Építőmérnöki, építészmérnöki, építőművész szak, de mi a különbség? – interjú Csillag Boglárka végzős építészmérnök hallgatóval

Mi a véleményed?
+1
1
+1
7
+1
2
+1
+1
+1
+1

Az egyetemi felvételi időszaka az egyik legnagyobb mérföldkő az életünkben. A felvételi előtt álló végzősök egy része már szinte gyerek kora óta tudja a választ a „mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre, de sok diáknak azért elég nagy fejtörést okoz, legtöbbször azért, mert még nem tudják, melyik lenne az ideális szakma számukra. 

Ebben az évben talán kimondottan nehéz a döntés, hiszen a járvány miatt, a pályaválasztási rendezvények, nyílt napok többsége elmarad. Éppen ezért szeretnénk nektek segítséget nyújtani abban, hogy milyen induló szakokat kínál nektek a Pécsi Tudományegyetem 2021. őszétől! Ha érdekel a mérnök szakma és úgy gondolod, hogy megállnád a helyed az építőiparban, akkor a Műszaki és Informatikai Kar lehetőséget nyújt neked abban, hogy megtaláld a helyed. 

Csillag Boglárkát, a MIK végzős építészmérnök hallgatóját kérdeztem arról, hogy miről is szól építészmérnöknek, építőmérnöknek vagy építőművésznek lenni, milyen az egyetemi élet és hogy mit várhatsz az elkövetkezendő években, ha a PTE-t választod. 

Ha bővebben szeretnél tájékozódni a szimpatikus szakról, akkor a felvi.hu-n és a kar weboldalán minden fontos képzéssel kapcsolatos információt megtalálsz. Kövesd be a kar Facebook oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb hírekről sem! 

Ha szeretnél még kérdezni Bogitól, vagy csak kíváncsi vagy milyenek egy építészmérnök mindennapjai, akkor kövesd be Instagramon! Beszélgess az oktatókkal és a hallgatókkal, vagy akár járd körbe virtuálisan a MIK auáláját a január 30-án megrendezésre kerülő online nyílt napon! Az eseményről bővebb részleteket és a regisztráció módját itt találod.

Mióta tudod, hogy mérnök szeretnél lenni és miért a Pécsi Tudományegyetemet választottad?

csillag-boglarka-pecsi-egyetemistak-magazinja-interju--pte-mik-epiteszmernokCsillag Boglárka: Már egész kiskoromban kirajzolódott, hogy inkább reál beállítottságú vagyok, jobban is érdekeltek az efféle tárgyak, szívesebben foglalkoztam velük a szabad időmben, ebből kifolyólag döntöttem el (nagyjából 6.-os koromban) hogy mérnök szeretnék lenni, ekkor még képben volt az építészet mellett a villamosmérnökség, valamint az építőmérnökség is. 

Az egyetemi jelentkezéskor nálam 3 egyetem merült fel, a Pécsi, Budapesti ezek mellett pedig a Győri egyetem. Az igazat megvallva a rajz alkalmassági volt, ami a legjobban rátette a bélyegét a döntésemre, hiszen a Pécsi Tudományegyetem volt az, ahol a legkedvesebben fogadtak, mint jelentkezőt, ezzel teremtve egy sokkal felszabadultabb környezetet, ez szimpatikusabbá tette a másik két egyetemnél, így úgy gondoltam ez lesz a megfelelő döntés.

Attól, hogy gimnáziumban végeztél, indultál bármilyen hátránnyal a képzésen azokhoz képest, akik szakközépiskolában vagy szakgimnáziumban végeztek?

Csillag Boglárka: Az igazat megvallva az első két félévben éreztem csak hátránynak, hiszen ők sokkal szebben rajzoltak, könnyebben ment nekik az épületszerkezettan, emiatt egy ideig úgy éreztem, hogy rossz döntés volt. Aztán a második évvel elmosódtak ezek a különbségek. Most így visszagondolva, már nem mondanám azt, hogy bármiféle hátránnyal indultam volna, hiszen a tanárok mindent szinte a nulláról kezdenek, attól függetlenül honnan jöttél.

Mint gyakorlott, végzős hallgató, kialakult már egy kép benned a mérnöki tudományokról. Sok végzős diáknak dilemma, hogy melyik szakot válassza, ugyanis elnevezésben hasonlók, de tanulmányaik alatt és a későbbi munkavégzés során teljesen más feladataik lesznek. Mi a különbség tulajdonképpen építőmérnök és építészmérnök között? Melyik szakmát kinek ajánlanád? 

Csillag Boglárka: Fontos megjegyezni, hogy ezek a szakmák végsősoron egybefonódnak, egymás nélkül nem léteznek. Ezt már a tanulmányaink alatt is megtapasztaljuk, mert sok olyan tantárgy vagy feladat van, amiben ki tudjuk egymást segíteni. Alapvetően az építőmérnök szakmának rengeteg irányzata van, hasonlóképpen az építészmérnökhöz itt is el lehet helyezkedni kivitelezésben és tervezésben is. A PTE építőmérnök képzése mérnöki építmények szakirányú, de ettől függetlenül teljes körű betekintést nyerhetnek a hallgatók az infrastruktúrába, geotechnikába. Ezzel az alapdiplomával több mesterszakra is jelentkezhetnek a hallgatók és elhelyezkedhetnek a hozzájuk legközelebb álló szektorban. Tulajdonképpen a két szak között van átfedés, de a főirány végső soron más. 

Ezzel szemben, aki az építészmérnök szakot választja annak, nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyes épületszerkezetek megismerésére, valamint a műszaki rajz készítésének elsajátítására, de mindemellett ez az ág sokkal közelebb áll a művészetekhez. Ennek a vonalnak is akad szakiránya bőven a későbbeikben, valamint itt lehetőség nyílik másik alapszak választására, hiszen az építőművész alapszak is nagyon hasonló tematikára épül, valamint a diploma is szinte azonos.

Az építőmérnök alapszak 8 féléves, míg az építészmérnök 7. Én személy szerint azoknak ajánlom az építőmérnök irányt, akik tényleg szeretnek számolni, és van is hozzá érzékük. Akik ebben kicsit gyengébbek, azoknak ajánlom az építészmérnököt, vagy az építőművészt, valamint azoknak, akik épületek tervezésével szeretnének foglalkozni.

A MIK-en lehetőség van építőművésznek is tanulni. Itt van különbség a felvételi eljárásban is, illetve a megszerzett képesítésben is. Mi a tapasztalat, mennyire haladtok együtt?

EZT OLVASTAD MÁR?  Programajánló - karantén idejére

Csillag Boglárka: Ez a két szak nagyon hasonló egymáshoz, de igen, az egyik jelentős különbség rögtön a felvételi, hiszen a művészeket tulajdonképpen a képességeik alapján veszik fel, míg nálunk számítottak az érettségi pontok is, valamint egy egyszerűbb rajz alkalmassági szűrőn kellett részt venni. Szerintem azoknak való a művész ág, akik tényleg nagyon jó grafikai érzékkel rendelkeznek, hiszen a továbbiakban szinte erre épül az egyetemi képzés is. 

A két képzés között tárgyakban csupán pár különbség volt, nekik több kreatív tárgyuk volt, míg nekünk több reál típusú.

Bár a két diploma alapja más, hiszen az egyik BSc a másik pedig BA, ettől függetlenül a diploma megszerzése utána mesterszakok között van átjárási lehetőség, vagyis egy művész is mehet építész mesterre tovább. Ettől függetlenül, én úgy gondolom, hogy a művészek inkább a belső építészet, valamint a tervezés felé húznak, míg a mérnökök akár a kivitelezés akár a tervezés felé.

epiteszmernok-epitomernok-epitomuvesz-csillag-boglarka-pte-mik-mi-a-kulonbseg-pecsi-egyetemista-kep

Mit takar pontosan az alkalmassági vizsga? Te hogyan készültél fel erre, az iskola nyújt segítséget ebben a felvételizőknek?

Csillag Boglárka: Az alkalmassági vizsgán a rajzi készségeinket mérték fel, már nem emlékszem pontosan, de talán három feladat volt, amit aztán a szaktanárok értékeltek.

Erre az iskola is nyújt felkészítő tanfolyamot, ahol akár, ha valaki nagyon jól teljesít, ki is lehet váltani a felvételit. Én otthon készültem fel, rajztanár mellett.

Te alapképzésen tanulsz, de az építészmérnök képzés a MIK-en indul osztatlan képzési formában is. Mi a különbség? 

Csillag Boglárka: Az alapképzés jelenleg 7 féléves, ezzel szemben az osztatlan 10. Ez a kettő a 6. félévig együtt halad, nincsenek a diákok megkülönböztetve, ugyanazok a tárgyak, tulajdonképpen a 7. félév a vízválasztó, mert akkor nekünk más tárgyaink lettek, valamint ugye a diploma munka lett a fő modul, míg ők haladtak tovább az előző évekhez hűen. A képzés elején nekünk azt mondták, hogy az alapszak mérnökibb, az osztatlan pedig művészibb. Az osztatlan egyik előnye biztos, hogy az, hogy nyernek egy évet velünk szemben. Ezzel szemben viszont nekik kevesebb a specializációs lehetőség (tervező, szerkezettervező) míg az alapképzés után még sok más lehetőség merül fel, rengeteg ágát választhatjuk az építőiparnak.

Véleményem szerint, akik tudják magukról, hogy mindenképpen tervezéssel akarnak foglalkozni, azoknak jobb döntés az osztatlan, de akik nem ilyen biztosak a döntésükben, azoknak talán jobb választás az alapszak.

Végzős hallgatóként te már túl vagy a kötelező szakmai gyakorlaton és ezen felül is dolgozol iskola mellett. Mi a véleményed a munkaerőpiacról, könnyen találtál munkát? Magyar viszonylatban elégedett vagy a várható jövedelmeddel?

Csillag Boglárka: A lakhelyem környezetében kifejezetten sok álláslehetőséget kínálnak, így számomra nem okozott gondot munkát találni, valamint teljesíteni a kötelező gyakorlati időt.  Ezzel szemben, minden munkahelynek más hangulata van, így kicsit mégis nehéz megtalálni azt, ami az adott személyiséghez a legjobban illik. Magyar viszonylatban nem rossz, persze az évek során ez a fizetés remélhetőleg növekedni fog, jelenleg még csak a kezdőfizetésekre van rálátásom. 

Emellett a képzés természetesen felkészít arra is, hogy esetleg külföldön próbáljunk szerencsét.

Miért ajánlanád a leendő egyetemistáknak a MIK-et? 

Csillag Boglárka: A PTE-n a karok tagoltsága miatt sokkal bensőségesebb hangulatot tud biztosítani a mindennapokban. E mellett sok diákbarát kedvezmény áll rendelkezésünkre, és a város törekszik a fiatalság számára vonzó rendezvényeket szervezni. A többi nagyvárosi egyetemhez képest nagy számban van lehetőség kollégiumi férőhely megszerzésére, ami nem csak a hallgatók életét könnyíti meg (főleg pénzügyileg), hanem egy olyan közösség részévé válhatsz, akikre bármikor számíthatsz, életre szóló barátságokat köthetsz. Ha affinitást érzel magadban a tanulmányaid mellett, az egyetem biztosít lehetőséget, mind pénzügyileg, mind technológiailag arra, hogy egy választott témát jobban megérthess, kutathass.

Ha érdekel téged a Műszaki és Informatikai Kar bármelyik szaka, sorold első helyre a felvételin és kövess minket, hogy ne maradj le a legfrissebb felvételi információkról!