Elhunyt Földi Teri, Jászai Mari-díjas színésznőnk. 

Június 3. – A Puskás Arénában megrendezésre kerülhetett a labdarúgó férfi Magyar Kupa küzdelemsorozat 110. döntője.

Június 4. –  A trianoni békediktátum 100 éves évfordulója. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, megemlékezéseket tartottak országszerte, melynek egyik különleges formája a Trianon 100 emlékrepülés volt. 

Csongrád megye neve történelmi okokból megváltozott, az új elnevezés Csongrád-Csanád lett.

Koronavírus elleni vakcina fejlesztésével kapcsolatos közös vállalkozásba kezdett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja és a Cebina osztrák biotechnológiai cég.  

Június 7.- Megszűnt a karantén kötelezettség a Németországból érkezők számára, a német állampolgárok pedig szabadon beutazhattak az országba. 

Továbbá több európai országban enyhültek, illetve megszűntek a beutazási korlátozások.

Elhunyt Marót Péter világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes kardvívó és Kő Pál Kossuth-díjas szobrász.

Június 8.- Kathy Sullivan sikeresen felemelkedett a Challenger Deep nevű óceáni árokból. Ezzel az első emberré vált, aki elmondhatja magáról, hogy megfordult az űrben és a Föld legmélyebb pontján is. 

Június 9.- Ismét látogatható lett A PTE Botanikus Kertje

Június 10.- Legfeljebb 500 résztvevővel megtarthatóvá váltak hazánkban a rendezvények

EZT OLVASTAD MÁR?  A Harmadik Birodalom nedűje - A Fanta

Június 11.- Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentette, hogy 2020. szeptember 1-jei hatállyal távozik Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellára.

Június 16.- Az Országgyűlés június 16-án elfogadta a veszélyhelyzet megszüntetéséhez szükséges törvényeket. 

Június 17. – Elhunyt Csurka László színész, rendező, Jászai Mari-díjas művész és Kárpáti György, a Nemzet Sportolója. 

Június 18.- Megszűnt a veszélyhelyzet, helyette egészségügyi válsághelyzet került kihirdetésre.

A színházak, múzeumok, mozik és a fürdők is kinyithattak, azonban a rendezvényekre vonatkozó korlátozás és idősek számára létrehozott védett vásárlási idősáv továbbra is fennmaradt. 

Megszűnt a karantén kötelezettség az EU tagállamokból, Szerbiából, Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából és Izlandról érkezők számára.

Elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

Június 20. –  Rekord meleget, 38 Celsius-fokot rögzítettek az Észak-sarkvidéken, Verhojanszknál. 

Június 21. – Tüntetést szerveztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetem modelljét átalakító törvényjavaslat ellen, Ne szavazd meg!- #freeSzFE címmel.

Június 22.- A japán Fugaku nevezetű szuperszámítógép lett a világ leggyorsabb számítógépe, melyet a koronavírus-kutatások során is használnak. 

Június 24.- Horvátország ismét szigorít beutazási szabályan a koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt.

Június 25.- A WHO kijelentette, hogy Kongóban véget ért az áprilisban fejét ismét felütő Ebola-járvány.

Június 27-28.- Megrendezésre került Orfűn az első Spartan-rendezvény Európában, a járványhelyzet enyhülése óta.

Összességében elmondható, hogy eseménydús júniusunk volt és a nyár közel sem úgy indult, ahogy elterveztük. 

Ha kíváncsiak vagytok az idei nyár összefoglalójára, holnap is látogassatok el oldalunkra. Az előző januári, februári, márciusi, áprilisi és májusi összefoglalókat, pedig itt találjátok.

Kép források: 1, 2