Endrédi Bálintról – Elhunyt a kerekesszékes bulikirály

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

„Elhunyt a kerekesszékes bulikirály”. 2020. november 5-én ezek a sorok olvashatóak több hírportálon. Engedjetek meg egy személyes kitérőt: egy hónappal ezelőtt megkerestem internetes üzenetben, mert rendkívül nehéz anyagi körülmények között élt, kórházból való hazamenetelét készítette elő. Sajnos mire a cikket elkészítettem, visszajelzését vártam, addigra kaptam a hírt, hogy elment

A cikk tartalma aktualitását vesztette, de szeretnék pár sorban megemlékezni arról, hogy ki volt Ő.

Sokan ismerték és szerették, a kaposvári születésű, ámbár szinte egész életét Pécsett élő fiút, Endrédi Bálintot. Bálint 1991. január 21-én született, érettségijét a Nagy Lajos Gimnáziumban tette le, majd Pécsett, a Természettudományi Karon gazdaságinformatikusként, majd a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karon hasonló területen szerzett diplomát. Egy nagyon ritka, súlyos betegséggel Friedrich-ataxiával diagnosztizálták, 9 éves korában. Ma 200-300 embernek van ilyen típusú betegsége Magyarországon. Kiskamaszként kezdődnek a problémái, korábbiakban erről így nyilatkozott: „9 éves koromig nem is tudta senki, hogy beteg vagyok. Táncoltam, fociztam, éjjel-nappal mozogtam. Estem, keltem, akkor kezdtek el kivizsgálni. A romlás általában gyors, de nálam lassú, mert igyekszem figyelni magamra.” Ez a betegség egyensúly problémák mellett gyengülnek az izmok, nehezebb lesz a beszéd, szívgondok is kialakulhatnak és más belső szervek is leépülnek. A betegség nem gyógyítható, de lassítható. Óriási fájdalmakkal járt, de Bálintban nagy akaraterő volt, élni akart, küzdött, a mottója, amit a mellkasára is feltetováltatott, a „never give up” azaz „soha ne add fel” volt. Élete során nagyon sok fesztivál aktív résztvevője volt, az első sorokban bulizott, vagy a tömeg emelte magasba a kerekesszékével együtt. Több filmet forgattak róla, aminek elkészítésében Ő is szerepet vállalt, de sokszor saját látószögéből készített felvételeket, amelyeket közzé is tett Youtube csatornáján, többek között bungee jumpingolt, ejtőernyőzött is. Bálint az egyetemi évei alatt és azután is intenzív társasági életet élt, bulizni járt, mindenkihez volt jó szava, az informatika terén nem ismert lehetetlent, segített, akinek tudott, ez is hajtotta előre. Egy ideig Budapesten élt, ahol diplomát szerzett, végül visszahúzta a szíve Pécsre. A koronavírus-járvány miatt nagyon kellett magára vigyáznia, az alapbetegsége mellé kialakult a leukémia, ami még nehezebbé tette a mindennapjait. Az utóbbi időben sokat volt egyedül, a kórházban nem fogadhatott látogatókat, interneten tartotta a külvilággal a kapcsolatot, a Facebook adatlapján osztotta meg az állapotáról vonatkozó információkat. Élni akart, nagyon szeretett volna már hazamenni, azonban állapota rosszabbra fordult, az utóbbi napokban nehezen lehetett érteni beszédét. Végül november 4-én a hosszú küzdelem után megpihent.

EZT OLVASTAD MÁR?  Fantasztikus szezont produkál az NB II-ben újonc Pécsi MFC!

Örülök, hogy ismerhettem. Tőle igazán sokat tanulhatott az ember, az akarat, az erő, ami benne volt, leírhatatlan. Endrédi Bálint 29 éves volt.

 

Irina Anastasiu fotója a Pexels oldaláról