Ez történt idén: december

Mi a véleményed?
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1

December. A téli hónapok közül az első és talán a legjobban várt időszak az egész évben. Ilyenkor mindenki szívébe és otthonába ünnepi hangulat költözik, hiszen eseményekből akad bőven, mindenki igyekszik, hogy kitűzött céljait még az év vége előtt megvalósítsa. Így volt ez a rettegett 2020 esetében is, amikor napról napra jöttek a változások, avagy nem várt történések rázták meg a lábunk alatt biztosnak hitt földet.

Az egyetemisták életében a hónap a buzgóság időszaka, hiszen megkezdődik a vizsgaidőszak. A Közgazdaságtudományi karon december 7-én, a Műszaki és Informatikai kar és a Művészeti kar december 25-én, az egyetem többi karán december 14-től kezdődik a stresszes és kihívásokkal teli időszak. A tavaly májusban kezdődő vizsgákhoz hasonlóan most is online zajlanak a megpróbáltatások a járványügyi helyzet fokozódásának eredményeként.

A november 4-től visszaállított rendkívüli jogrendet és az újra kihirdetett veszélyhelyzetet, amit az Országgyűlés 90 napra meghosszabbított, valamint a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedéseket a kormány decemberben további egy hónapig meghosszabbította, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés.
Az időseknek korábban bevezetett vásárlási idősáv felfüggesztésre került december 12-én, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben. Így időkorlátozás nélkül vásárolhatott bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is.
Azonban a megszokott rend az ünnepek alatt megváltozott, hiszen este nyolctól reggel ötig nem hagyható el a ház, a napirendet és a családlátogatásokat is ennek függvényében kellett tervezni. Egyedüli kivételt december 24., szenteste jelentett. Erre a napra feloldották a kijárási tilalmat, viszont szilveszterkor nem történik enyhítés, idén otthon várhatjuk a remélhetőleg jobb és vírusmentes, reményt hozó új évet. Emellett az évet nem a tűzijátékok zaja és fényei búcsúztatják, hiszen nem lesznek kaphatók a gyülekezések elkerülése végett.
A nemzetközi forgalom továbbra is szigorítások hatása alatt áll, annak érdekében, hogy a fertőzöttek száma ne emelkedjen a külföldi utazások által. Ennek eredményeképp a kormány december 22-től felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat a Dél-Angliában megjelent új koronavírus-változat miatt.
Hogy azonban jó hír is legyen az elrettentő témával kapcsolatban, fontos megemlíteni, hogy december 26-án megérkezett Magyarországra is a Pfizer cég által gyártott koronavírus elleni vakcina. Összesen 9750 adag, mellyel 4875 egészségügyi dolgozó beoltása már aznap délután megkezdődött. A tömeges oltásokra még várni kell, de már belátható távolságon belül van ennek az elérkezése. A vakcinára eddig előzetesen közel 600 ezren regisztráltak, és ez a szám napról napra növekszik.

Hiába vagyunk az év utolsó napjaiban, és hisszük azt, hogy ezt már nem lehetne jobban fokozni, 2020 nem látott meglepetéseket tartogatott még mindig a számunkra a tarsolyában. December 29-én szokatlan fenomén érte el Magyarországot: földrengés. A 6,4-es erősségű természeti jelenség Horvátországból indult, érintett országok közé tartozik hazánk mellett Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Németország, Olaszország, Montenegró, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Ausztria. Habár itthon jelentősebb károk nem keletkeztek, a földrengés epicentrumának tekintett horvát Petrinja városa romokban, és sajnos akadnak sérültek és áldozatok is.

Drága 2020, itt a búcsú ideje. Hála neked, megtanultuk, hogy meddig tart ki az emberi tűrőképesség határa, milyen érzés elveszíteni az eddig alapvetőnek és megváltoztathatatlannak hitt mindennapokat. Az életünk kissé beszűkült, az elképzelt utazásaink is a képzeletünkben maradtak, vissza kellett húzódnunk a biztonságot nyújtó falaink közé.
De azért adtál is nekünk valamit: összefogást és kitartást. Valamit valamiért. Nyomod örökké belénk ég, de reméljük, hogy emléked hamarosan elhalványul, és visszakaphatjuk a jelenleg elveszettnek vélt hitünket és életünket a szebb jövő következő éveiben.