Ez történt idén: január

Mi a véleményed?
+1
1
+1
6
+1
+1
+1
1
+1
2
+1

2020, hamarosan végleg elköszönünk Tőled! Búcsúzóul, fogadd Tőlünk sok szeretettel az idei év áttekintő sorozatának első részét. Nézzük át közösen, mi is történt 2020 januárjában a PTE-n, hazánkban, s világszerte.

január 2. A Pécsi Tudományegyetem a 100. helyen áll a világ zöld egyetemeinek ranglistáján. Az objektív mérőszámokat tekintve jól látszik egyetemünk folyamatos fejlődése, ugyanis a kezdetekor 2016-ban a 355. volt. A tavalyi év első helyét megőrizve, a világ „legzöldebb” egyeteme a holland Wageningen University & Research vezeti a lista élét. Más magyar egyetem is bekerült a TOP 100-as listába, ugyanis a Szegedi Tudományegyetem a 74. helyet szerezte meg.

január 6. Gyászhír – Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szabó Imre Gábor életének 35. évében, a Műszaki és Informatikai kar Építőmérnök Tanszékének oktatója. 

január 9. – Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok magyar-izraeli tornásznő, a magyar tornasport legkiemelkedőbb alakja, továbbá a Nemzet Sportolója betöltötte 99. életévét. Keleti Ágnes a világ legidősebb olimpiai bajnok sportolója.

–  A PTE összes kara önálló standdal részt vett az Educatio 2020-Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. Emellett találkozni lehetett a PTE EHÖK, a PTE Támogatói Szolgálat és a PTE Karrier Iroda dolgozóival is. Az eseményen fellépett a PTE hangja: Zoric Szonja, Samuel Akinola és a PTE Táncolóegyetem egyaránt. #ptecsalád #mindenkipécsiakarlenni

január 11. A BTK Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában Alapítványi Tanszék munkatársai fontos kitüntetésben részesültek a magyarországi németek országos gáláján. Tóth Ágnes a magyarországi németek legmagasabb elismerését kapta, vagyis elnyerte „Magyarországi Németségért Arany Dísztű” kitüntetést. Márkus Beáta a Heinek Ottó Díjában részesült, amelyet a magyarországi németek az első alkalommal adták át idén.

január 13. Berta Dániel, a Természettudományi Kar testnevelő-edző szakos hallgatója, a győztes csapat tagjaként tért haza a Heidemheim-ben rendezett Párbajtőr Világkupáról. A válogatott csapat tagjai: Andrásfi Tibor, Berta Dániel és Rédli András. Ezzel az aranyéremmel megtörtént a kvótaszerzés a hamarosan megrendezésre kerülő tokiói Nyári Olimpiai Játékokra.

január 21. A Nemzeti Táncszínház első budapesti előadása 2020-ban a Pécsi Balett produkciója volt, ami nem más, mint a Carmen. A balettelőadásnak a Müpa adott otthont. A Carmen 2014 óta van a Pécsi Balett műsorában.

január 22. A Tolnay Ernő Festészeti Díj nyerteseit a mai napon hirdették ki. Az első helyezett Krajcsó Csenge negyedéves festőművész-hallgató lett, mestere: Nemes Csaba. A második festmény díját Szabolcsi Viktória negyedéves festőművész-hallgató kapta, mestere: Bullás József. És a harmadik helyezett díját Kovács Petra negyedéves festőművész-hallgatónak adták, mestere: Somody Péter. A díjat 2010 óta lehet elnyerni egy pályázat útján, amelyet Tolnay Ernő Munkácsy-díjas festőművész, egyetemi tanár emlékére hoztak létre.

január 24. – A Kodály Központban a Bagossy Brothers Company a Csendes vizeken c. szimfonikus műsorával Pécset is megtisztelték.  Koncertjükön közreműködött a Heuréka Pop Orchestra.

                    –  A tokiói Nyári Olimpiai Játékokra kvalifikációs siker történt, ugyanis a magyar női asztaltenisz-válogatottnak sikerült kvótát szereznie egy 3-1-es győzelemmel a portugálok ellen. A csapat tagjai: Fazekas Mária, Madarász Dóra ETK-s sportmenedzser szakos hallgató, és Pergel Szandra.

január 26. Gyászhír – Kobe Bryant olimpiai bajnok kosárlabdázó, egykori NBA és Los Angeles Lakers játékos, 41 évesen hunyt el egy helikopter (S-76B) balesetben. Összesen 9 fő, köztük Kobe lánya, Gianna Maria tartózkodott a helikopteren. A balesetet senki sem élte túl. 

január 29. A PTE Botanikus Kertjének egykori vezetője, Babayné Boronkai Erzsébet vehette át az Élet Fája díjat. Az Ő nevéhez fűződik a nagysikerű pécsi Dísznövény Kiállítás és Vásár megálmodása, majd mikor megvalósult, az esemény főszervezőjeként tevékenykedett. A díjátadással örömteli, boldog nyugdíjas éveket kívántak a szervezők.

január 30. A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet kihirdette a nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet, amelynek kiindulópontja a kínai Wuhan volt. Ez később világjárvánnyá nőtte ki magát, ami nem más, mint a COVID-19-pandémia.

január 31. Az Egyesült Királyságon belül életbe lép a Brexit, vagyis az Európai Unióból való  brit kilépés 47 év után megtörtént. A Brexit elnevezés jelentését két angol szó összevonása adja: British+exit. Ezzel kezdetét vette az átmeneti időszak, amely hamarosan, december 31-én fog letelni. Ezen időszakban az Egyesült Királyságnak továbbra is alkalmaznia kell az uniós jogokat, illetve az Egyesült Királyság továbbra is beletartozik a tagállamok körébe.

Eseménydús január áll mögöttünk. Amennyiben kíváncsi vagy év végi összefoglaló sorozatunk februári részére, látogass el holnap is a Pécsi Egyetemisták Magazinjára!

Források:  1, 2, 3, 4

2 thoughts on “Ez történt idén: január

Comments are closed.