etelek-a-hatekonyabb-tanulasert2

Ételek a hatékonyabb tanulásért

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az egészséges táplálkozás több szempontból fontos, hiszen az életünk több területét is megkönnyítheti. Személy szerint észrevettem magamon, hogy egy-egy vizsgaidőszak folyamán hajlamos vagyok rendszertelenül étkezni. Az utóbbi hetekben több tanuláshoz kapcsolódó cikket hoztunk nektek így a vizsgaidőszak közeledtével. Ezeket itt és itt érhetitek el. Ebben a cikkben pedig olyan táplálkozással kapcsolatos tippeket hozok nektek, melyekre odafigyelve a tanulást hatékonyságát is támogathatjátok.

Saját tapasztalatom, hogy egy vizsgaidőszakban egyik héten szinte csak gyümölcssalátákon élek, míg a másik héten a nagy táblás csokoládékat fogyasztom. Azt gondolom, hasznos lenne ezen változtatni, amelyhez nagy segítséget jelent egy új, vitaminokban, ásványi anyagokban, és proteinben gazdag étrend kialakítása. Ha te sem fektettél eddig annyi energiát abba, hogy megtervezd az egészséges étrendedet, azonban nyitott vagy rá, akkor ez a cikk Neked szól!

Hal

A hal kiemelkedően magas protein tartalommal rendelkezik, ami a jó hangulat elérésében, a dopamin- és a szerotonin termelésben játszik fontos szerepet. Ezen kívül remek B12 vitaminforrás, melynek köszönhetően jót tesz az idegrendszerünknek is. A tanulás hatékonyságát segítik továbbá a benne található Omega3 zsírsavak, melyek nélkülözhetetlenek az idegsejtek és az agysejtek membránjainak ápolásához, továbbá gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Tudni kell azonban, hogy nem minden hal tartalmaz Omega3 zsírsavakat. A konzerv tonhal például nem a legmegfelelőbb választás, ellenben a hering, a lazac, illetve a szardínia igen. Ajánlott fogyasztása: minimum heti 340g olajos hal.

Tojás

A tojásnak szintén rendkívül magas a protein, valamint és a B12 tartalma, emellett Omega3 zsírsavakban is gazdag. A benne található triptofán pedig a „boldogság” molekulák létrejöttéhez szükséges. Koleszterintartalma miatt sokan hiszik egészségtelennek, de az agynak szüksége van rá, mivel agyunk nagy része zsírból áll és szervezetünk koleszterinjének negyede is itt található. Ajánlott fogyasztása: 2-6 darab hetente.

Étcsokoládé

Az étcsokoládé is nagy mennyiségben tartalmaz triptofánt. Magnéziumtartalma miatt stresszoldó hatása van. A memóriának jót tesz koffeintartalma is. Sok-sok pozitív hatása mellett a jó íze sem elhanyagolható szempont.  Ajánlott napi fogyasztása: 40-80 gramm. 

Így a vizsgaidőszakban sem kell lemondani az édességről.

Bogyós gyümölcsök

A legtöbb vitamint tartalmazó gyümölcsök, a bogyós gyümölcsök. Az első, amiért kiemelném őket, hogy kiváló flavonoid források. Nagy szerepük van a tanulásban, döntéshozatalban, illetve a memória fejlődésében. A legtöbb az áfonyában, az eperben, a málnában és a szederben található. Ajánlott fogyasztása: heti 3-4 adag. Jó hír, hogy szerencsére már fagyasztott bogyós gyümölcsöt szinte bárhol lehet kapni, így akár a reggeli turmixhoz vagy a zabkásához is kitűnő választás.

Dió

A dió is nagy mennyiségben tartalmaz különböző vitaminokat, valamint proteint. Reakció Időnket, a tanulás, és a megértés folyamatát jelentősen gyorsítja, ami egy vizsgaidőszakban igen hasznos tud lenni. Ajánlott napi fogyasztása: 1 evőkanál. 

Plusz tipp

Az étkezésen kívül szentelj időt a megfelelő mennyiségű alvásra, valamint a rendszeres testmozgásra is. Most a járványügyi korlátozások miatt természetesen nem határtalan a testmozgás fajták tárházának kínálata, azonban számos online edző videót találhatsz. Jógázni, tornázni otthon is lehet! Viszont a szabadban futni és sétálni továbbra is szabad. 

Figyelj oda a kikapcsolódásra is, illetve az elegendő folyadék bevitelére, mert ezek legalább annyira fontosak, mint az étkezés. Emellett tehát fontos, hogy a szabadban is szervezz programokat, ugyanis a friss levegő szintén nagyon jó hatással van az agyműködésre, valamint a hangulatunkra. Mindenkinek sikeres vizsgaidőszakot kívánunk!

Forrásként az alábbi cikk szolgált: [1]