pte-politikatudomanyok-pecsi-egyetemista

Én csak ajánlani tudom ezt a szakot! – interjú egy elsőéves politikatudomány szakos hallgatóval

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Politikatudományok szakon gondolkozol, de nem vagy benne teljesen biztos? Berni elárulja, mit kell tudnod erről a szakról, valamint, hogy milyen élményekkel tekint vissza az első félévére.

Pár szót a szakról: A Pécsi Tudományegyetem képzésének célja olyan politológusok képzése, akik ismerik a társadalom politikai rendszerét és viszonyait, az alapvető politikai intézményeket és azok szellemi alapjait, a hatalom szervezetét és működését. Alkalmasak a politikával kapcsolatos szakértői tevékenységre, politikai elemzésre és kutatásra, szervezői és tanácsadói munkára.

INTERJÚ

Miért ezt a szakot választottad? Milyennek képzelted el?

politikatudomanyok-pte-pecs-interju-pecsi-egyetemista-kovacs-bernadettKovács Bernadett: Volt egy elképzelésem és tudtam, hogy mi érdekel, de nem akartam egy konkrét dolog felé hajlani. Ezt úgy értem, nem tudtam, hogy nemzetközi kapcsolatok vagy a jog érdekelne inkább, így egyik sem lett volna számomra jó választás. Ezután találtam meg a politikatudományok szakot és ebben benne volt szinte minden, ami érdekel. Elég sokirányú ez a szak, ami abban nyilvánul meg, hogy tanulunk alkotmánytant, nemzetközi kapcsolatokat és még sok más érdekességet. Nem is tudom milyennek képzeltem el, de arra emlékszem, nagyon vártam már, hogy tényleg ott legyek, megismerjem a szaktársaimat, és az egyetemi élet részese lehessek. Mivel elég összetett szakról beszélünk, arra emlékszem, hogy mennyire aggódtam, nehogy valami majd nagyon kívül essen az érdeklődési körömből, mert a közgáztól kezdve a szociológián át mindenféle tárgyunk van.

Végül, olyan a szakod amilyennek elképzelted? Van olyan, amit másmilyennek képzeltél el?

Kovács Bernadett: Szerencsére úgy érzem, hogy megtaláltam a számításaimnak megfelelőt, szeretem az óráimat és bejött minden, amit vártam ettől a szaktól. Talán amit kicsit máshogy képzeltem el azok az órák voltak. Azt hittem majd rengetegen leszünk egy teremben, de szerencsére többnyire nem volt nagy létszámú óránk, ami szerintem pozitív. Jelenleg nem is lehettek volna a helyzetre való tekintettel. 

Honnan informálódtál tizenkettedikes gimnazistaként? Egyértelmű volt számodra, hogy ezt a szakot választod?

Kovács Bernadett: Nagyrészt az egyetemek honlapján keresgéltem információk után, meg természetesen az akkori tanáraim is segítettek. Nem volt egyértelmű, sőt… Rengetegszer váltogattam a fejemben épp mit akarok. Abban voltam biztos, hogy Pécsre szeretnék jönni mert mindig is nagyon tetszett a város és a hangulata. Ahogy egyre több szakot nézegettem annál inkább lett tiszta mi is az, ami igazán nekem való, ami az alapvető érdeklődési körömbe tartozik. 

Egy sokat emlegetett kérdés: mennyire érzed nehéznek ezt a szakot?

Kovács Bernadett: Igen ez az a kérdés, amire nincs jó válasz, mert ez nagyon függ attól, hogy kinek mi megy könnyen és mi érdekli jobban. Vannak nehéz tárgyaink és kevésbé nehezek is. Nekem a legnehezebb a közgáz volt ebben a félévben, mert kicsit kiesik abból a zónából, ami könnyen megmarad, de teljesíthető volt természetesen. Annak lehet nehezebb a szak, aki a gyakorlati dolgokat szereti jobban nem pedig az elméleti anyagot, mivel ez teszi ki nagy részét az óráknak. 

Túl vagy az első féléven. Milyen érzésekkel tekintesz vissza a szorgalmi valamint a vizsgaidőszakra?

EZT OLVASTAD MÁR?  Pandémia. Premier. Bemutató a Harmadik Színházban.

Kovács Bernadett: Őszintén szólva, nem gondoltam volna, hogy ennyire szeretni fogom az egyetemi légkört. Sajnos a vírus miatt online oktatás volt többnyire, de az elején megtapasztalhattuk milyen is egyetemre járni, összeülni a szaktársakkal, végigjárni azokat a helyeket, amik ismertek az egyetemisták körében. Ezek nagyon jó élmények voltak számomra. A vizsgaidőszak nyilván kicsit stresszesebb és nagyon nem is boncolgatom, mert a végén elveszem valaki kedvét (természetesen csak viccelek) de így, hogy túl vagyok rajta nem volt ez olyan rossz, mint hittem, hogy lesz.

Tudnál pár gondolatot mondani a tanáraidról? Mennyiben másak az egyetemi tanárok, mint a gimnáziumiak? 

Kovács Bernadett: Őszintén, nekem eddig ha bármi gondom volt bármelyik tárgyammal, legyen szó kérdésről vagy elakadásról, mindig segített az adott tanár. Nagyon más, mint középiskolában, ez egy kicsit kötöttebb hangulat és már senki nem kérlel senkit, hogy tanuljon. De nem kell rettegni. Sokszor mondják, hogy az egyetemi tanárok nem foglalkoznak a diákjaikkal, de ez nem igaz, legalábbis nekem eddig ilyenek a tapasztalataim. 

Mik a terveid a diploma megszerzését követően? (elhelyezkedés, munkahely)

Kovács Bernadett: Hűha, ezzel a kérdéssel megfogtál, igazából így az első félév után erre nem tudok pontos választ adni. Engem személy szerint nagyon érdekel a biztonságpolitika és szeretnék majd olyan irányba mozogni, de ez könnyen változhat, mert vannak olyan óráim, amik jobban tetszenek. Volt egy szabadon választható tárgyam, diplomácia és hadtörténet vagy mondjuk a szociológia. Nagyon tetszettek, szóval előfordulhat, hogy ezek majd egy teljesen más irányba visznek.

Mit tanácsolsz annak, aki ezen a szakon gondolkozik, de nem biztos benne? Szerinted jó döntést hozna, ha ezt választaná? 

Kovács Bernadett: Igazából én sem voltam benne biztos, addig keresgéltem és nézelődtem, amíg rá nem jöttem, hogy ez a nekem való. Szerintem rengeteg infót lehet gyűjteni hallgatóktól és az egyetemek oldaláról is. Ami tényleg fontos, hogy ne úgy döntsön bárki emellett, hogy majd kedvet kap hozzá közben, mert ezen a szakon az nagy hátrány lenne, legalábbis én így látom. Mindenesetre remélem, hogy mindenki megtalálja azt, ami neki való, én csak ajánlani tudom ezt a szakot.

Köszönöm Kovács Bernadettnek az interjút!