Ez történt idén: április

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
2
+1
+1
+1
+1

Ma már szinte természetessé vált számunkra, hogy a koronavírus jelen van a világban, és az általa okozott nehézségek, új helyzetek a mindennapi életünk részévé váltak. Természetes kellékei lettek a táskánknak a kézfertőtlenítők, maszkok és gumikesztyűk. Emlékszel még milyen volt az élet, amikor ezek a dolgok még korántsem voltak ennyire nyilvánvalóak? Amikor mindannyian még csak ismerkedtünk az új állapotokkal? Amikor azt reméltük, hogy az első hullám lecsengése után minden visszatérhet a régi kerékvágásba? Amikor elkezdtünk belerázódni az online oktatásba, és a karantén teremtette életstílusba? Nosztalgiázzunk egy kicsit, elevenítsük fel az áprilisi emlékeket, hogy mik is történtek ebben a hónapban!

Az áprilisi hónap a koronavírus elleni védekezés jegyében telt az egész világon. Magyarországon is, csakúgy, mint a Föld minden pontján azért küzdöttünk, hogy megállítsuk a vírus terjedését. A nagyvilág összefogott egy közös ügy érdekében. A frontvonalon harcoló egészségügyi dolgozók, a döntéshozók, világsztárok mellett mindenki áldozatokat hozott annak érdekében, hogy a vírus terjedését megállítsuk. Tekintsük át kicsit részletesebben, hogy mi is történt ebben a hónapban.

A nagyvilágban

A hónap második napján, április másodikán a koronavírus fertőzöttek száma világszerte átlépte az egymillió főt. Az országok vezetői igyekeztek minden intézkedésükkel elősegíteni a fertőzések számának csökkenését, a terjedésének lassítását, megállítását: április 6-án Japánban veszélyhelyzetet hirdettek a hirtelen megugrott esetszámok következtében, melyet a hónap közepén május 6-ig meghosszabbítottak. Indiában is május 6-ig tartó veszélyhelyzetet jelentettek be. Ugyanakkor egyes területeken- ahol a vírus áldozatainak száma csökkenni látszott- a korlátozások enyhítése mellett döntöttek, így például április 8-án, 76 nap után feloldották Wuhan lezárását. 

Április 3-án Charles herceg megnyitotta Londonban a Nightingale kórházat a fertőzöttek befogadására és ápolására. 

Több államfő, világsztár is videó-üzenetben igyekezett buzdítani az embereket, hogy tartsák be az intézkedéséket, vigyázzanak egymásra, maradjanak otthon, hiszen a vírus terjedésének megállítása csak közös összefogással érhető el. Április 5-én Erzsébet királynő „We will meet again” jelmondattal tartott beszédet, melyben köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak a védekezéshez, s emellett kitartásra buzdította a brit lakosokat. A királynő beszédét alább megtekintheted:

Húsvét vasárnap Ferenc pápa az üres Szent Péter Bazilikából üzent a világnak.

Több világsztár is igyekezett megkönnyíteni a karanténban töltött napokat: az olasz származású amerikai énekesnő, Lady Gaga online koncertet adott a vírus ellen harcolókért:

Április 13-án, húsvét hétfőn Andrea Bocelli, olasz tenorista az üres milánói dómban énekelt a közönségnek:

Vladimir Putyin mellett Angela Merkel is arra figyelmeztette az országokat, hogy a járvány terjedésének még csak a felszálló ágában járunk, a csúcs elérése majd csak ezután következik, a WHO pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy nemsokára Afrika lehet a járvány epicentruma. 

Az orosz miniszterelnök, Mihail Vlagyimirovics Misusztyin, valamint Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke is elkapta a vírust.

Nemcsak a koncerteket, zenei eseményeket, de a sportrendezvényeket sem tudták megtartani, így 2021-re tolták a 149. Férfi golfbajnokságot az Egyesült Királyságban, és a második világháború óta először maradt el a wimbledoni tenisztorna. 

A hónap végére már több mint 3 millió COVID19 esetet regisztráltak világszerte.

A vírus pusztításai mellett sok országnak természeti katasztrófákkal is szembe kellett néznie: Több tornádó pusztított az USA-ban Texastól egészen Dél-Karolináig, 32 halálos áldozatot követelve. Április 8-án letarolta a Fidzsi-szigeteket az a Harold néven emlegetett 5-ös erősségű trópusi ciklon, mely néhány nappal korábban Vanuatun robogott keresztül. 

Elhunyt több híresség: Ed Farmer amerikai baseball játékos; Adam Schleisinger amerikai zenész; Gregorio Benito Rubio, vagy ahogy rajongói hívták Goyo, a Real Madrid egykori játékosa; Sergio Rossi, olasz cipőtervező; Forest Compton amerikai színész; Bobby Mitchell amerikaifutball –játékos; Tom Webster, kanadai jégkorongozó, edző; Stirling Moss brit autóversenyző, F1-es pilóta; Tom Lester amerikai színész; Shirley Knight amerikai színésznő, és Bobby Lewis amerikai énekes. Közülük sokan a vírus áldozatává váltak. 

Április 29-én az OR2 aszteroida haladt el a Föld mellett.

Magyarországon

Április elsején az Operatív törzs már 24 napja dolgozott a vírus terjedése ellen. Április 5-én, Virágvasárnap, Orbán Viktor miniszterelnök úr videó-üzenetben tájékoztatta az országot a hétfőtől életbe lépő intézkedésekről, április 6-án ingyenes parkolást vezettek be országszerte. Április 9-én a március 28-án bevezetett kijárási korlátozást a kormány határozatlan időre meghosszabbította. Április 17-én megkezdődtek a tárgyalások és fejlesztések a magyar lélegeztetőgép-gyártással kapcsolatban, emellett pedig mindenki nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy szigorú szabályok mellett megkezdődhessen az ország újraindítása. 

Országos kampánnyá nőtte ki magát a „Maradj Otthon!” jeligére hallgató mozgalom, melyhez több híresség is csatlakozott. Ennek keretében folytatódott a márciusban induló Maradj Otthon! Fesztivál, az a nonprofit kezdeményezés, melynek célja, hogy komfortosabbá, elviselhetőbbé tegye a karanténban töltött napokat. A fesztivál szervezői a programokkal több mint 2 millió emberhez értek el, így könnyítve a pandémia okozta állapoton. Több televíziós csatorna is extra műsorokat indított, melyek keretein belül a nézők betekintést nyerhettek a magyar énekesek, színészek, szépségkirálynők, műsorvezetők, celebek életébe, vagy akár tehetségkutatókon keresztül mutathatták meg a kreativitásukat, képességeiket. 

Április 12-én és 13-án rendhagyó húsvétot ünnepeltünk. Elmaradtak a szokásos ünneplések, locsolkodások. 

Április 15-én elhunyt Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia néhai elnöke.

Április 16-án meghozták a döntéseket a májusban megrendezésre kerülő érettségiről: eszerint csak az írásbeli vizsgákat lehetett megtartani, illetve csak azoknak volt lehetőségük vizsgázni, akiknek a továbbtanuláshoz szükségük volt rá.

Tudtad? Április másodikán megdőlt egy hidegrekord. A Szabolcs- Szatmár- Bereg megyei Nyírlugoson -11,3 Celsius fokot mértek. Az eddigi leghidegebb hőmérsékletet 2005-ben mérték a Nógrád megyei, legendásan hűvös Zabarban.

Ezek mellett több eseményre is emlékeztünk a hónapban:

Április 11.: 115 éve született ezen a napon József Attila. 

Április 16.: A holokauszt magyarországi emléknapja.

A hónap utolsó napján, április 30-án már 50 napja küzdött az ország a koronavírus okozta megpróbáltatásokkal.

Pécsett

Európában elsőként pécsi virológusoknak – a Kemenesi Gábor vezette kutatócsoportnak – sikerült székletmintából izolálnia a vírust. Emellett a pécsi szakemberek Jakab Ferenc vezetésével folytatták a kutatásaikat, így haladva a vírus megismerésének és a vakcina kifejlesztésének irányába.

Csakúgy, mint az ország többi településén, Pécsett is mindent elkövettek annak érdekében, hogy a járvány elleni védekezés sikeresnek bizonyuljon. Megkezdődött a pécsi idősotthonok lakóinak tesztelése. A kórházak munkáját MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái katonaágyak biztosításával támogatták.

A Tüke Busz Zrt. és a BIOKOM Nonprofit Kft. az utasszámok alakulása alapján módosította a helyi járatok menetrendjét, úgy alakították a helyi buszos közlekedést, hogy a legkisebbre csökkenjen az utasok közötti interakció. 

Városunkban is többen támogatták, kitartásra buzdították a lakosokat. A pécsi szívsebész, dr. Papp Lajos videó-üzenetben küldött tanácsokkal igyekezett segíteni a pécsieknek a vírus elleni védekezésben.

Egy pécsi pár híres filmjeleneteket alkotott újra, így próbálva színesebbé tenni a karantén napjait, s alkotásaikkal nagy népszerűségre tettek szert. Ha szeretnéd megnézni a műveiket, az alábbi oldalon megteheted.

PTE

A pécsi virológusok folytatták kutatásaikat, hogy minél több dolgot megtudjanak a koronavírusról, így közelebb kerülve a hosszú távú megoldást jelentő oltóanyag kifejlesztéséhez. Jakab Ferenc professzor úr folyamatosan tájékoztatást adott a legfrissebb eredményekről a koronavírus híradón keresztül. A hónap elején a kutatók sikeresen izolálták a vírust egy beteg székletmintájából, mely egy nagyon fontos eredménye volt munkásságuknak. 

A PTE díszdoktora, Jane Goodall és Kanizsai Péter mellett egyetemünk rektora, Miseta Attila is mindenkit arra kért, hogy a járvány terjedésének megállítása érdekében maradjunk otthon, vigyázzunk egymásra, s magunkra, hiszen a cél csak közös összefogással érhető el. 

Az egyetem a járványra való tekintettel igyekezett a PTE polgárai számára könnyítéseket bevezetni az oktatás terén is. Legvárszky Attila, rektori kabinetvezető, oktatási igazgató a PTE youtube-csatornáján is tájékoztatta a hallgatókat a bevezetésre kerülő változásokról: a 2020-as tavaszi félévben tanulmányi okokból nem soroltak át hallgatókat állami ösztöndíjas helyről önköltségesre, a fizetési határidőket augusztus 31-ig meghosszabbították, az online nem teljesíthető gyakorlati vizsgákra a nyár folyamán is biztosítottak lehetőséget, valamint további segítségnyújtásról biztosították a tanulási nehézséggel küzdő hallgatókat. 

A tájékozatót alább megtekintheted:

Miseta Attila egyik rektori üzenetét pedig itt nézheted vissza:

Jane Goodall üzenetét itt láthatod:

Ha szeretnél még több eseményt felidézni a 2020-as évből, látogasd meg az alábbi oldalt.

Képek forrása: 1, 2, 3