Ez történt idén: február

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A 2020-as év sokféle új, és megterhelő feladatot testált az emberekre, ez az időszak biztosan mély nyomot hagy majd a történelemben. Több mélypontja és fénypontja is volt az évnek, ebben a cikkben szeretném kiemelni az utolsó téli hónap legfontosabb történéseit.

A legmeghatározóbb téma már februárban is a koronavírus-járvány volt, ezt mutatja, hogy a legnagyobb hírportálokon napi 10-20 cikket lehetett olvasni a témában. Mindenki megdöbbent a hírek hallatán, hogy többmilliós nagyvárosokat vontak karantén alá Kínában, a légitársaságok elkezdték felfüggeszteni az országból induló járataikat, az államok belekezdtek a légi utak szigorúbb szabályozásába. Február 1-jén elérte a 12.000-es értéket a fertőzöttek száma (ebből mindössze 149-et regisztráltak Kínán kívül), a halálos áldozatok száma 259 volt. Világszerte fellángolt egy magas fokú előítélet az ázsiai kinézetű emberekkel szemben, de még Ázsián belül is beindult a diszkrimináció. A pánik, a félelem, a tudatlanság nem épp a legjobbat hozta ki az emberekből, megszaporodtak a rasszista incidensek. Az orvosi maszkok ára az egekbe szökött, és ez nem kis fejtörést okozott az egészségügyi intézményeknek, akik lássuk be, egyébként sem gazdálkodhatnak egy vagyonból. Nagy port kavart annak a kínai orvosnak az este, aki még 2019 decemberében figyelmeztetni próbálta a kollégáit az új betegség jelenlétére. Dr. Li Ven-liangot rémhírterjesztéssel vádolták, a férfi később maga is tüneteket produkált, és februárban elhalálozott. Horvátországban és Szlovéniában fokozott készenléti állapotot vezettek be február 24-én, előbbiben másnap regisztrálták az első hivatalos fertőzöttet. Európában is elkezdtek terjedni a hírek, miszerint határzárakra lehet számítani. Magyarországon a külügyminisztériumi sajtótájékoztatókat felváltották a már jól ismert Operatív Törzs megjelenései, március 4-én pedig hivatalosan is elérte hazánkat a megbetegedés.

Természetesen a világ ekkor még nem állt meg, igazán eseménydús hónapnak néztünk elébe. Február 9-én tartották például a 92. Oscar-gálát, ahol az Élősködők című film négy kategóriában is nyertes lett (Legjobb film; Legjobb rendező; Legjobb eredeti forgatókönyv; Legjobb idegen nyelvű film). A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Joaquin Phoenix vehette át (Joker), a legjobb női főszereplő pedig Renée Zellweger (Judy) lett.

 A Huawei, bár a barcelonai mobilkongresszus elmaradt, online prezentálta legújabb készülékét, a Mate Xs kihajtható telefont. 8 hüvelykes kijelzővel, 3 db hátlapi kamerával rendelkezik, és Magyarországon igencsak borsos ára van, közel 1 millió forintot kell érte fizetni. A Samsung is mutatott be új terméket, a Galaxy Flip Z készüléküket már a másik irányba is lehet hajtogatni, az ára közel 600 ezer forint. 

Februárban tartották az év egyik legnagyobb sporteseményét is, az NFL döntőjét, a Super Bowlt. A mérkőzést a Hard Rock Stadionban játszották Miamiban. A két résztvevő csapat a San Francisco 49ers és a Kansas City Chiefs volt, végül a meccs 20:31-es eredménnyel a Kansas javára dőlt el (az állást 10 pontos hátrányból tudták megfordítani). A Pepsi által támogatott félidei show-t mindig nagy várakozás előzi meg. Az idén két díva, Shakira és Jennifer Lopez szórakoztatták a közönséget, és a műsort legalább annyi kritika érte mint dicséret. 

Pécsett is izgalmasan teltek a napok ekkor, megkezdődött a tavaszi szemeszter a Pécsi Tudományegyetemen. Amennyire átlagosan indult a félév, annál inkább nem várt módon ért véget, az online oktatás, és a távvizsgázás miatt. A Nyitott Egyetem keretein belül két BTK-s oktató, Dr. Tarrósy István, illetve Dr. Görföl Tibor tartott előadást február 11-én. Előbbi Afrika: Mítosz és távolság címmel, utóbbi a vallások versengésének témáját feszegette. Az egyetemi karok közül a KPVK, és az ÁJK is ebben a hónapban tartotta a nyílt napjait, mindkét esemény sikeresen zárult. Nálunk járt Valentin-napon a Follow The Flow zenekar, ekkor tartották az elegáns vacsorával egybekötött álarcosbált a PTE-n. Elstartolt a Budapest-Bamako Rally is, amelyre az egyetem egy korábbi hallgatója is benevezett plébános útitársával. Egy csomagtartónyi adomány, tanszer gyűlt össze, és ért általuk célba az afrikai gyerekekhez. Nemcsak hogy teljesítették a nagy távot, de a médiafigyelemnek köszönhetően, amelyhez a PTE is hozzájárult, végül elnyerték „Az év médiaribanca” díjat is. 

Sajnos több neves embertől is búcsút kellett mondanunk ez év februárjában. Csukás István Kossuth-díjas költő, a Nemzet művésze 83 éves korában hunyt el. Nemzedékek nőttek fel a történetein, ő volt többek között Gombóc Artúr, Pom Pom, és Süsü megteremtője is. A Spartacus című film főszereplője, a hollywoodi színészlegenda, Kirk Douglas 103 éves korában szintén eltávozott. A fantasztikus képzelőerővel rendelkező, Lego figurák alkotója, Jens Nygaard Knudsen 78 éves korában halt meg, ALS-ben szenvedett. Rövid, súlyos betegség után, 80 éves korában elhunyt Prof. Dr. Sárközy Tamás jogászprofesszor, aki a magyar társasági jog és a gazdasági rendszerváltozás meghatározó alakja volt.

A rászoruló nőkért indított #nemluxustáska kampány is februárban zárult. Kettős célja volt a kezdeményezésnek: egyrészt fel szerették volna hívni a figyelmet arra, hogy a mai napig sok nőnek nehéz hozzájutni alapvető higiéniás termékekhez, másrészt ez egy gyűjtés is volt. Olyan ajándékcsomagokat állítottak össze, amelyben női táskák, nők számára hasznos holmikkal voltak megpakolva.. A kampány során 14 ezer táska gyűlt össze. 

Politikai hírekből és történésekből sem volt hiány a hónapban. Az év egyik legmeghatározóbb eseménye minden bizonnyal a Brexit volt. Ez azt jelentette, Nagy-Britannia február 1-jével kilépett az Európai Unióból, és megkezdődött az átmeneti időszak, amely december 31-ig tart. Egészen idáig az uniós jogot kell alkalmazni, az ország a tagállamok körébe továbbra is beleértendő, és a vámunió része marad. Február 23-án vasárnap demonstrációt tartottak a Parlament épületénél, a gyöngyöspatai romák kártérítésének felfüggesztése miatt. Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is megtartották évértékelő beszédüket. Előbbinél valamiért a mondanivaló helyett a miniszterelnök tenyerén lévő lila folt kapott hangsúlyt, ezzel kapcsolatban a hivatalos álláspont az volt, töltőtoll tintája került a politikus kezére.

Cikksorozatunk első összefoglalóját január hónapról itt olvashatjátok, a következő résszel pedig hamarosan jelentkezünk! Kellemes ünnepeket kívánunk Mindenkinek!

1 thought on “Ez történt idén: február

Comments are closed.