Évértékelő interjú a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának HÖK elnökével, Salamon Györggyel

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

„Új év, új én, új tervek” tartják sokan a mondást. Nem is lehetne nagyobb közhellyel kezdeni ezt a cikket, viszont kétségkívül igaz közhelyről beszélhetünk. Mikor is lehetne megújúlni, ha nem év elején januárban, amikor az év is tiszta lappal indít. Ekkor számotvetnek az emberek, átgondolják az utóbbi egy évet, mit tettek helyesen és miben tudnának változtatni. Mindenki számára más volt 2020, mint azt tervezte egy éve ilyenkor. Ebben nem kivételek a vállalatok, civilszervezetek, hallgatói önkormányzatok sem. Mindenki egy sokkal egyszerűbb évet várt és sokkal több programmal, lehetőséggel készültek tavalyra. Ebből sajnos több is halasztásra, vagy teljes eltörlésre került, amit az opcionális résztvevők és a csoportok vezetősége is egyaránt bán. Jó pár gólya örömére a nyári gólyatáborok többsége megrendezésre került, viszont ezen kívül még rengeteg program lehetett volna, ha a pandémia és a vele járó intézkedések nem történtek volna meg.

Az EHÖK-nek és a karok saját hallgatói önkormányzatainak is kevesebb lehetősége akadt az egyik legfontosabb teendőjükre, a hallgatókkal való kapcsolatteremtésre. A Művészeti Kar Hallgatói Önkormányzat idei munkájának értékelésére kértem fel Salamon Györgyöt, az MK HÖK elnökét és, megkértem, avasson be minket egy kicsit az idei terveibe. 

Hogyan értékelnéd az MK HÖK idei munkáját? 

Salamon György:Azt gondolom, hogy a lehetőségekhez mérten igyekeztünk ebben a helyzetben is helytállni és bár a megszokott kerékvágás átalakult, de a hallgatói érdekek érvényesítését és képviseletét továbbra is a szokott módon képesek voltunk képviselni. Még azokat a speciális helyzeteket is tudtuk kezelni, amelyeket a pandémia okozott. Emellett igyekeztünk online formában a hallgatóinkkal fenntartani a megszokott jó kapcsolatot. 

Milyen rendezvények voltak tervben, amik elmaradtak a vírus miatt? 

Salamon György: Sajnos sok rendezvény marad el a vírushelyzet miatt, beleértve a gólyabált, ami az őszi szemeszter egyik legnagyobb volumenű rendezvénye lett volna. Ezen kívül a kisrendezvényeink, amelyek rendszeresek voltak az utóbbi időben, mint az MK csütörtök és ezen belül a minden ősszel hagyományos giccsparty, szintén mind elmaradtak. Sajnos olyan rendezvények is elmaradtak, amelyek a kari kulturális eseményekre, vagy az egyetemi sport és szabadidős tevékenységekre irányultak. (koncertek,kiállítások, vetélkedők) 

Volt valami a gólyatáborban, amit másként csinálnátok jövőre? 

Salamon György: Szívemből remélem, hogy a 2021-es évi gólyatábor megrendezésre kerülhet, a vírushelyzet már csak egy szürke folt marad az egész világ életében és magunk mögött hagyhatjuk. Mi abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy a 2020-as táborunk megrendezésre kerülhetett, de azt tudni kell, hogy a legszigorúbb óvintézkedések mellett, egy sokkal mérsékeltebb rendezvényt tudhattunk magunkénak. Ennek ellenére igyekeztünk az intézkedések betartása és betartatása mellett a hallgatók számára hasonló színvonalú rendezvényt nyújtani, mint a korábbi években. Ha a vírushelyzet megszűnik, akkor a kimaradt szórakoztató vetélkedő elemeket és az olyan csoportos orientációs eseményeket melyek mindenki részvételét igénylik nagy létszámban, ismét szeretnénk megtartani. Ami még fontos, hogy az önfeledt szórakozás, a koncertek és táncos elemek is megtarthatók lesznek. Nagyon szeretnénk, ha így alakulna a helyzet. 

Van valami, amit most visszatekintve másként csinálnál?

EZT OLVASTAD MÁR?  Mert a jogi karon megéri jól tanulni…

 Salamon György: Azt gondolom, hogy a lehető legtöbbet hoztuk ki a helyzetből. A munkánkat folytonosan képesek voltunk ellátni és igyekeztünk a hallgatósággal tartani a lehető legszorosabb kapcsolatot a vírushelyzet közben. Nem hiszem, hogy másként csinálnánk bármit. 

Mik az idei terveid HÖK elnökként?

 Salamon György:A terveim közt szerepel, hogy ha a helyzet oldódik és a lehetőségek engedik akkor egy kicsit enyhítsük a hallgatóság hiányát a rendezvényekben és a szabadidős megmozdulásokban. Szeretném, ha a rendezvényeink vagy szolgáltatásaink egy részét élvezhetnék újra a hallgatóink. Illetve fontosnak tartom azt, hogy ha már lehet fórumokat tartani, akkor önkéntes alapon a hallgatóink bátran számolhassak be arról, hogy ők hogy értékelték a helyzetet. Képesek voltak-e megfelelőképp haladni az oktatási anyaggal? Szeretném felmérni, hogy melyek azok a pozitív online oktatási folyamatok melyeket akár a vírushelyzet után is behelyezhetőek az oktatási gyakorlatba.  

Köszönöm szépen Gyurinak a segítségét, remélem minden úgy fog sikerülni, ahogy ő és a vezetőség eltervezik. Akiknek még hátralévő vizsgáik vannak, azoknak sok sikert az utolsó hajrában! Bízzunk a programokban és lehetőségekben gazdag 2021-ben!